roadshows δεν προϊδέαζαν αντιστοίχως, σημειώνουν έγκυροι χρηματιστηριακοί παράγοντες που βρέθηκαν χθες και σήμερα στο Λονδίνο.
Οι συναντήσεις έγιναν με περισσότερους από 135 fund managers, εκπροσώπους 92 funds, ενώ κλείστηκαν 730 ραντεβού. Ολα τα μεγέθη ήταν ελαφρώς μεγαλύτερα σε σχέση με πέρυσι και βέβαια φέτος ήταν διαφορετική η φυσιογνωμία των funds, με δεδομένο πως το 2016 αποτελεί την πρώτη χρονιά που η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά χαρακτηρίζεται πλέον απ' όλους τους οίκους και τους FTSE υπό ανάπτυξη. Η «ανάκριση» στους εκπροσώπους ελληνικών επιχειρήσεων έβγαλε πολλές ειδήσεις.
Κατ' αρχάς ελάχιστες είναι οι ερωτήσεις που γίνονται για το πολιτικό περιβάλλον και τον πολιτικό κίνδυνο. Καμία ερώτηση δεν πραγματοποιήθηκε σε ό,τι αφορά τις τηλεοπτικές άδειες ή για την Attica Bank, ζητήματα τα οποία απασχόλησαν έντονα την επικαιρότητα στη χώρα μας.
Οι ξένοι επενδυτές δεν προχώρησαν -με κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις- σε ερωτήσεις σε ό,τι αφορά τις διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Κυρίαρχο θέμα για τους funders παραμένουν τα «κόκκινα» δάνεια και οι κινήσεις των τραπεζών σχετικά με το πώς θα μπορέσουν να «απασφαλίσουν» τη βόμβα των NPL's που ξεπερνούν τα 110 δισ. ευρώ. Πολλές ερωτήσεις υπάρχουν και για τους λειτουργικούς στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ως προς τα κόκκινα δάνεια, αλλά κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο οι στόχοι αυτοί θα επιτευχθούν από τις ελληνικές τράπεζες. Ποιες θα είναι οι μέθοδοι εξυγίανσης των ισολογισμών, σε ποιο στάδιο βρίσκεται η θεσμοθέτηση, τι συζητήσεις γίνονται με πλατφόρμες και εταιρείες. Το αυξημένο ενδιαφέρον δείχνει ότι οι ξένοι επενδυτές ανησυχούν ως προς το πόσο γρήγορα θα προχωρήσουν τα σχέδια αναδιάρθρωσης των NPL's, κάτι που βεβαίως θα κρίνει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Γι' αυτό και η αγωνία των Ελλήνων τραπεζιτών να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις ώστε να μην προκύψουν προβλήματα με την κεφαλαιακή τους επάρκεια. Κάτι που βεβαίως σχετίζεται και με την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο σύστημα και στην ταχύτερη επιστροφή καταθέσεων στα γκισέ.
Πολλές ερωτήσεις διατυπώνονται για την κερδοφορία των πιστωτικών ιδρυμάτων αλλά και των εισηγμένων εταιρειών. Στις εισηγμένες εταιρείες, πλην τραπεζών, εκτενείς είναι οι ερωτήσεις και για τον δανεισμό τους, ενώ τόσο για τις τράπεζες όσο και για τις λοιπές εισηγμένες κυριαρχεί το ζήτημα ανάκτησης ικανοποιητικών επιπέδων ρευστότητας. Ειδικά για τα πιστωτικά ιδρύματα οι ξένοι επιχειρούν να κατανοήσουν -ίσως για πρώτη φορά μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα- το χαμηλό επίπεδο των τιμών των μετοχών παρά το γεγονός πως διαφάνηκε από τα αποτελέσματα βελτίωση των μεγεθών τους.
Από πλευράς Χρηματιστηρίου, θεωρούν πως με δεδομένες τις συνθήκες σε ό,τι αφορά την Greek Day, η εξέλιξη ήταν ικανοποιητική. Η δυσπιστία και το ενδιαφέρον κρίνονται μοιρασμένα, λένε οι χρηματιστηριακές πηγές, που θεωρούν πως πρέπει με κάθε τρόπο να αυξήσουν τον τζίρο της αγοράς -πείθοντας funds να επενδύσουν- αλλιώς πολλά τμήματα της χρηματιστηριακής κοινότητας (χρηματιστηριακές εταιρείες) θα κλείσουν.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Χαράλαμπο Γκότση η ελληνική πλευρά θα πρέπει να πείσει τους διαχειριστές των κεφαλαίων να θέσουν την ελληνική Κεφαλαιαγορά στο ραντάρ των επενδυτικών τους επιλογών, αφού η χώρα πλέον αλλάζει σελίδα. Η ελληνική οικονομία, υλοποιώντας πιστά το τρίτο πρόγραμμα, περνά πλέον από τη φάση της σταθεροποίησης στη φάση της ανάκαμψης.
Όπως επισημαίνει«για τους ξένους επενδυτές έχει μεγάλη σημασία το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή στη χώρα υπάρχει πολιτική, κοινωνική και τραπεζική σταθερότητα».
Στο Λονδίνο βρέθηκαν 25 εισηγμένες εταιρείες, όπως οι Εθνική, Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς, ΜΙG, EXAE, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τιτάν, Folli Follie, Motor Oil, ΕΛΠΕ, Aegean, Eλλάκτωρ, Fourlis, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή, Grivalia Properties, Lamda Development, Μυτιληναίος, Μέτκα, Πανγαία ΑΕΕΑΠ, Σαράντης, Πλαστικά Θράκης, ΕΛΤΕΧ-Ανεμος.
Από τα funds και τους διεθνείς οίκους που συμμετέχουν ξεχωρίζουν GSO Capital, BlackRock, Wellington, Invesco, JP Morgan, HSBC, ΤΤ International, Henderson, Barings, Invesco International, York Capital, Societe Generale κ.α., ενώ από τα μικρότερου μεγέθους τα Azure Wealth, East Capital, Fintech Advisory, King Street και Kairos.
Xορηγοί του 11ου roadshow είναι οι: Eπενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος, Εuroxx, Beta, Eurobank Equities, Alpha Finance, Μοrgan Stanley, Eθνική Χρηματιστηριακή, Παντελάκης Χρηματιστηριακή και Πειραιώς Securities.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, σήμερα Πέμπτη ο κ. Χαρίτσης θα είναι ο κεντρικός ομιλητής σε πάνελ με θέμα «Οι ελληνικές κεφαλαιαγορές επιταχύνουν την πραγματική οικονομία», ενώ στο πλαίσιο του φόρουμ, ο κ. Χαρίτσης θα έχει σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους επιχειρηματικών και επενδυτικών σχημάτων.
Πηγή