Η Βία κατά των Γυναικών, που εμφανίζεται με διάφορες μορφές (π.χ. λεκτική, ψυχολογική, σωματική, σεξουαλική κακοποίηση, κοινωνικός έλεγχος κ.λπ.), πλέον προσδιορίζεται ανοιχτά ως παραβίαση βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων και θεωρείται ότι εντάσσεται στον πυρήνα των έμφυλων, ιστορικά εδραιωμένων, κοινωνικών ανισοτήτων. Για τον λόγο τούτο, δυστυχώς, συνεχίζει να αποτελεί ένα πρόβλημα επίκαιρο, το οποίο διαπερνά όλους τους πολιτισμούς και τις κοινωνίες. Η παγκόσμια διάσταση αυτού του φαινομένου αναδεικνύεται και από το γεγονός ότι ο ΟΗΕ έχει συμβολικά ανακηρύξει την 25η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.
Πρέπει να γίνει συνείδηση όλων ότι το σύνθετο αυτό φαινόμενο δεν συνιστά απλά ατομική υπόθεση αλλά κοινωνικό πρόβλημα, και απαιτείται μια ολοκληρωμένη και πολυ-επίπεδη προσέγγιση για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή του.
Αρωγό στην προσπάθεια αυτή αποτελεί το Πανελλαδικό Δίκτυο Yποστηρικτικών Δομών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ), το οποίο αποτελείται από την 24ωρη Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, 39 Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών και 21 Ξενώνες Φιλοξενίας.
Σε αυτό το δίκτυο δομών ανήκει και το Συμβουλευτικό Κέντρο Λαμίας, το οποίο λειτουργεί στην Λαμία από τον Απρίλιο του 2012.
Το Συμβουλευτικό Κέντρο Λαμίας συνεχίζει τη λειτουργία του, υπό την επιστημονική εποπτεία του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) και με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ / Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Στερεάς Ελλάδας 2014-2020.
Ενδεικτικά, αξίζει να αναφερθεί ότι από την έναρξη λειτουργίας του έως σήμερα:
Στο Συμβουλευτικό Κέντρο Λαμίας έχουν απευθυνθεί με διάφορα αιτήματα περισσότερες από 400 γυναίκες, θύματα βίας οποιασδήποτε μορφής ή/και από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, που προέρχονται τόσο από τον Νομό Κυκλάδων όσο και από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Το Συμβουλευτικό Κέντρο Λαμίας έχει έρθει σε επαφή με περισσότερους από 200 οργανισμούς, φορείς, υπηρεσίες, συλλόγους κ.τ.λ.
Είναι βέβαιο ότι στη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε η στήριξη των κάθε είδους δομών και υπηρεσιών κοινωνικού/προνοιακού χαρακτήρα αποτελεί προτεραιότητα, ενώ επιβεβλημένη κρίνεται και η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας όλων των αρμόδιων φορέων, προκειμένου να στηρίζονται πολύπλευρα οι γυναίκες που έχουν την ανάγκη αυτών των υπηρεσιών.
Συναντήσαμε την Ψυχολόγο του Συμβουλευτικού Κέντρου Κατερίνα Χριστοδούλου:
Πηγή