tromaktiko: Πιο επικίνδυνη τράπεζα στον κόσμο η Deutsche Bank

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

Πιο επικίνδυνη τράπεζα στον κόσμο η Deutsche Bank



Η Deutsche Bank είναι η πιο επικίνδυνη τράπεζα στον κόσμο σύμφωνα με την αρχή ασφάλισης ...
καταθέσεων των ΗΠΑ (US Federal Deposit Insurance Corporation -FDIC), όπως μετέδωσε ο businessinsider.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της αμερικανικής αρχής, ο δείκτης μόχλευσης της γερμανικής τράπεζας, που αποτελεί μέτρο βιωσιμότητας και μετράει το κεφάλαιο που διαθέτει έναντι των στοιχείων που δανείζει, είναι στο 2,68%.

Οι ρυθμιστικές αρχές προτιμούν να εξετάζουν το δείκτη μόχλευσης καθώς αποτελεί αρκετά απλό μέτρο του πόσο ενεργή μια τράπεζα σε σχέση με την αποτίμησή της και είναι δύσκολο καταστεί αντικείμενο χειραγώγησης.

Στους υπολογισμούς στις ΗΠΑ συμπεριλαμβάνεται και ο όγκος των παραγώγων που κατέχουν ο τράπεζες στα βιβλία τους. Κατά μέσο όρο, οι συστημικά σημαντικές τράπεζες έχουν δείκτη μόχλευσης 5,6% - περισσότερο από διπλάσιο σε σχέση με τον αντίστοιχο της Deutsche Bank. H Wells Fargo είναι η ισχυρότερη με 8,01%.

Ωστόσο, παρόλο που η Deutsche Bank βρίσκεται στις χαμηλότερες θέσεις σχετικά με το δείκτη μόχλευσης, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 της τράπεζας διαμορφώνεται στο 14%, υψηλότερος από τον μέσο όρο των αμερικάνικων τραπεζών που είναι στο 13,55% (η Wells Fargo βρίσκεται στο 12.50%).

Σύμφωνα όμως με τον αντιπρόεδρο της FDIC, Thomas M. Hoenig, η Deutsche Bank είναι σε χειρότερη θέση από τις αμερικανικές τράπεζες λίγο πριν τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Όπως επισημαίνει, «το 2008, οι 10 μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ είχαν δείκτη ενσώματων ιδίων κεφαλαίων προς ενεργητικό στο 3,1%. Όταν ξεκίνησε η χρηματοπιστωτική κρίση, τα ιδρύματα αυτά αντιμετώπισαν σημαντικές απώλειες και απαιτήθηκε μια υπερβολική στήριξη της κυβέρνησης».

AdTech Ad
«Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να εξαλείψουμε τις παρατυπίες»

Παράλληλα, η Deutsche Bank χρειάζεται περισσότερο χρόνο προκειμένου να βελτιώσει το επίπεδο της νομικής της συμμόρφωσης και να πατάξει τις περιπτώσεις παράνομων ενεργειών που της έχουν κοστίσει δισεκατομμύρια ευρώ σε πρόστιμα, δήλωσε η επικεφαλής του σχετικού τμήματος της τράπεζας, όπως μετέδωσε το Reuters.

«Χρειάζομαι τουλάχιστον ακόμα ένα έτος για να ολοκληρώσω το σχέδιο», είπε η Sylvie Matherat, σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή. Επιπλέον πρόσθεσε ότι έως το τέλος του έτους η τράπεζα θα απασχολεί πλέον 2.200 υπαλλήλους για θέματα συμμόρφωσης και αντι-οικονομικού εγκλήματος, 60% περισσότερoυς από ό, τι το 2014.

Εννέα χρόνια μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση, η Deutsche Bank εξακολουθεί να αγωνίζεται προκειμένου να θέσει σε εφαρμογή νέες δομές για την πρόληψη περιπτώσεων σκανδάλων και δαπανηρών δικαστικών διαμαχών.

«Αν θέλεις πραγματικά να λύσεις ένα πρόβλημα με ένα βιώσιμο τρόπο, θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος και θα είναι πιο δύσκολο», δήλωσε η S. Matherat.

«Η σημερινή ομάδα διαχείρισης προσπαθεί να μην επιχειρεί "γρήγορες" λύσεις. Είναι πολύ καλύτερα να καθαρίσει σωστά (σσ. τα σχετικά θέματα). Ωστόσο αυτό απαιτεί χρόνο και το ταξίδι μπορεί μερικές φορές να περνάει από δύσκολο δρόμο», πρόσθεσε.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!