tromaktiko: O Βύρων Πολύδωρας υποψήφιος της Κυβέρνησης για Πρόεδρος ΕΣΡ

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

O Βύρων Πολύδωρας υποψήφιος της Κυβέρνησης για Πρόεδρος ΕΣΡ



Η Κυβέρνηση προτείνει τον Βύρωνα Πολύδωρα για πρόεδρο του ΕΣΡ, σε μια προσπάθεια να “στριμώξει” τη Ν.Δ να συναινέσει στη συγκρότησή του τη Δευτέρα, οπότε και έχει ...
οριστεί Διάσκεψη των Προέδρων στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός επικοινώνησε χθες με τον πρώην υπουργό και του έκανε την πρόταση στην οποία ο Βύρων Πολύδωρας φέρεται να είναι θετικός.

Η κίνηση της κυβέρνησης έρχεται ως μήνυμα ενόψει της συνεδρίασης της Δευτέρας για τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές: «Η συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης είναι συνταγματική υποχρέωση των κομμάτων. Η διαρκής μέχρι σήμερα άρνηση της Ν.Δ. να συμβάλει στη συγκρότησή του, αποτελεί θεσμική παρεκτροπή, ιδιαίτερα τώρα, μετά και την απόφαση του ΣτΕ, ότι ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες πρέπει να γίνει αποκλειστικά από το ΕΣΡ».

Ωστόσο η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται να επιμένει στην άρνησή της: «Η Νέα Δημοκρατία είναι σταθερά υπέρ της λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Με όλες τις αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα και καταργούσε ο νόμος Παππά», απαντά η αξιωματική αντιπολίτευση.

«Επομένως τις επόμενες ημέρες ο νόμος Παππά πρέπει να αντικατασταθεί από νόμο που θα υλοποιεί αυτά που το Σύνταγμα προβλέπει, ώστε αμέσως μετά να συσταθεί το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Η Κυβέρνηση, έστω και μία φορά, ας αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και ας εγκαταλείψει τα επικοινωνιακά παιχνίδια».

Η κίνηση της κυβέρνησης επιχειρεί να στριμώξει την αξιωματική αντιπολίτευση. «Όσοι επιμείνουν να αρνούνται να συμβάλλουν στη συγκρότησή του, σημαίνει ότι μπλοκάρουν συνειδητά οποιαδήποτε δυνατότητα να μπει τάξη στην ασυδοσία του τηλεοπτικού τοπίου. Τα κόμματα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, έχοντας σαφή πρόθεση τη συναινετική συγκρότηση του ΕΣΡ, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, θα προτείνουν στη διάσκεψη των προέδρων της Δευτέρας, πρόσωπο για τη θέση του προέδρου, το οποίο η Ν.Δ. δύσκολα θα μπορούσε ένα απορρίψει», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές πριν την γνωστοποίηση του ονόματος.

Και οι κυβερνητικές πηγές κατέληγαν: «Έτσι λοιπόν, τη Δευτέρα ο ελληνικός λαός θα βγάλει τελεσίδικα τα συμπεράσματά του για το αν ο πραγματικός στόχος της Ν.Δ. είναι η συνταγματική ορθότητα ή η διαρκής θεσμική αυθαιρεσία, με στόχο την οριστική υπονόμευση οποιοδήποτε διαγωνισμού».

O Βύρων Πολύδωρας (27 Ιανουαρίου 1947) είναι Έλληνας πολιτικός, πρώην πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου και Πρόεδροςτης Ένωσης για την Πατρίδα και τον Λαό.

Έχει επίσης διατελέσει Υπουργός Δημόσιας Τάξης, Υφυπουργός σε διάφορα υπουργεία και Αντιπρόεδρος της Βουλής.

Γεννήθηκε το 1947 στα Περιβόλια Ολυμπίας. Σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα των Η.Π.Α., Διεθνές Δίκαιο στην Ακαδημία Διεθνούς Δικαίου της Χάγης, Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου και Διεθνή Οικονομικά στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας.

Έχει έναν γιο και δίδυμες κόρες.

Εκλεγόταν βουλευτής Β΄ Αθηνών, με τη σημαία του κόμματος της “Νέας Δημοκρατίας” (Ν.Δ.), συνεχώς από το 1981 έως το 2015. Διετέλεσε Υφυπουργός Προεδρίας της Κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος (1990 – 1992), Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (1992), Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για ζητήματα αποδήμου ελληνισμού (1992 – 1993).

Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στις 15 Φεβρουαρίου 2006 τον όρισε Υπουργό Δημόσιας Τάξης, θέση την οποία διατήρησε έως τις βουλευτικές εκλογές του 2007.

