tromaktiko: Οι τάσεις των διεθνών αγορών

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

Οι τάσεις των διεθνών αγορών



Ανάλυση: Κίμων Στεριώτης, Δρ Οικονομολόγος
Στο επίκεντρο Συναλλαγματικές Ισοτιμίες
και πορεία της Παγκόσμιας Οικονομίας...
1. ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

- Τα τελευταία στοιχεία για την πορεία της Οικονομίας υποδηλώνουν μια ενίσχυση της Οικονομικής Δραστηριότητας κυρίως μέσω της αυξημένης καταναλωτικής πίστης…

- Στο τρίτο τρίμηνο 2016 προβλέπεται μια αύξηση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων στις ΗΠΑ σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο, κυρίως λόγω της αισθητής ανάκαμψης των Λιανικών Πωλήσεων το Σεπτέμβριο…

- Η Απασχόληση φαίνεται ότι έχει φθάσει στα όριά της στα ΗΠΑ και πλέον δεν υπάρχουν "εμπόδια" για μια λελογισμένη αύξηση των Επιτοκίων…

- Ωστόσο, η Ανατίμηση του Δολαρίου ΗΠΑ σε συνδυασμό με τη διεύρυνση του spread μεταξύ Επιτοκίων των ΗΠΑ έναντι αυτών της Ευρωζώνης και της Ιαπωνίας προβλέπεται ότι θα προκαλέσει επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης στις ΗΠΑ από το τέταρτο τρίμηνο 2016 και τις αρχές 2017…

- Οι τελευταίες επισημάνσεις (Παρασκευή 14.10.16) της Janet Yellen, προέδρου της FED, ότι "μια προσωρινά υπό υψηλή πίεση Οικονομία με υψηλή Ζήτηση και ισχυρή Αγορά Εργασίας" μπορεί να χρειασθεί τη λήψη κατάλληλων μέτρων, δεν φάνηκαν να επηρεάζουν τους Επενδυτές και τα ΜΜΕ…

- Από δημοσιονομική άποψη επισημαίνεται η διεύρυνση του ελλείμματος Προϋπολογισμού των ΗΠΑ στο 3,12% το Σεπτέμβριο…

- Ένας σημαντικός παράγων που φαίνεται να ευνοεί την Αγορά των ΗΠΑ είναι ότι φαίνεται να μειώνεται το "πολιτικό ρίσκο" από την ανάδειξη του Donald Trump Προεδρία…

- Σε επίπεδο Διεθνούς Εμπορίου η Ευρωζώνη και ειδικότερα η Γερμανία εμφανίζουν πολύ σημαντική άνοδο, ενισχύοντας τη Διεθνή Ζήτηση. Όμως παρά την αύξηση του Εμπορικού Πλεονάσματος της Ευρωζώνης με τον υπόλοιπο κόσμο το Ευρώ εμφανίζεται να …"αποδυναμώνεται" 'έναντι του Δολαρίου ΗΠΑ…

- Ιδιαίτερες "ανησυχίες" προκάλεσε η μεγάλη κάμψη του Εμπορικού Πλεονάσματος της Κίνας με τον υπόλοιπο κόσμο… Εντούτοις, οι Αγορές Εμπορευμάτων δεν εμφάνισαν πτωτικές τάσεις, πιθανόν και λόγω βελτίωσης του Εμπορικού Πλεονάσματος της Ευρωζώνης, δηλαδή …της Γερμανίας.

- Η διατήρηση του Πετρελαίου πάνω από τα 50 δολάρια υποδηλώνει τις "αντοχές" της Διεθνούς Αγοράς, αλλά η αύξηση του Ενεργειακού Κόστους θα έχει αρνητικές συνέπειες στην αγοραστική δύναμη και στη Ζήτηση των Νοικοκυριών στις ανεπτυγμένες χώρες…





2. ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΗΠΑ

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ: Η ορμή των Μετοχικών Δεικτών στις ΗΠΑ προσωρινά αποτελεί παρελθόν και ο "πήχης" των μέσων τιμών τους διαμορφώνεται σε χαμηλότερα επίπεδα…

