tromaktiko: Η στιγμή που τα πολιτικά debate έγιναν τηλεοπτικό θέαμα [video]

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Η στιγμή που τα πολιτικά debate έγιναν τηλεοπτικό θέαμα [video]



Πάνω από 80 εκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν το debate ανάμεσα στους δύο υποψήφιους για την προεδρία των...
ΗΠΑ, τη Χίλαρι Κλίντον και τον Ντόναλντ Τραμπ. Το debate μεταδόθηκε από όλα τα μεγάλα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα και από τα περισσότερα συνδρομητικά κανάλια της χώρας.

Πώς όμως μια απλή συζήτηση μεταξύ δύο ανθρώπων με διαφορετικές ιδεολογίες κατάφερε να εξελιχθεί από πολιτικό γεγονός σε ένα τόσο μεγάλο τηλεοπτικό θέαμα;

Όλα ξεκίνησαν το 1968, σε μια κρίσιμη περίοδο για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Ρόμπερτ Κένεντι και o Μάρτιν Λούθερ Κινγκ είχαν δολοφονηθεί, οι διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού όλο και διογκώνονταν, ενώ οι αντιδράσεις κατά του πολέμου στο Βιετνάμ έπαιρναν μορφή χιονοστιβάδας. Λίγες ημέρες πριν τη διεξαγωγή του συνεδρίου των Δημοκρατικών στο Σικάγο, το τηλεοπτικό δίκτυο ABC βρισκόταν στην τελευταία θέση των μετρήσεων τηλεθέασης.

Για να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα αποφάσισε να καλέσει δύο διανοούμενους, τον συγγραφέαΓκορ Βιντάλ και τον μυθιστοριογράφο και σχολιαστή Ουίλιαμ Φρανκ Μπάκλεϊ Τζούνιορπροκειμένου να διασταυρώσουν τα ξίφη τους σε μια σειρά δέκα τηλεοπτικών εκπομπών. Ο Βιντάλ ήταν για χρόνια ενταγμένος στον προοδευτικό χώρο, ενώ ο Μπάκλεϊ αποτελούσε την αιχμή του δόρατος ενός νέου συντηρητικού κινήματος.

Στο debate που έγινε στις 28 Αυγούστου του 1968, η συζήτηση ξεκίνησε σε σχετικά ήρεμους τόνους. Κάποια στιγμή όμως, ο Βιντάλ κατηγόρησε τον Μπάκλεϊ για κεκαλυμμένο ναζισμό. Μέσα σε πολύ λίγο χρόνο, η αντιπαράθεση των δύο συγγραφέων ξέφυγε από κάθε έλεγχο και κατέληξε σε φωνές και προσωπικές προσβολές εκατέρωθεν.

Εκείνη την ημέρα, περίπου 10 εκατομμύρια τηλεθεατές καθηλώθηκαν στις οθόνες. Ήταν η στιγμή που η τηλεόραση άλλαξε για πάντα.

Δείτε ένα μικρό απόσπασμα από εκείνη τη συζήτηση στο βίντεο.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!