Το 2005 αλλοδαποί πακιστανικής προελεύσεως κατήγγειλαν σε ΑΤ της Αθήνας ότι τους απήγαγαν και τους βασάνισαν σχεδόν μέχρι θανάτου. Το συμβάν αυτό επιβεβαιώθηκε αρκετούς μήνες αργότερα, με την ΕΥΠ να βρίσκεται στο στόχαστρο ως υπεύθυνη για τις εν λόγω απαγωγές, χωρίς όμως να επιβεβαιώνεται. Με αφορμή αυτά τα γεγονότα ο Β. Πολύδωρας δήλωσε ως υπουργός δημόσιας τάξης ότι “οι Πακιστανοί απαγάγουν ο ένας τον άλλο καθώς αυτό είναι το αγαπημένο τους σπορ”. Ύστερα από έντονες πιέσεις δήλωσε την παραίτηση του στον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή, χωρίς όμως να γίνεται δεκτή.

Βρέθηκε αντιμέτωπος με κατηγορίες αστυνομικής βίας όταν επί θητείας του στο υπουργείο δημόσιας τάξης τον Νοέμβριο του 2006 ξυλοκοπήθηκε άγρια στη Θεσσαλονίκη ο Αυγουστίνος Δημητρίου.

Με αφορμή τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2007, ο Β. Πολύδωρας δέχθηκε έντονη κριτική για τις δηλώσεις του, αναφέροντας αρχικά ότι πρόκειται για θεομηνία και πως η Ελλάδα οφείλει να το σεβαστεί, ενώ λίγους μήνες αργότερα έκανε λόγο για προσπάθεια ανατροπής του Κ. Καραμανλή και συνωμοσίες Τούρκικων συμφερόντων που σχετίζονται με τις πυρκαγιές.

Μετά τις εκλογές του 2009 εκλέχθηκε Δ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής με 232 ψήφους, ενώ μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου εξελέγη στο αξίωμα του Προέδρου της Βουλής ώστε να εκτελεστούν οι απαραίτητες διεργασίες στο πλέον βραχύβιο κοινοβούλιο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας (εναρκτήρια συνεδρίαση και ορκωμοσία βουλευτών στις 17 Μαΐου και διάλυση της Βουλής δύο μέρες αργότερα, στις 19 Μαΐου). Ο ίδιος αποφάσισε να διορίσει τη κόρη του σε θέση μετακλητού υπαλλήλου στο γραφείο του τέως προέδρου της Βουλής,[13] κίνηση για την οποία δέχθηκε έντονη κριτική παρόλο που νομικά ήταν έγκυρη. Με δηλώσεις του ο Βύρων Πολύδωρας ανέφερε ότι δεν μετανιώνει για το διορισμό ενώ άσκησε κριτική όσους βουλευτές της ΝΔ τον κατηγόρησαν.

Τον Ιούλιο του 2013 χαρακτήρισε τη Τρόικα τον πραγματικό εχθρό της Ελλάδας, και κάλεσε τη Ν.Δ. να συνεργαστεί με το εθνικιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή. Οι εν λόγω δηλώσεις προκάλεσαν την οργή τόσο του πρωθυπουργού και αρχηγού του κόμματός του Αντώνη Σαμαρά αλλά και της υπόλοιπης κυβέρνησης, με την αξιωματική αντιπολίτευση να αντιδρά εξίσου έντονα.

Τον Νοέμβριο του 2013 κατηγόρησε τον τότε υπουργό οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα τιμωρό των δύσμοιρων «νοικοκυραίων» και πως απαλλοτριώνει την ακίνητη περιουσία αλά Λένιν.

Στις 21 Δεκεμβρίου 2013 διαγράφηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας καθώς καταψήφισε το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, παραβαίνοντας την γραμμή του κόμματός του, κάτι που προκάλεσε έντονη αντίδραση στα ΜΜΕ λόγω του παρελθόντος του στη ΝΔ. Απ’ την πλευρά της η ΝΔ σχολίασε επικριτικά την επιλογή του Πολύδωρα αναφέροντας ότι ο ίδιος ταυτίστηκε με τους οπαδούς της δραχμής, τους αντιευρωπαϊστές και λαϊκιστές.

Στις 29 Δεκεμβρίου 2013 ανακοίνωσε ότι προχωράει στη δημιουργία νέου κόμματος και έκανε λόγο για συνασπισμό δεξιών αντιμνημονιακών δυνάμεων, καλώντας τους Καμμένο, Ζώη, Καρατζαφέρη και Νικολόπουλο σε συνεργασία την οποία θα ηγούνταν ο ίδιος. Στις 6 Φεβρουαρίου προχώρησε στην ίδρυση του κόμματος με ονομασία “Ένωση για την Πατρίδα και τον Λαό” το οποίο και ηγείται ο ίδιος.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!