Με νέα υποχώρηση κατά -0,58% (έναντι -0,07% της προηγούμενης) έκλεισε αυτή την εβδομάδα ο DJ 30, ενώ και ο Δείκτης S&P είχε μείωση -0,94% (έναντι -0,33% την προηγούμενη εβδομάδα…

ΑΕΠ: Στο +1,9% η τελευταία πρόβλεψη για την πορεία του ΑΕΠ τρίτου τριμήνου (ετήσια μεταβολή) σύμφωνα με τις κυλιόμενες προβλέψεις του Atlanta Federal Reserve. Οι τελευταίοι ρυθμοί ανόδου είναι οι μικρότεροι που έχουν γίνει, υποδηλώνοντας κάποια επιβράδυνση της Ανάπτυξης στις ΗΠΑ.

ΤΙΜΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ: Μηνιαία μεταβολή κατά +0,3% τον Σεπτέμβριο μετά από μια μηδενική μεταβολή τον Αύγουστο. Σε 12μηνη βάση η αύξηση των τιμών παραγωγού ήταν +0,7%. Τα ανωτέρω στοιχεία έμμεσα υποδηλώνουν μια άνοδο των τιμών σε επίπεδο παραγωγών που, προφανώς, απορροφούνται από την αγορά, ενισχύοντας τα έσοδα των εταιρειών…

ΛΙΑΝΙΚΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ: Μηνιαία άνοδο +0,6% εμφάνισαν οι πωλήσεις τον Σεπτέμβριο, με την άνοδο των πωλήσεων στα αυτοκίνητα να ανεβαίνει στο 1,1%. Τον Αύγουστο οι λιανικές πωλήσεις είχαν αυξηθεί κατά 0,2%, ενώ αυτές των αυτοκινήτων είχαν μειωθεί -0,3%.

ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ: Ο Δείκτης Κλίματος Εμπιστοσύνης των καταναλωτών για την πορεία της Οικονομίας κλπ - που καταρτίζεται από το University of Michigan υποχώρησε στο 87.9 τον Οκτώβριο από 91.2 το Σεπτέμβριο.

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ: Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας περιορίσθηκε κατά 388.000 τον Αύγουστο 2016 για να διαμορφωθούν σε 5,4 εκατ. έναντι 5,8 τον αμέσως προηγούμενο μήνα.

ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΠΙΣΤΗ: Κατά 25,87 δισ. δολάρια αυξήθηκαν οι πιστώσεις για Καταναλωτικές Δαπάνες τον Αύγουστο - πολύ πάνω από τις προβλέψεις για άνοδο 16,5 δισ... - ενώ τον Ιούλιο η άνοδος των σχετικών πιστώσεων ήταν 17,8 δισ. δολρια… Τα στοιχεία αυτών υποδηλώνουν μια "έξαρση" της Καταναλωτικής Πίστης που αφενός εξηγεί την άνοδο των καταναλωτικών δαπανών τον Σεπτέμβριο αλλά και αφετέρου μια "αυξημένη υπερθέρμανση" της Οικονομίας των ΗΠΑ…

"ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ": Τα "αρνητικά δημοσιεύματα" σε βάρος του D.Trump μάλλον λειτούργησαν θετικά υπέρ των αγορών…






3. ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ: Οι Μετοχικοί Δείκτες της Ευρωζώνης έκλεισαν την εβδομάδα με ισχυρή άνοδο, αφού είχε προηγηθεί μεγάλη πτώση… Συγκεκριμένα:

Με άνοδο +0,78% έκλεισε ο Δείκτης EUROSTOXX 50 αυτή την εβδομάδα κάτω από την επίδραση του "θετικού κλίματος" που δημιούργησαν η ικανοποιητική πορεία της Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας και του Εμπορικού Ισοζυγίου. Την προηγούμενη εβδομάδα ο σχετικός Δείκτης είχε περιορισμένη άνοδο 0,29%...

