tromaktiko: Νέο τυφέκιο HK για τις ένοπλες δυνάμεις της Γαλλίας

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

Νέο τυφέκιο HK για τις ένοπλες δυνάμεις της Γαλλίας



Την επιλογή του κατασκευής της γερμανικής Heckler and Koch HK416F ως το νέο μελλοντικό ατομικό τυφέκιο (Arme Individuelle Future -AIF) των ενόπλων δυνάμεων της...
Γαλλίας ανακοίνωσε η γαλλική αρχή αμυντικών προμηθειών (DGA). Η απόφαση επιλογής του HK416F λήφθηκε μετά από πανευρωπαϊκή διαγωνιστική διαδικασία στην οποία έλαβαν μέρος και άλλοι πολλοί καταξιωμένοι κατασκευαστές: η βελγική Nationale με το FN SCAR από το Βέλγιο, η κροατική HS Produkt’s με το VHS-2, η γερμανική SIG Sauer με το MCX και η ιταλική Beretta με το ARX.

Μετά από έναν χρόνο εντατικών δοκιμών επιλέχθηκε το HK416F ως υπέρτερο όλων των άλλων ανταγωνιστών. Με βάση τους όρους της σχετικής σύμβασης, από το 2017, προσωπικό του Στρατού, της Αεροπορίας και του Ναυτικού της Γαλλίας θα αρχίσουν να εξοπλίζονται με το νέο τυφέκιο.

Η ύψους 168 εκατ. ευρώ σύμβαση αφορά την παραγωγή και παράδοση σε βάθος δεκαετίας 102.000 επιθετικών τυφεκίων HK416F διαμετρήματος 5,56mmx45 NATO, 10.767 εκτοξευτές βομβίδων 40mm x 46, περιφερειακά, πυρομαχικά, ανταλλακτικά και υπηρεσίες υποστήριξης για περίοδο 15 ετών.

Επίσης, στο μέλλον θα εισαχθούν σε υπηρεσία με τις ένοπλες δυνάμεις της Γαλλίας οι εκδόσεις HK416F-C και HK416F-S με κάννη αντίστοιχα μήκους 11 ιντσών (27,94 εκατοστών) και 14,5 ιντσών (36,83 εκατοστών).
Σε γαλλική υπηρεσία το HK416F θα αντικαταστήσει το γαλλικής σχεδίασης και παραγωγής της Manufacture d’Armes de Saint-Etienne (MAS) τυφέκιο FAMAS που εισήλθε σε υπηρεσία το 1979. Ας σημειωθεί ότι το 2002, δύο χρόνια μετά την ολοκλήρωση της παραγωγής του FAMAS η κατασκευάστρια MAS διέκοψε τη λειτουργία της.

Υπολογίζεται, ότι σήμερα η Γαλλία διαθέτει περί τα 400.000 τυφέκια FAMAS των εκδόσεων F1 και της αναβαθμισμένης G1 τα οποία, λόγω της μείωσης της αριθμητικής δύναμης των ενόπλων δυνάμεων της Γαλλίας θα αντικατασταθούν από μικρότερο αριθμό HK416F. Ας σημειωθεί, ότι η έκδοση HK416F δεν περιλαμβάνεται στις τυπικές του συγκεκριμένου τυφεκίου αλλά εκτιμάται ότι το «F» υποδεικνύει τις αλλαγές που επιβλήθηκαν στη βασική έκδοση κατόπιν γαλλικής απαίτησης.

Όπως είναι αυτονόητο η επιλογή του HK416F αποτελεί σημαντική εξέλιξη για την κατασκευάστρια Heckler and Koch αλλά και ορόσημο σε βιομηχανικό και τεχνολογικό επίπεδο. Συγκεκριμένα αποτελεί το πρώτο τυφέκιο που υιοθετείται για ευρεία χρήση που δεν είναι γαλλικής σχεδίασης και επίσης σηματοδοτεί την απομάκρυνση της Γαλλίας από τυφέκια σχεδίασης «bullpup».

Πλέον, το HK416 σε διάφορες διαμορφώσεις βρίσκεται σε υπηρεσία με τις ειδικές δυνάμεις πολλών χωρών ανά τον κόσμο, ενώ η Νορβηγία και η Γαλλία το έχουν επιλέξει ως το κύριο τυφέκιο εφόδου. Επίσης, μετά τη γαλλική επιλογή, η Heckler and Koch εξοπλίζει με τυφέκια της πολλές χερσαίες δυνάμεις στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων οι Γαλλία (HK416F), Γερμανία (G36), Βρετανία (SA80), Νορβηγία (HK416) και Λιθουανία (G36).

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!