tromaktiko: Πώς να επιλέγετε σωστά φρούτα και λαχανικά

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

Πώς να επιλέγετε σωστά φρούτα και λαχανικά



Πώς πρέπει να είναι το σχήμα και το χρώμα του καρπουζιού για να μην την πατήσετε; Τι έχει στην επιφάνειά της η…
σωστή πατάτα και πώς θα επιλέξετε μανιτάρια, κολοκύθια ή κρεμμύδια ώστε να μην καταλήξουν κατευθείαν στα σκουπίδια, μόλις γυρίσετε από τη λαϊκή ή το supermarket και διαπιστώσετε ότι είναι άγουρα ή χαλασμένα; Ιδού ένας χρηστικός οδηγός με συμβουλές για τα ψώνια σας στο μανάβικο.

Βερίκοκα
Εμφάνιση: Πρέπει να έχουν ομοιογενές χρώμα χωρίς μελανιές και σκούρα σημάδια (τα κοκκινωπά και κιτρινωπά σημάδια είναι φυσιολογικά)
Θυμηθείτε: Η επιφάνεια πρέπει να είναι εντελώς στεγνή και η φλούδα να μην αλλάζει σχήμα όταν την πιέζετε

Μελιτζάνες
Εμφάνιση: Πρέπει να έχουν γυαλάδα και ομοιογενές σκούρο χρώμα, χωρίς σχισμές ή «λεκέδες»
Θυμηθείτε: Διαλέξετε αυτές που είναι λείες, μεσαίου μεγέθους αλλά με «μεστό» βάρος

Καρπούζι
Εμφάνιση: Πρέπει οι λωρίδες του να διαγράφονται με σαφήνεια και η βάση του να είναι κιτρινωπή και στεγνή. Δεν πρέπει να έχει σχισμές και γρατσουνιές
Θυμηθείτε: Καλό είναι να επιλέγετε τα μεσαίου μεγέθους, βαριά και με γερή φλούδα (τα ώριμα έχουν πιο μαλακή και "εύθραυστη" επιφάνεια)

Πεπόνι
Εμφάνιση: Πρέπει να είναι τραχύ και βαρύ και να αναδίδει ελαφρώς την γλυκιά του μυρωδιά
Θυμηθείτε: Τα γινωμένα πεπόνια κάνουν έναν υπόκωφο ήχο όταν τα χτυπάμε

Ρόδι
Εμφάνιση: Πρέπει να έχει φωτεινό κόκκινο χρώμα με μια πορτοκαλίζουσα γυαλάδα. Η φλούδα του δεν πρέπει να είναι υπερβολικά ξηρή ή να έχει σχισμές και καφετί σημάδια πάνω του
Θυμηθείτε: Δεν πρέπει να μυρίζει προτού το ανοίξετε. Επιλέξτε τα πιο «σφιχτά»

Πατάτες
Εμφάνιση: Η φλούδα πρέπει να είναι λεία, χωρίς σχισμές, τρύπες ή σημάδια και το χρώμα να μην είναι πρασινωπό
Θυμηθείτε: Οι σκληρές μεσαίου μεγέθους πατάτες είναι συνήθως οι καλύτερες

Κολοκυθάκια
Εμφάνιση: Πρέπει το χρώμα τους να είναι ομοιογενές σε όλη την επιφάνεια της φλούδας, η οποία πρέπει να είναι λεία, χωρίς σημάδια, οπές και βαθουλώματα
Θυμηθείτε: Αποφύγετε τα κολοκύθια μήκους άνω των 15-20 εκατοστών

Λεμόνια/Λάιμ
Εμφάνιση: Η επιφάνεια πρέπει να είναι λαμπερή, χωρίς εξογκώματα ή βαθουλώματα και το χρώμα ομοιογενές
Θυμηθείτε: Επιλέξτε τα λεμόνια που είναι «ελαστικά» αλλά όχι υπερβολικά σκληρά. Βρείτε τα πιο βαριά, καθώς συνήθως είναι και τα πιο ζουμερά

