Aρχές της χώρας.
Σύμφωνα με μελέτες που έγιναν με την υποστήριξη διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών (της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Διαμερικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης) το ύψος των ζημιών εκτιμάται πως ανέρχεται σε 124,8 δισ. γκουρντ, ή 1,89 δισ. δολάρια.
Η καταστροφή, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 546 ανθρώπους, κατά τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό, έπληξε σκληρά την ήδη εξαιρετικά αδύναμη οικονομία της πιο φτωχής χώρας της Καραϊβικής, καθώς οι ζημιές ανέρχονται σε πάνω από το 20% του ΑΕΠ.
Η νότια Αϊτή, που θεωρείται ο σιτοβολώνας της χώρας, σαρώθηκε από τους καταστροφικούς ανέμους ταχύτητας 250 χιλιομέτρων την ώρα και καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις.
Μόνον ο αγροτικός τομέας υπέστη ζημίες που υπολογίζονται σε σχεδόν 600 εκατομμύρια δολάρια. Και πάνω από 175.000 άνθρωποι έχασαν τα σπίτια τους, με τις καταστροφές να υπολογίζονται επίσης σε σχεδόν 600 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τους οικονομολόγους.
Η κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ειδικά το να προσφερθεί τροφή και στέγη στους δεκάδες χιλιάδες πληγέντες, ενσκήπτει καθώς η χώρα βρίσκεται εν μέσω εκλογικής κρίσης.
Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών του 2015 είχε ακυρωθεί λόγω μαζικής νοθείας και είχε προγραμματιστεί να επαναληφθεί την 9η Οκτωβρίου 2016. Όμως η έλευση του κυκλώνα μερικές ημέρες πριν ανάγκασε τις αρχές να αναβάλουν την ψηφοφορία: οι δύο γύροι των προεδρικών εκλογών προβλέπεται πλέον να διεξαχθούν την 20ή Νοεμβρίου και την 29η Ιανουαρίου 2017.
Η πρόκληση είναι να βρεθούν κατάλληλα εκλογικά κέντρα: πάνω από 500 σχολεία, που παραδοσιακά χρησιμοποιούνται για αυτόν τον σκοπό, υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν τελείως.
Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών εξάλλου κατήγγειλε την κατάχρηση της ανθρωπιστικής βοήθειας για μικροπολιτικούς ή εκλογικούς σκοπούς.
«Συμφωνούμε ότι βρισκόμαστε σε μια πολωμένη χώρα και βιώνουμε μια δύσκολη περίοδο καθώς κάποιοι χρησιμοποιούν τη βοήθεια που έχει ανάγκη ο κόσμος», είπε ο Ιβ Ρομέν Μπαστιάν, προσθέτοντας ότι «λαμβάνουμε κάθε δυνατό μέτρο για να αλλάξει αυτό».
Όμως έναν μήνα μετά το πέρασμα του κυκλώνα, η αγανάκτηση κορυφώνεται μεταξύ των πληγέντων διότι η ανθρωπιστική βοήθεια αργεί πολύ να φθάσει.
Την Τρίτη μια έφηβη σκοτώθηκε και τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν από σφαίρες στη Νταμ Μαρί, μια μικρή πόλη στη νοτιοδυτική Αϊτή, όταν ξέσπασε συμπλοκή κατά τη διάρκεια της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας.
Πηγή