Ο DAX έκλεισε με εβδομαδιαία άνοδο κατά +0,91%, ενώ ο CAC 40 είχε άνοδο +0,46%. Η έλλειψη πληροφοριών για τις διαπραγματεύσεις διακανονισμού του προστίμου για την Deutsche Bank δεν επιτρέπει εύκολες εκτιμήσεις για την περαιτέρω πορεία των Τραπεζικών Μετοχών, ενώ μάλλον θετικά επηρέασαν η μεγάλης ανόδου της τιμής του Πετρελαίου και μείωση της Ισοτιμίας Ευρώ/ Δολαρίου…

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Μηνιαία άνοδο κατά 1.6% σημειώθηκε στις χώρες της Ευρωζώνης τον Αύγουστο 2016, ενώ η αύξηση ήταν ελαφρά ποιο συγκρατημένη, στο +1,4%, στο σύνολο των χωρών της ΕΕ των "28". Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα θετική, καθώς υποδηλώνει έμμεσα αισθητή ενίσχυση του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο 2016.




Σε 12μηνη βάση η αύξηση της Βιομηχανικής Παραγωγής ανήλθε σε +1,8% και στις δύο οικονομικές ζώνες.




ΤΟΜΕΑΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ: Οι Τιμές των Κατοικιών αυξήθηκαν σε 12μηνη βάση κατά +2,9% στο δεύτερο τρίμηνο 2016 στις χώρες της Ευρωζώνης, ενώ στο σύνολο των χωρών της ΕΕ των "28" η αύξηση "σκαρφάλωσε¨ στο …+4,0%!!! Ο Τομέας της Κατοικίας παίζει πλέον σημαντικό ρόλο στην Ανάκαμψη της Οικονομίας της Ευρώπης, καθώς σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο οι αυξήσεις τιμών κατοικιών στο δεύτερο τρίμηνο ήσαν +1,4% για την Ευρωζώνη και +1,6% για τις "28".




ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ: Σημαντική αύξηση κατά +8% πέτυχαν οι Εξαγωγές εμπορευμάτων από την Ευρωζώνη προς τον υπόλοιπο κόσμο τον Αύγουστο 2016 ως προς τον αντίστοιχο μήνα του 2015… Στο ίδιο διάστημα οι Εισαγωγές των "19" είχαν μια αύξηση κατά 4%, με αποτέλεσμα το Εμπορικό Πλεόνασμα να αυξηθεί στα 121,6 δισ. Ευρώ, αυξημένο κατά +6% σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2015…






ΓΕΡΜΑΝΙΑ

ΕΞΑΓΩΓΕΣ: Κατέγραψαν τη μεγαλύτερη άνοδο στην τελευταία εξαετία, ενισχύοντας το ΑΕΠ της χώρας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τον Αύγουστο οι Εξαγωγές αυξήθηκαν κατά +5,4% έναντι αύξησης 3,0% των Εισαγωγών.

Ωστόσο, επειδή η Διεθνής Ζήτηση παραμένει "εύθραυστη" αναλυτές εκτιμούν ότι θα μπορούσε να σημειωθεί επιβράδυνση των γερμανικών εξαγωγών στο προσεχές διάστημα…





4. ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ: Με μικρή εβδομαδιαία υποχώρηση -0,48% έκλεισε ο Δείκτης FTSE 100 (αλλά ύστερα από σημαντική άνοδο +2,27% την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα).

Σε μηνιαία και ετήσια βάση ο ίδιος Δείκτης καταγράφει αποδόσεις +4,16% και +10,54%, οι μεγαλύτερες μεταξύ των περισσότερο ανεπτυγμένων χωρών…







5. ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ: Ασήμαντη μείωση κατά -0.06% εμφάνισε ο Nikkei 225, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχε πετύχει αύξηση +0,74%... Οι Ιαπωνικές Μετοχές επηρεάζονται έντονα από την ισοτιμία του Δολαρίου/Γιεν, αλλά και από τα "αρνητικά σημάδια" της πορείας των διεθνών εμπορικών συναλλαγών.

Ο Δείκτης Shanghai Comp. κατέγραψε μικρή άνοδο κατά +0,51% για να ανέλθει συνολικά σε +1,25% μηνιαία βάση, αλλά σε 12μηνη βάση έχει καταγράψει μείωση -8,22%...



