tromaktiko: Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο: Τι πρέπει να γνωρίζετε



Η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο είναι μια αυτοάνοση πάθηση στην οποία το ανοσοποιητικό «επιτίθεται» στον θυρεοειδή αδένα, με ...
αποτέλεσμα να μειώνεται ο ρυθμός παραγωγής θυρεοειδικών ορμονών.

Η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο μπορεί να οδηγήσει στον υποθυρεοειδισμό. Είναι συχνότερη στις γυναίκες ηλικίας 30 έως 50 ετών και συχνά τα συμπτώματά της δεν είναι εμφανή.
Δείτε μερικές βασικές πληροφορίες σχετικά με την αυτοάνοση πάθηση.
1. Έχει κληρονομικό υπόβαθρο

Οι αυτοάνοσες παθήσεις έχουν κληρονομικό –δηλαδή γονιδιακό– υπόβαθρο. Όταν ένα μέλος της οικογένειας λαμβάνει διάγνωση για κάποια αυτοάνοση πάθηση, τότε και τα υπόλοιπα μέλη είναι πιθανό να εκδηλώσουν είτε το ίδιο είτε κάποιο άλλο αυτοάνοσο νόσημα. Επίσης, η διάγνωση για κάποιο αυτοάνοσο νόσημα σε ένα άτομο κάνει πιο πιθανή τη συνύπαρξη και κάποιου άλλου αυτοάνοσου νοσήματος.
2. Τα συμπτώματα δεν είναι εύκολο να αποδοθούν στον θυρεοειδή

Η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο χαρακτηρίζεται από πολύ γενικά συμπτώματα, όπως το αίσθημα κούρασης, η αύξηση του βάρους, η δυσκοιλιότητα και η αποδυνάμωση της μνήμης, τα οποία είναι δυνατό να αποδοθούν σε πολλά άλλα προβλήματα υγείας ή απλώς στο στρες ή στην έλλειψη ύπνου. Εάν τα συμπτώματα επιμένουν, ειδικότερα μετά την υιοθέτηση μέτρων όπως η βελτίωση της διατροφής, η παράταση των ωρών ύπνου και η σωματική άσκηση, τότε επιβάλλεται η επίσκεψη στον γιατρό. Άλλα συνήθη συμπτώματα της θυρεοειδίτιδας Χασιμότο, εκτός από αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω, είναι η αποδυνάμωση των μαλλιών και οι πόνοι στους μυς και στις αρθρώσεις.
3. Μπορεί να διαγνωστεί πολύ εύκολα

Μια απλή αιματολογική εξέταση μπορεί να υποδείξει εάν τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών (συγκεκριμένα των TSH και T4) βρίσκονται εντός των φυσιολογικών ορίων. Η διάγνωση επιβεβαιώνεται με την ύπαρξη αντιθυρεοειδικών αντισωμάτων, τα οποία παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα και επιτίθενται στον θυρεοειδή.
4. Τα συμπτώματα μπορεί να αργήσουν να εκδηλωθούν

Η επιβράδυνση στη λειτουργία του θυρεοειδούς συμβαίνει με πολύ αργό ρυθμό και εξίσου αργά αρχίζουν να εμφανίζονται και τα πρώτα συμπτώματα. Αυτή η σταδιακή αύξηση στην ένταση των συμπτωμάτων οδηγεί συχνά σε καθυστέρηση της διάγνωσης ή και παράβλεψή των συμπτωμάτων.
5. Αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή

Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να θέσει υπό έλεγχο τη θυρεοειδίτιδα και να αποκαταστήσει τη λειτουργία του θυρεοειδούς. Η αγωγή περιλαμβάνει τη λήψη συνθετικής θυρεοειδικής ορμόνης.
6. Η αγωγή δεν εξαφανίζει αμέσως τα συμπτώματα

Θα χρειαστεί μια περίοδος δοκιμής ώστε να υπολογιστεί η σωστή δοσολογία των φαρμάκων και σε δεύτερη φάση θα πρέπει να περάσουν μερικές εβδομάδες έως ότου εξισορροπηθούν τα επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών. Χρειάζεται λοιπόν υπομονή.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!