Ρουάντα της Αφρικής.
Όπως αναφέρει το BBC, χρησιμοποιούνται drones σταθερών πτερύγων, που πετούν αυτόματα στους προορισμούς τους και αφήνουν μικρά δέματα, τα οποία πέφτουν με αλεξίπτωτο. Τα ίδια τα αεροσκάφη δεν χρειάζεται να προσγειωθούν στα σημεία παράδοσης πριν επιστρέψουν στη βάση τους.
Η Zipline, η αμερικανική startup πίσω από το εγχείρημα, αποτελείται από μηχανικούς που δούλευαν προηγουμένως στη SpaceX, τη Google, τη Lockheed Martin και άλλες εταιρείες τεχνολογίας. Τα drones θα χρησιμοποιούνται για παραδόσεις αίματος, πλάσματος, και πηκτικών σε νοσοκομεία στη δυτική Ρουάντα, με σκοπό τη μείωση των χρόνων αναμονής από ώρες σε λεπτά.
Τα αεροπλάνα εκτοξεύονται από καταπέλτη και πετούν σε ύψος μικρότερο των 152 μέτρων, για να αποφεύγονται συγκρούσεις με επιβατηγά αεροπλάνα. Έχουν εμβέλεια 150 χλμ, αλλά μπορούν, θεωρητικά, να πετάξουν σε διπλάσια απόσταση.
Φέρουν μπαταρία στη μύτη και καθοδηγούνται μέσω GPS, ενώ στέλνουν δεδομένα τόσο στη βάση τους όσο και στους πύργους ελέγχου μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας.
Σε πρώτη φάση, θα πετούν 15 «zips», ανεξαρτήτως ώρας, και υπό καιρικές συνθήκες ελαφράς βροχής και ανέμων μέχρι 30 χλμ/ ώρα εάν χρειάζεται.
Η Zipline θα πληρώνεται από το υπουργείο Υγείας της χώρας ανά παράδοση. Όπως σημειώνει η εταιρεία, το κόστος του κάθε ταξιδιού είναι σχεδόν ίδιο με αυτό της μεθόδου παράδοσης που χρησιμοποιείται τώρα, δηλαδή με μοτοσικλέτα ή ασθενοφόρο.
Drones χρησιμοποιούνται για ανθρωπιστικούς σκοπούς και αλλού στην Αφρική, περιλαμβανομένου ενός project που έχει λάβει τέλος, στο οποίο παραδίδονταν ιατρικά δείγματα (αίμα κ.α. ) στη Μαδαγασκάρη και μιας πρωτοβουλίας του Ερυθρού Σταυρού για την παρακολούθηση καταυλισμού προσφύγων στην Ουγκάντα.
Πηγή