tromaktiko: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Ένα ρομπότ «συντροφιάς» από την Toyota [video]

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Ένα ρομπότ «συντροφιάς» από την Toyota [video]



Του Γιάννη Γορανίτη
Η Toyota μόλις παρουσίασε το Kirobo mini, ένα ρομπότ που χωράει στην παλάμη, και θα μπορούσε να σας κάνει παρέα, όχι στο απώτερο μέλλον, αλλά σε λίγους μήνες που αναμένεται να...
κυκλοφορήσει στην ιαπωνική αγορά. Το όνομά του προέρχεται από τη σύντμηση των λέξεων «kibo» (ελπίδα στα ιαπωνικά) και «robot».

Οι δυνατότητες του περιλαμβάνουν τη συμμετοχή σε «φιλική κουβέντα» μεταξύ ενός ή περισσότερων ανθρώπων. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης μάλιστα θα κάνει χειρονομίες, θα αλλάζει εκφράσεις του προσώπου και θα αναβοσβήνει, ενώ θα έχει τη δυνατότητα να απομνημονεύει τις προτιμήσεις των χρηστών, τις παλαιότερες κινήσεις και τους διαλόγους, ενώ σύμφωνα με τους κατασκευαστές του θα προβλέπει και τις συναισθηματικές αντιδράσεις των ανθρώπων.

Φυσικά, θα μπορεί να αντλεί δεδομένα από συνδεμένες φορητές ή οικιακές συσκευές και για τη λειτουργία του απαιτείται η εγκατάσταση μια συμβατής εφαρμογής στο smartphone. Ως τέκνο μιας αυτοκινητοβιομηχανίας όπως η Toyota βέβαια, δεν θα μπορούσε παρά να συνδέεται και με το αυτοκίνητο και να χρησιμοποιεί στοιχεία από τις διαδρομές και τα ταξίδια του κατόχου του, ούτως ώστε να βρίσκει θέματα συζήτησης.



Μικρών διαστάσεων, μεγάλων δυνατοτήτων

Με ύψος μόλις 10 εκατοστών, το Kirobo Mini μοιάζει περισσότερο με παιχνίδι (σε κάποιους θα θυμίσει και τα Tamagotchi), αλλά ενσωματώνει δυνατότητες που λίγα χρόνια πριν βλέπαμε μόνο σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

Τα παιδικά του χαρακτηριστικά αλλά και το γεγονός ότι μένει καθιστό, όπως ένα μωρό που δεν έχει ακόμη περπατήσει, το καθιστούν πιο φιλικό για τον χρήστη, εκβιάζοντας ενδεχομένως το συναισθηματικό δέσιμο. Εικάζουμε βέβαια ότι πολλοί θα το βρουν αρκούντως τρομακτικό. Πόσο μάλλον όταν το ακούσουν να απαντά με ακρίβεια και «λογική» στις ερωτήσεις τους.



Αυτός είναι άλλωστε και ο στόχος της Toyota. Να προσφέρει συντροφιά σε μοναχικούς ανθρώπους, αλλά και σε όσους δεν είναι ιδιαίτερα κοινωνικοί (και ειλικρινά δεν ξέρουμε αν ο ισχυρισμός αυτός της εταιρείας είναι θετικός ή αρνητικός για το νέο της προϊόν). Δημοσιεύματα πάντως δυτικών μέσων που προφανώς δεν αντιλαμβάνονται την ιαπωνική κουλτούρα, συμπέραναν ότι το ρομποτάκι θα μπορούσε να υποκαταστήσει το βρέφος για άτεκνες μητέρες.

Ακόμη κι αν δεν καταλαβαίνετε ιαπωνικά, το βίντεο αυτό θα σας βοηθήσει να καταλάβετε τον τρόπο λειτουργίας του Kirobo Mini, το οποίο η ιαπωνική εταιρεία περιγράφει ως «ρομπότ συντροφιάς».



Μια μεγάλη ρομποτική οικογένεια

Το Kirobo Mini εντάσσεται στην ήδη ευρύτατη οικογένεια των ανθρωποειδών της Toyota και να πάει ένα βήμα πιο πέρα την κατηγορία των προσωπικών βοηθών (Toyota Partner Robot), χάρη στις προηγμένες λειτουργίες και την πληθώρα των χρήσεων του.

Ο μεγάλος του «αδερφός» άλλωστε, το Kirobo (σκέτο) είχε προ τριετίας ταξιδέψει στο διάστημα στο πλευρό του Ιάπωνα αστροναύτη Koichi Wakata. Τα καθήκοντα του ρομπότ στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το 2013, ήταν βέβαια ευρύτερα και πολύ πιο σύνθετα της απλής συνομιλίας και επικοινωνίας που προσφέρει ο διάδοχός του.



Ο Kirobo Mini θα αρχίσει να πωλείται αρχικά στην Ιαπωνία μέσα στο 2017, ενώ δεν έχει γίνει γνωστό αν και πότε αναμένεται στις υπόλοιπες αγορές.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!