γρίπης που αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο να προστατευτεί το άτομο από τη συγκεκριμένη νόσο.
«Η παραλαβή των εμβολίων έγινε τις προηγούμενες εβδομάδες και ήδη έχουν πραγματοποιηθεί οι πρώτοι εμβολιασμοί» ανέφερε στο halkidikifocus.gr ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χαλκιδικής Μιχάλης Μαργαριτίδης.
«Τα φαρμακεία έχουν προμηθευτεί τις απαιτούμενες ποσότητες και εκτιμώ ότι δεν θα προκύψουν ελλείψεις» πρόσθεσε ο κ. Μαργαριτίδης.
Οι ομάδες υψηλού κινδύνου
Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο.
Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση.
Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο εμβολιασμός κρίνεται ως απολύτως απαραίτητος για άτομα με χρόνιες παθήσεις. Ειδικότερα, στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού ανήκουν τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, με καρδιακή και νεφρική ανεπάρκεια. Επίσης, οι ηλικιωμένοι, οι γυναίκες σε κύηση και τα παιδιά.
Σε ό,τι αφορά τις παιδικές ηλικίες το αντιγριπικό εμβόλιο είναι αναγκαίο για ανήλικα άτομα με βρογχικό άσθμα, διαβήτη και όσα βρίσκονται σε καταστολή λόγω κάποιας πάθησης.
Τα εμβόλια συνταγογραφούνται για τους ενήλικες από παθολόγο ή γενικό γιατρό και για τα παιδιά από παιδίατρο.
Οι εποχικές ιώσεις
Λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος και γαστρεντερίτιδες ταλαιπωρούν τους ασθενείς το τελευταίο χρονικό διάστημα. Αυτές οφείλονται κυρίως στη μεταβολή του καιρού στις απότομες εναλλαγές της θερμοκρασίας.
«Η προσέλευση στα εξωτερικά ιατρεία για τέτοιου είδους περιστατικά είναι μικρότερη σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο» δήλωσε στο halkidikifocus.gr η παιδίατρος του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκιδικής Ναταλία Κεσίδου.
Την ίδια κατάσταση επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου του νομού Μάριος Πυρπασόπουλος.
«Οι ιώσεις της εποχής εμφανίζονται σε άτομα διαφόρων ηλικιακών ομάδων, ωστόσο ταλαιπωρούν τα πιο ευάλωτα, δηλαδή όσα αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα υγείας» εξηγεί στο halkidikifocus.gr ο κ. Πυρπασόπουλος.
«Είτε αφορά μία απλή ίωση είτε τη γρίπη, όταν τα συμπτώματα επιμένουν πάνω από τρεις ημέρες, ο ασθενής πρέπει να επισκέπτεται το γιατρό, αφενός να αποφύγει την περαιτέρω ταλαιπωρία και αφετέρου να προλάβει δυσάρεστες επιπτώσεις» τονίζει.
Το καλό πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή επαφής με άτομα που έχουν νοσήσει αποτελούν στοιχειώδη μέτρα πρόληψης.
«Στα παιδιά, όταν επιστρέφουν από το σχολείο θα πρέπει να γίνεται ρινόπλυση με φυσιολογικό ορό» συστήνει στους γονείς η κ. Κεσίδου.
Τέλος, οι ενήλικες θα πρέπει να αποφεύγουν το κάπνισμα και τη βαριά σωματική εργασία.