tromaktiko: Ολοκληρωτισμός και Δημοκρατία

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Ολοκληρωτισμός και Δημοκρατία



του Βασίλη Γεωργίου, 
Δικηγόρου Αθηνών
O σεβασμός και η υπακοή στους νόμους, που είναι η ανώτερη επινόηση του ανθρώπινου...
μυαλού για την δημιουργία των κοινωνιών και την κοινωνική ομαλότητα και η τήρηση της νομιμότητας, αποτελούν τις δικλείδες της ομαλής συνύπαρξης των ανθρώπων.

Αυτήν την τήρηση της νομιμότητας που ο απλός χειμαζόμενος πολίτης την ακολουθεί, οι κυβερνώντες έπρεπε να την επιβάλλουν με την συμπεριφορά τους ως παράδειγμα. Αλλά εδώ συμβαίνει το αντίθετο. Φανερά παρανομούν και όταν η παρανομία τους καταρρίπτεται εναντιώνονται κατά της Δικαιοσύνης που επιτέλεσε το λειτουργικό της έργο ορθής κρίσης της ρυθμιζόμενης κατάστασης και ορθής απονομής του δικαίου.

Αυτό όμως, ο μη σεβασμός της διάκρισης των εξουσιών αποτελεί εξωθεσμική εκτροπή και είναι απόδειξη ολοκληρωτικής νοοτροπίας. Που η αριστερά ως μεθοδολογία και πρακτική το εφαρμόζει σήμερα ως κυβέρνηση. Καταλύοντας κάθε έννοια σεβασμού του δικαίου, της νομιμότητας και της κανονικότητας της κοινωνικής συμβίωσης. Έτσι όμως ενεργεί αναχρονιστικά και αντιδραστικά, προδιαγράφοντας αρνητικά το μέλλον, για πιο επιθετικής μορφής μεθοδεύσεις της ανυπακοής, που θα καταστήσουν αρένα το πολιτικό στίβο.

Κάτι που ιστορικά ως πέμπτη φάλαγγα το πετυχαίνει μέσα στους κόλπους της αστικής δημοκρατίας, όταν οι ιστορικές συνθήκες της το επιτρέπουν όπως τώρα στην Ελλάδα, αδιαφορώντας για τις καταστροφικές συνέπειες, που θα επισωρεύσει. Με συστηματική προπαγάνδα, φασίζοντα λαϊκισμό, διαρκή παραπληροφόρηση και συγκάλυψη, που δεν συνάδουν στο Δημοκρατικό πολίτευμα. Και αυτό γιατί πρωταρχικός σκοπός της δεν είναι ο σεβασμός των συνταγματικών εγγυήσεων ομαλής λειτουργίας της αστικής Δημοκρατίας, αλλά η επιβολή με κάθε τρόπο της ολοκληρωτικής της νοοτροπίας, που είναι εχθρός της Δημοκρατικής ομαλότητας.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!