ΚΙΝΑ

ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ: Σημαντική μείωση κατέγραψε το Εμπορικό Πλεόνασμα της Κίνας τον Σεπτέμβριο που περιορίσθηκε στα 41 δισ. δολάρια από 59 δισ. τον αντίστοιχο μήνα του προηγουμένου έτους… Η μεγάλη μείωση του Εμπορικού Πλεονάσματος της Κίνας αποτελεί "καμπανάκι κινδύνου", καθώς:

ü Διαπιστώνεται μεγάλη πτώση των διεθνών εμπορικών συναλλαγών της Κίνας, οι εταιρείες της οποίας εμφανίζονται να είναι "υπερδανεισμένες" και με μεγάλες δυσκολίες αποπληρωμής των δανείων τους…

ü Οι μεγάλες Εισαγωγές της Κίνας ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τις Τιμές των Εμπορευμάτων και αυτές, με τη σειρά τους, τους Μετοχικούς Δείκτες…





6. ΑΓΟΡΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ: Η Συμφωνία των πετρελαιοπαραγωγών χωρών για πραγματοποίηση "περικοπών παραγωγής" έδειξε ανθεκτική και η Τιμή του Αργού παρέμεινε πάνω από τα 50 Δολάρια, παρά τη μεγάλη μείωση της Ισοτιμίας €/$...

Βεβαίως εύλογες είναι οι "ανησυχίες" ότι η "εύθραυστη Παγκόσμια Οικονομία" μπορεί να προκαλέσει "νέες αναταράξεις" στις Τιμές των Εμπορευμάτων…

Ωστόσο, οι Δείκτες Τιμών Εμπορευμάτων κατέγραψαν "ααναιμική άνοδο" με ασήμαντη υποχώρηση των Τιμών του Χρυσού, αλλά με τον δείκτη Baltic Dry Index να έχει μια πολύ εντυπωσιακή άνοδο…





7. ΑΓΟΡΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Και αυτή η εβδομάδα ήταν μια νέα περίοδος ενίσχυσης του "πράσινου νομίσματος" να καταγράφει μικρές ή μεγάλες ανατιμήσεις, αλλά χωρίς να επηρεάζονται αρνητικά οι Τιμές των Εμπορευμάτων ή των Μετοχικών Δεικτών…

Συγκεκριμένα την τελευταία εβδομάδα:

Η Στερλίνα υποχώρησε κατά -2,32% έναντι του Δολαρίου με την υποτίμηση να φθάνει στο -17,23% σε ετήσια βάση!!! Όπως τονίσθηκε και στο προηγούμενο Newletter: "Αυτή η πρωτοφανής υποτιμητική πορεία της Στερλίνας δημιουργεί "εύλογές ανησυχίες" στις Αγορές Συναλλάγματος… Δημιουργούνται Ερωτήματα για το εάν μπορούν να "κρατηθούν" οι Τιμές των Εμπορευμάτων λόγω της μεγάλης υποτίμησης του Νομίσματος μιας πολύ σημαντικής Οικονομίας, που αναπόφευκτα "πιέζει" και το Ευρώ…"

Η πτώση του Ευρώ κατά 2,03% την τελευταία εβδομάδα ήταν ιδιαίτερα μεγάλη, λαμβάνοντας υπόψη και τις πολύ καλές Εξαγωγικές Επιδόσεις της Ευρωζώνης… Είναι προφανές ότι η επικείμενη αύξηση των Επιτοκίων στις ΗΠΑ λειτουργεί σε όφελος του Δολαρίου και επηρεάζει θετικά τις μετακινήσεις διεθνών αποταμιευτικών κεφαλαίων προς το "πράσινο νόμισμα". 'Αλλωστε οι εκλογές σε Γερμανία και Γαλλία το 2017 εγκυμονούν πάρα πολλούς "πολιτικούς και οικονομικούς Κινδύνους" τους οποίους λαμβάνουν υπόψη τους οι Διεθνείς Επενδυτές…







     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!