tromaktiko: Πώς να διαχειριστείτε το χρόνο σας

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

Πώς να διαχειριστείτε το χρόνο σας



Ακόμα και στη ζωή του πιο οργανωμένου ανθρώπου έρχονται στιγμές που οι δουλειές και οι υποχρεώσεις πέφτουν όλες μαζί και νιώθουμε ...ότι μας πνίγουν! Πράγματα πολύ διαφορετικά μεταξύ τους, όπως το να τελειώσουμε ένα αργοπορημένο project για τη δουλειά, να στολίσουμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο, να ψωνίσουμε δώρα ή να τρέξουμε στην εφορία για να πληρώσουμε την τελευταία δόση απαιτούν χρόνο, τον οποίο… δεν διαθέτουμε. Η, νομίζουμε ότι δεν διαθέτουμε. Διότι αν τον οργανώσουμε σωστά, τη λύση τη βρίσκουμε ώστε να τα προλάβουμε όλα.

Σε τέτοιες περιπτώσεις μια γραπτή λίστα κάνει θαύματα, ώστε να μην ξεχάσουμε τις δουλειές μας. Δεν αρκεί, όμως, μόνο αυτό. Σε πολλούς, μάλιστα, προσθέτει περισσότερο άγχος όταν βλέπουν πόσα διαφορετικά πράγματα πρέπει να κάνουν! Μικρές συμβουλές ώστε να χρησιμοποιήσετε καλύτερα τη λίστα, να μην αγχωθείτε και να κατανείμετε καλύτερα το χρόνο σας.

Βάλτε προτεραιότητες

Δεν αρκεί να καταγράψετε μόνο τις δουλειές που πρέπει να γίνουν. Πρέπει να τις αξιολογήσετε κιόλας, αν είναι δυνατόν και με… αριθμό προτεραιότητας. Η του χρόνου που μπορεί να γίνουν π.χ. πρωί ή απόγευμα. Το πιο σωστό είναι να τις αξιολογήσετε πρώτα και μετά να τις τοποθετήσετε σε χρονικά διαστήματα μέσα στην ημέρα.

Πώς να διαχειριστείτε το χρόνο σαςΕκτιμήστε το χρόνο

Δίπλα σε κάθε δουλειά βάλτε περίπου πόσο χρόνο θα χρειαστείτε για να την κάνετε. Μπορεί να φαίνεται δύσκολο, ως και αδύνατο μερικές φορές, αλλά είναι καλό να κάνετε μία εκτίμηση κι αν φοβάστε ότι θα πέσετε έξω, προσθέστε ακόμα το μισό του χρόνου. Π.χ. αν νομίζετε ότι θα καταφέρετε κάτι σε 60 λεπτά, γράψτε 90. Προσοχή: Μην υπερεκτιμήσετε τις δυνάμεις σας. Καλύτερα να βάλετε κάτι παραπάνω σε χρόνο. Βοηθάει πολύ στην ψυχολογία αν τελειώσετε νωρίτερα απ’ όσο έχετε υπολογίσει.

Υπολογίστε τις αποστάσεις

Άλλο είναι πόσο χρόνο χρειαζόμαστε π.χ. για να διαλέξουμε ένα παντελόνι από το κατάστημα και άλλο πόσο χρόνο χρειαζόμαστε για να φτάσουμε στο κατάστημα ή, όταν φύγουμε απ’ αυτό, να πάμε στο μέρος της επόμενης δουλειάς που μας περιμένει. Οι αποστάσεις είναι πιο εύκολο να εκτιμηθούν με χρόνο, όμως πρέπει να υπολογίσουμε ότι, αν μετακινούμαστε με αυτοκίνητο, ειδικά αυτές τις ημέρες θα έχει αυξημένη κίνηση.

Βολικά δρομολόγια

Αν οι δουλειές απαιτούν μετακινήσεις, τοποθετήστε τες σ’ ένα νοητό χάρτη και χαράξτε ένα δρομολόγιο που σας βολεύει. Δεν χρειάζεται να τρέχετε σαν παλαβοί από το ένα άκρο της πόλης στο άλλο. Γκρουπάρετε τις δουλειές ανά περιοχή και θα τελειώσετε πολύ πιο γρήγορα, αφήστε που θα κάνετε οικονομία και στα καύσιμα του Ι.Χ. σας.

Πώς να διαχειριστείτε το χρόνο σαςΔιάλλειμα

Οσο κι αν βιάζεστε, μην ξεχνάτε μετά από κάθε δουλειά να κάνετε ένα διάλειμμα, έστω και για έναν καφέ στο πόδι ή να καθίσετε σ’ ένα παγκάκι να ξεσκάσετε. Βοηθάει πολύ και στον έλεγχο της σωματικής κούρασης, αλλά και στην αντίληψη που έχετε για το τι έγινε και τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα. Είναι ιδανικό, επίσης, για έναν… επανασχεδιασμό, αν τα πράγματα δεν έχουν πάει σύμφωνα με το πρόγραμμα που καταρτίσατε.

Σβήστε τις δουλειές που κάνατε

Έχετε τη λίστα μαζί σας, μην την αφήνετε στο ψυγείο ή στο τραπέζι της κουζίνας. Εφοδιαστείτε μ’ ένα στυλό, αν είναι δυνατόν διαφορετικού χρώματος απ’ αυτόν που γράψατε τις δουλειές, και όταν τελειώνετε κάθε μία από αυτές σβήστε την από τη λίστα ή τοποθετήστε δίπλα της το γνωστό «ν». Στις δουλειές που έμειναν μισοτελειωμένες ή δεν έγιναν καθόλου (πάντα υπάρχει αυτό) σημειώστε δίπλα ποια πρόοδος έγινε (π.χ. ένα ποσοστό της δουλειάς που τελείωσε, 60%) ή σε ποια ημερομηνία θα πρέπει να κάνετε κάτι.

Πώς να διαχειριστείτε το χρόνο σαςΜοιράστε δουλειές σε φίλους

Δεν εννοούμε να τους… φορτώσετε όλες τις υποχρεώσεις σας κι εσείς να κάθεστε στον καναπέ. Αλλά μπορείτε να εκμεταλλευθείτε το πρόγραμμα ενός φίλου ή συγγενή για να κάνετε και τις δικές σας δουλειές παράλληλα. Η πληρωμή ενός λογαριασμού σε τράπεζα π.χ. δεν είναι σημαντική επιβάρυνση για κάποιον που θα πάει ούτως ή άλλως στην τράπεζα για τους δικούς του λογαριασμούς. Αυτό, όμως, δεν θα το μάθετε ποτέ αν δεν επικοινωνήσετε μαζί τους. Στο κάτω-κάτω, μπορούν να σας κάνουν την εξυπηρέτηση και να ανταποδώσετε εσείς όταν θα πνίγονται αυτοί.

Πηγή

   
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!