φετινού διαγωνισμούInternetofThings(Ι.ο.Τ) – “XDK Ideation Jam” του ομίλου Bosch.
Oι φοιτητές του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών της Πολυτεχνικής σχολής Πατρών, στα πλαίσια εκπόνησης της διπλωματικής τους εργασίας, κατασκεύασαν έναν αυτοματισμό για εργοστάσια,ο οποίος επιτρέπει αλλαγές στην διαδικασία παραγωγής χωρίς να επεμβαίνει επάνω στο αντικείμενο. Συγκεκριμένα χρησιμοποίησαν στη μελέτη τους την περίπτωση ενός εργοστασίου παραγωγής λικέρ, όπου ο χρήστης μπορεί και αλλάζει την περιεκτικότητα της ζάχαρης στο μείγμα του λικέρ μέσω ενός λογισμικού εγκατεστημένου στον υπολογιστή ή το κινητό του και χωρίς να απαιτείται η φυσική του παρουσία.
Για την δημιουργία αυτής της ευρεσιτεχνίας, η Βοsch Eλλάδας έκανε δωρεάστο Πανεπιστήμιο Πατρών το XDKkit ενώ το ίδιο kitέχει διαθέσει και στο Τ.Ε.Ι Στερεάς Ελλάδας. To XDK είναι ένα kit ανάπτυξης, αποτελούμενο από αισθητήρες, προγραμματιζόμενη μc, μπαταρία και επικοινωνία μέσω bluetoothκαι ασύρματου τοπικού δικτύου (WLAN), το οποίο παρέχει τη δυνατότητα στους χρήστες να κατασκευάσουν τάχιστα μια πρωτότυπη Ι.ο.Τ εφαρμογή.
Οι Έλληνες φοιτητές προετοίμασαν μόλις σε 5 εβδομάδες την συμμετοχή τους στο διαγωνισμό “XDK Ideation Jam”της Bosch,αποδεικνύοντας το ταλέντο τους και την άρτια εφαρμογή της θεωρίας επάνω στο Ι.ο.Τ. Ο διαγωνισμός απαιτούσε από τους συμμετέχοντες να περιγράψουν λεκτικά την ιδέα τους αλλά και να την απεικονίσουν μέσω της δημιουργίας ενός YouTube video. Καθοριστικής σημασίας και η συμβολή του καθηγητή και επικεφαλής του τμήματος των Hλεκτρολόγων Μηχανικών, του κύριου Κλεάνθη Θραμπουλίδη, ο οποίος έχει αναπτύξει σημαντικές πρωτοβουλίες στο κομμάτι της έρευνας, δίνοντας τη δυνατότητα αλλά και την παρότρυνση στους φοιτητές να εφαρμόζουν ότι έχουν διδαχθεί σε θεωρητικό επίπεδο.
Hδιάκριση στον διαγωνισμό πέραν του ότι προσέφερε τους δύο φοιτητές της Πάτρας ηθική ικανοποίηση τους έδωσε και το ερέθισμα να θέλουν να ασχοληθούν ακόμη πιο δυναμικά με το Ι.ο.Τ. «Το Ι.ο.Τ έχει τόσες μεγάλες δυνατότητες και τόσες ενδιαφέρουσες εφαρμογές που μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητά μας σε μεγάλο βαθμό και αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε το μέλλον» – είπε ο Ιάσωνας Αθανασόγλου.
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