Νεκταρίνια
Εμφάνιση: Πρέπει να είναι φωτεινού κίτρινου χρώματος με λείες κοκκινωπές πλευρές. Αποφύγετε τα πιο σκουρόχρωμα και αυτά με την υπερβολική «γυαλάδα»
Θυμηθείτε: Ένα ώριμο νεκταρίνι θα πρέπει να έχει κίτρινες ή κόκκινες γραμμές σαν «φλέβες»

Δαμάσκηνα
Εμφάνιση: Πρέπει να έχουν λεία επιφάνεια με ομοιογενές χρώμα χωρίς σημεία διαφορετικού χρώματος ή «εγκοπές»
Θυμηθείτε: Ένα ελαφρύ «τρίχωμα» στην επιφάνεια είναι σημάδι όταν έχουν συλλεχθεί πολύ πρόσφατα

Αγγούρια
Εμφάνιση: Το χρώμα τους πρέπει να είναι φωτεινό πράσινο, η επιφάνειά τους σχεδόν απόλυτα λεία και η φλούδα τους λεπτή
Θυμηθείτε: Επιλέξτε τα πιο συμπαγή αγγούρια, χωρίς οδοντώσεις ή «ρυτίδες». Αν στη βάση του το χρώμα έχει ξεθωριάσει, τότε μάλλον δεν είναι φρέσκο

Ντομάτες
Εμφάνιση: Πρέπει να είναι λαμπερές, με έντονο κόκκινο χρώμα, λεπτή φλούδα και χωρίς κοψίματα, σημάδια, «ρυτίδες» ή οδοντώσεις
Θυμηθείτε: Επιλέξτε αυτές που αναδίδουν ένα ευχάριστο άρωμα – αποφύγετε τις πράσινες και όσες μοιάζουν να έχουν χοντρή φλούδα

Μήλα
Εμφάνιση: Πρέπει να δείχνουν «φυσικά», χωρίς τραυματισμένη επιφάνεια ή ίχνη από παράσιτα, μαύρους λεκέδες και οδοντωτή φλούδα
Θυμηθείτε: να διαλέγετε μεσαίου μεγέθους, ευωδιαστά μήλα, χωρίς «λιπαρή» φλούδα

Σκόρδο
Εμφάνιση: Οι σκελίδες δεν πρέπει να έχουν πράσινες κηλίδες
Θυμηθείτε: Το "κεφάλι" πρέπει να είναι ξερό και ελαστικό και οι σκελίδες μεγάλες. Αν υπάρχουν υπερβολικά πολλές στρώσεις φλούδας, το σκόρδο δεν είναι ακόμα αρκετά ώριμο

Μανιτάρια
Εμφάνιση: Το «καπέλο» τους πρέπει να είναι λευκό, λείο και λαμπερό, χωρίς λεκέδες
Θυμηθείτε: Τα καλύτερα μανιτάρια είναι τα ελαστικά, με δυνατό «κράτημα» και έντονο άρωμα

Λάχανο
Εμφάνιση: Τα φύλλα πρέπει να είναι λεπτά με ομοιογενές χρώμα, χωρίς σκούρα σημεία ή ξηρές περιοχές
Θυμηθείτε: Ένα ώριμο λάχανο δεν αλλάζει σχήμα αν το πιέσετε. Αν τα φύλλα είναι πολύ παχιά, μπορεί να περιέχει αρκετές νιτρικές ουσίες

Κουνουπίδι
Εμφάνιση: Πρέπει να είναι ομοιογενώς λευκό ή με ελαφρώς κιτρινωπό χρώμα, αλλά χωρίς χώμα ή λεκέδες πάνω του
Θυμηθείτε: Το κεφάλι του πρέπει να είναι πολύ συμπαγές

Κρεμμύδια
Εμφάνιση: Δεν πρέπει να υπάρχουν σημάδια φθοράς στην επιφάνεια – τα εξωτερικά στρώματα να είναι λαμπερά και να μην έχουν πράσινες κηλίδες
Θυμηθείτε: Τα καλύτερα κρεμμύδια είναι συμπαγή, ξερά και δεν μπορείτε να τα «ζουλήξετε» εύκολα. Η μυρωδιά τους πρέπει να είναι διακριτική αλλά με οξύτητα.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!