παραγωγοί, με βάση τη σχετική άδεια που τους έχει χορηγηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Όπως εξηγεί μιλώντας στο halkidikifocus.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Λαϊκών Αγορών του Νομού Χρήστος Αλβανός, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις κατά τις οποίες ενώ η άδεια παραγωγού αναγράφει συγκεκριμένες ποσότητες και είδη προϊόντων, πωλούν μεγαλύτερες ποσότητες που δεν έχουν παραχθεί από τους ίδιους. «Για παράδειγμα, ένας καλλιεργητής κερασιών μπορεί να δηλώνει στην άδειά του ότι παράγει ένα τόνο κεράσια ενώ την ίδια στιγμή να αγοράζει από κάποιο γνωστό του επιπλέον ποσότητες και να τις διαθέτει προς πώληση στις λαϊκές αγορές» αναφέρει ο κ. Αλβανός. «Είναι δύσκολο να ελεγχθεί και να διαπιστωθεί ότι οι παραπάνω ποσότητες δεν αποτελούν παραγωγή του, όπως και να συλληφθεί επ’ αυτοφώρω όταν αγοράζει από κάποιον τρίτο. Τα σωματεία και η Ομοσπονδία παλεύουμε επί δεκαετίες, ωστόσο δεν υπήρξε ουσιαστικό αποτέλεσμα» προσθέτει.
Έλεγχος στο… χωράφι
Όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος του Σωματείου Λαϊκών Αγορών Χαλκιδικής μοναδικός τρόπος να καταπολεμηθεί το φαινόμενο στη ρίζα του είναι η διενέργεια επιτόπιων ελέγχων στα αγροτεμάχια όπου καλλιεργούνται τα προϊόντα. «Μόνο με το συγκεκριμένο τρόπο μπορεί να διαπιστωθεί τι καλλιεργείται και τι παράγεται στην πραγματικότητα, είτε πρόκειται δεντροκαλλιέργειες είτε κηπευτικά» επισημαίνει.
Βασικό μειονέκτημα για τις λαϊκές αγορές του νομού αποτελεί το γεγονός ότι ένας σημαντικός αριθμός παραγωγών προέρχεται από γειτονικές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας και η ενεργοποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού παρουσιάζει δυσκολίες. «Θα πρέπει να υπάρξει επικοινωνία μεταξύ των Δήμων της Χαλκιδικής και των αντίστοιχων ΟΤΑ από όπου μετακινούνται οι παραγωγοί και στη συνέχεια να συσταθεί τριμελής επιτροπή για τη διενέργεια των ελέγχων» υπογραμμίζει ο κ. Αλβανός.
Ο ίδιος δεν αποκλείει το γεγονός ότι όσα αναγράφονται σε ορισμένες από τις άδειες παραγωγών να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα με ευθύνη των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων, οι οποίοι βάζουν την υπογραφή τους, παραβλέποντας τις αυστηρές διοικητικές και ποινικές κυρώσεις που προβλέπει η νομοθεσία.
Αμέτρητες καταγγελίες το καλοκαίρι
Το φαινόμενο των «ψευτοπαραγωγών» βρίσκεται σε «άνθηση» στη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, οπότε και υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία εποχικών οπωροκηπευτικών. «Ως Σωματείο δεχτήκαμε δεκάδες καταγγελίες από συναδέλφους παραγωγούς. Κυρίως με τη ντομάτα η κατάσταση βρέθηκε εκτός ελέγχου. Οι παραγωγοί-"μαϊμού” εκτός από τη δική τους σοδειά προμηθεύονταν “χέρι με χέρι” σχεδόν τριπλάσιες ποσότητες από γνωστούς, γείτονες κ.ά.» αποκαλύπτει ο κ. Αλβανός.
«Τεράστιο οικονομικό πλήγμα»
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου οι πρακτικές των επιτήδειων οδηγούν σε αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος των επαγγελματιών, τη στιγμή που με βάση τις κείμενες διατάξεις οι κάτοχοι παραγωγικών αδειών απαγορεύεται να προβαίνουν σε αγορές και διακίνηση προϊόντων τρίτων, με εξαίρεση τη διακίνηση και την πώληση οπωροκηπευτικών δικής τους παραγωγής. «Οι συνάδελφοι επαγγελματίες που εμπορεύονται προϊόντα γης και θάλασσας δέχονται ισχυρό χτύπημα, καθώς οι ίδιοι καταβάλλουν ΦΠΑ ενώ οι παραγωγοί απαλλάσσονται από την αντίστοιχη οικονομική επιβάρυνση» υπογραμμίζει.
Το παρεμπόριο
Πρόσφατα, η Ομοσπονδία Σωματείων Επαγγελματιών, Παραγωγών, Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας – Θεσσαλίας – Θράκης, έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία σχετικά με το παρεμπόριο στις λαϊκές αγορές της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας καταγγέλλοντας πως «οι παράνομοι μικροπωλητές φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια, πλήττοντας σημαντικά τόσο τους νόμιμους πωλητές, παραγωγούς και εμπόρους, όσο και το στεγασμένο εμπόριο».
Ο πρόεδρος του Σωματείου Λαϊκών Αγορών Χαλκιδικής αναφέρει ότι στο νομό το φαινόμενο με τους παράνομους μικροπωλητές εμφανίζεται κυρίως το καλοκαίρι. «Έχουμε υπογράψει σύμβαση με ιδιωτική εταιρεία φύλαξης και στις λαϊκές αγορές που λειτουργούν στην έδρα του κάθε Δήμου του νομού υπάρχει άνδρας security, ο οποίος φροντίζει να απομακρύνει όσους παρεισφρέουν παράνομα ενώ ειδοποιούνται και οι αστυνομικές αρχές» εξηγεί.
«Το κόστος της συγκεκριμένης υπηρεσίας καλύπτεται από την οικονομική συνεισφορά των συναδέλφων που δραστηριοποιούνται στις αντίστοιχες λαϊκές αγορές με την καταβολή ενός συμβολικού τιμήματος» συμπληρώνει ο κ. Αλβανός.
Πηγή