tromaktiko: Αποσπάσματα συνέντευξης του Θανάση Θεοχαρόπουλου

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

Αποσπάσματα συνέντευξης του Θανάση Θεοχαρόπουλου



Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μιλώντας στον... ρ/σ Παραπολιτικά και στους δημοσιογράφους Σωτήρη Ξενάκη και Βασίλη Αδαμόπουλο τόνισε μεταξύ άλλων:

Για την πολιτική της κυβέρνησης και το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών

Τίποτα δεν αποκλείεται. Η χώρα όμως δεν μπορεί να πηγαίνει σε εκλογές τρίτη φορά μέσα σε 20 μήνες, ανά επτάμηνο δηλαδή κατά μέσο όρο, όμως πρέπει να τονίσω ότι και στις δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, και στο δημοψήφισμα και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, πήγαμε με επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ. Και το λέω αυτό γιατί λόγω αυτής της πολιτικής, η οποία είναι εντελώς αναποτελεσματική, δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτα. Αυτό το οποίο σίγουρα θα σας πω είναι ότι αυτή η κυβέρνηση δεν βγάζει τετραετία. Αυτά τα οποία λέγονται για το 2019 από κυβερνητικά χείλη με αυτή την πολιτική δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να συμβούν.

Με αυτή την πολιτική που ασκείται το επόμενο θα είναι να χάσει και το ρόλο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά δεν είναι η λύση στη χώρα να έχουμε μία νέα αυταπάτη, τον κ. Μητσοτάκη ότι θα λύσει όλα τα προβλήματα, ότι θα έρθει και θα τα αλλάξει όλα με ένα νόμο όπως είπε και πρόσφατα. Αυτή η κατάσταση πρέπει να σταματήσει επιτέλους, πρέπει να καταλάβουμε ότι εδώ που βρισκόμαστε σε αυτή την κρίση δεν θα βγούμε από τα μνημόνια και από την κρίση αν δεν αποφασίσουμε να κάνουμε τολμηρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις παντού, να λέμε αλήθειες με πολιτικό κόστος και ταυτόχρονα να έχουμε εθνική συνεννόηση στα μεγάλα, στα κρίσιμα και στους τομείς κοινωνικής πολιτικής.

Για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη

Υπάρχει ένα θετικό και ένα αρνητικό στοιχείο από τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Το θετικό είναι ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη ουσιαστικά κρατάει τα ποσοστά των εκλογών του Σεπτεμβρίου. Κρατάει τις δυνάμεις της. Το αρνητικό στοιχείο είναι ότι δεν έχει δημιουργηθεί δυναμική παρά το γεγονός ότι υπάρχει μια μεγάλη καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό είναι ακριβώς το οποίο θέλουμε να κάνουμε από εδώ και στο εξής, να συνδεθούμε με την κοινωνία για να δημιουργηθεί ένας ισχυρός προοδευτικός σοσιαλδημοκρατικός φορέας, στη χώρα μας. Για να δημιουργηθεί το νέο πρέπει να αποφασίσουμε ορισμένα βήματα, να υπάρξει υπέρβαση των σημερινών σχημάτων, να προχωρήσουμε μπροστά, να κρατήσουμε ότι θετικό είχε γίνει τα παλαιότερα χρόνια στον ευρύτερο χώρο αλλά να αφήσουμε πίσω τα αρνητικά για να προχωρήσουμε στο νέο. Να έρθει ο κόσμος και να εμπνευστεί από ένα νέο ευρύτερο εγχείρημα του προοδευτικού χώρου.

Για την υπόθεση του χρέους

Αν δεν καταστεί βιώσιμο το δημόσιο χρέος δεν μπορεί να πάρει μπρος η οικονομία. Οι αυταπάτες του ΣΥΡΙΖΑ για το χρέος οδήγησαν τη χώρα σε χειρότερη κατάσταση σήμερα στο θέμα αυτό. Αυτό που έχει υπογράψει η σημερινή κυβέρνηση σε πρόσφατο Eurogroup, πηγαίνει πίσω το θέμα και από την απόφαση του Eurogroup το 2012 και οδηγεί σε μια κατάσταση που δεν δίνει λύσεις στο δημόσιο χρέος. Αυτό το οποίο πρέπει να κάνει τώρα είναι να αξιοποιήσει τους συσχετισμούς στο πλαίσιο των εταίρων, εδώ πρέπει να αξιοποιηθεί η θέση του ΔΝΤ το οποίο θέλει την ριζική αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους και να πετύχει επιτέλους το κατάλληλο μείγμα σε αυτή τη διαπραγμάτευση. Αυτό που δεν έχει πετύχει ούτε στα άλλα ζητήματα της οικονομίας να προσπαθήσει να το πετύχει τουλάχιστον στο δημόσιο χρέος.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!