tromaktiko: 4 αποχρώσες ενδείξεις ότι ίσως πάσχεις από ναρκοληψία

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

4 αποχρώσες ενδείξεις ότι ίσως πάσχεις από ναρκοληψία



Οι διαταραχές του ύπνου είναι πιο συχνές και λιγότερο δραματικές απ' όσο φαντάζεσαι...


1) Νιώθεις υπερβολικά κουρασμένη σε όλη τη διάρκεια της ημέρας
Συνήθως, αυτός που πάσχει από ναρκοληψία νιώθει να νυστάζει ακόμα και αν έχει κοιμηθεί υπέρ το δέον. Επομένως, νιώθει και μια διαρκή κούραση μέσα στην ημέρα, χωρίς να υπάρχει προφανής λόγος (πχ, αυξημένη σωματική δραστηριότητα, μεγάλος φόρτος εργασίας κλπ.).

2) Οι μύες σου ξαφνικά αδυνατούν ή δεν λειτουργούν καθόλου
Οι άνθρωποι που πάσχουν από ναρκοληψία αντιμετωπίζουν παράλληλα και την καταληψία, το φαινόμενο κατά το οποίο οι μύες σταματούν να λειτουργούν ενώ είναι ξύπνιοι, κάτι που σε φυσιολογικές συνθήκες συμβαίνει μόνο ενώ κοιμόμαστε.

3) Έχεις βιώσει παράλυση ύπνου πάνω από μία φορά
Αυτό δεν είναι απαραίτητα αποδεικτικό ναρκοληψίας, καθώς μπορεί ο οποιοσδήποτε να το βιώσει μάι φορά στη ζωή του, αλλά αν συμβαίνει τακτικά τότε ναι, ίσως είναι μια -τρομακτική ομολογουμένως- ένδειξη ναρκοληψίας.

4) Έχεις ψευδαισθήσεις πριν, στη διάρκεια ή μετά τον ύπνο
Αυτές οι ψευδαισθήσεις μπορεί να είναι οπτικές ή ακουστικές και, σε αντίθεση με τα κανονικά όνειρα, δεν έχουν ένα συγκεκριμένο "σενάριο". Συνήθως είναι λάμψεις φωτός, φιγούρες, ή λέξεις και ήχοι απροσδιόριστοι. Επειδή συμβαίνουν όταν είσαι σε μια ημισυνειδητή και ημικοιμισμένη κατάσταση παράλληλα, είσαι σε θέση να αναγνωρίσεις ότι δεν ονειρεύεσαι, γεγονός που καθιστά αυτό το φαινόμενο ιδιαίτερα αλλόκοτο και τρομακτικό. Αυτού του είδους οι ψευδαισθήσεις συχνά συμβαίνουν με την παράλυση του ύπνου.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!