tromaktiko: Τα νοσοκομεία ζητούν αξονικούς, όταν δεν έχουν αναπνευστήρες και αναπνευστήρες

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

Τα νοσοκομεία ζητούν αξονικούς, όταν δεν έχουν αναπνευστήρες και αναπνευστήρες



Δεκαετίες πίσω βρίσκονται τα ελληνικά νοσοκομεία στον τομέα της ιατρικής τεχνολογίας, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας είναι στις πρώτες θέσεις του...
ΟΟΣΑ στον αριθμό των εγκατεστημένων συστημάτων υπολογιστικής τομογραφίας, με πολλά νοσοκομεία να διαθέτουν πανάκριβα μηχανήματα, αλλά με ελάχιστη αξιοποίηση.

Η ιατρική τεχνολογία παίζει κυρίαρχο ρόλο τόσο στη διατήρηση και βελτίωση της υγείας, όσο και στη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας, καθώς και στην εθνική οικονομία. «Η αξιοποίηση της τεχνολογίας στην Υγεία» είναι το θέμα του 2nd MedTech Conference, το οποίο πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα.

Η σκληρή αλήθεια είναι ότι η προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού στο ΕΣΥ γίνεται χωρίς προγραμματισμό και σχέδιο, με συνέπεια να σπαταλούνται πόροι, χωρίς να βελτιώνονται οι υπηρεσίες προς τους πολίτες. Η Ελλάδα, είναι γνωστό, από τα δεδομένα του ΟΟΣΑ, ότι βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της κατάταξης στον αριθμό των εγκατεστημένων συστημάτων υπολογιστικής τομογραφίας, με πολλά νοσοκομεία να διαθέτουν συστήματα, αλλά με ελάχιστη αξιοποίηση. Παρ’ όλα αυτά, τα νοσοκομεία συνεχίζουν να υποβάλλουν αξονικών τομογράφων, ενώ υπάρχει μεγάλη έλλειψη εξοπλισμού υποστήριξης ζωής, όπως αναισθησιολογικά μηχανήματα, αναπνευστήρες ΜΕΘ, θερμοκοιτίδες νεογνών κλπ.

Κτηματολόγιο Ιατρικής Τεχνολογίας

Όπως τονίστηκε στο Συνέδριο, το Υπουργείο θα πρέπει να αξιολογήσει τα αιτήματα αυτά σε σχέση με τον αριθμό των εξετάσεων που πραγματοποιούν σήμερα τα νοσοκομεία, τον αριθμό των μηχανημάτων που βρίσκονται στα ιδιωτικά εργαστήρια στην ίδια πόλη, καθώς και με ποιες προϋποθέσεις ζητήθηκε ο εξοπλισμός. Αυτό όμως προϋποθέτει την ύπαρξη ενός Κτηματολογίου ιατρικής τεχνολογίας, όχι μόνο για το δημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό τομέα! Το Κτηματολόγιο αφορά τη μονοσήμαντη σήμανση των μηχανημάτων και στην συγκέντρωση όλων των στοιχείων, που αφορούν στην ταυτότητα του ιατρικού εξοπλισμού, καθώς και των οικονομοτεχνικών στοιχείων.

Προμήθειες νοσοκομείων

Σύγχυση και έντονος προβληματισμός επικρατεί το τελευταίο διάστημα τόσο στα νοσοκομεία του ΕΣΥ όσο και στην αγορά ιατροτεχνολογικών προϊόντων μετά τη δημοσίευση του νόμου 4412 για τις δημόσιες συμβάσεις. Πρόκειται για έναν τεράστιο σε μέγεθος νόμο με περισσότερα από 370 άρθρα, πολύπλοκο στη διατύπωσή του, ο οποίος υιοθετεί αρκετές, ουσιαστικές αλλαγές, που αφορούν και τις προμήθειες των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Ο νέος νόμος ενσωματώνει στο εθνικό δίκαιο την Οδηγία 2014/24/ΕΕ για τις δημόσιες συμβάσεις, η οποία υιοθετήθηκε τον Ιανουάριο του 2014 και έπρεπε να έχει ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο μέχρι τις 18 Απριλίου.

Το τελευταίο διάστημα λοιπόν επικρατεί κομφούζιο, καθώς υπήρξαν αρκετά νοσοκομεία, τα οποία προχώρησαν στη δημοσίευση διακηρύξεων με βάση νόμους και Π.Δ., που έχουν καταργηθεί από τον νέο νόμο! Γεγονός που φανερώνει την άγνοια που υπάρχει στις υπηρεσίες των νοσοκομείων. Την ίδια ώρα πάντως ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Υγείας Π. Πολάκης εμφανίζεται ότι προωθεί αλλαγές στο σύστημα προμηθειών των νοσοκομείων, για τις οποίες όμως δεν έχει γίνει γνωστή καμία λεπτομέρεια.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!