tromaktiko: Ο μάντης του Στάλιν που τόσο απεγνωσμένα ήθελε να σκοτώσει ο Χίτλερ

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Ο μάντης του Στάλιν που τόσο απεγνωσμένα ήθελε να σκοτώσει ο Χίτλερ



Ο μυστηριώδης προφήτης του Β’ Παγκοσμίου, Βολφ Μέσινγκ, που παραδέχονταν ο Φρόιντ και ο Αϊνστάιν!...


Ο Χίτλερ τον έτρεμε, ο Στάλιν έπινε νερό στο όνομά του και ο Λαβρέντι Μπέρια τον άκουγε ευλαβικά, μιας και εκπαίδευε τους πράκτορές του.

Μέχρι να συμβούν βέβαια όλα αυτά, το περιβόητο μέντιουμ της Ευρώπης, μια τυχοδιωκτική φυσιογνωμία που φαινόταν να επιπλέει όταν όλα γύρω του κατέρρεαν, είχε ήδη αποδείξει την αξία του και πλέον τον φοβούνταν πολλοί. Μεταξύ αυτών και ο ναζιστής ηγέτης Αδόλφος Χίτλερ!

Σε μια ζωή τόσο άρρηκτα συνυφασμένη με τον μύθο, ο αινιγματικός πολωνοεβραίος εμιγκρές στο Βερολίνο, μέγας πνευματιστής και μάγος, αλλά και υπνωτιστής φοβερός και μέντιουμ, προφήτευσε το 1937, με τις περιβόητες μελλοντολογικές ικανότητές του, τον θάνατο του Φύρερ αν έκανε να κινηθεί κατά της Σοβιετικής Ένωσης.

Η προφητεία έκανε τον γύρο της Ευρώπης και μπήκε τελικά στο στόχαστρο των ναζιστικών μυστικών υπηρεσιών, μιας και ο Χίτλερ κατατρομοκρατήθηκε από τα μελλούμενα. Τον συλλαμβάνουν λοιπόν στη Βαρσοβία και τον ρίχνουν σε ένα μπουντρούμι, όπου θα εκτελούσε το μαγικό που θα τον μετέτρεπε σε ευρωπαϊκό θρύλο!

Μέσω των τρομακτικών υπνωτιστικών του ικανοτήτων, τις οποίες εξήρε άλλωστε και ο πατέρας της ψυχανάλυσης Σίγκμουντ Φρόιντ, ο Μέσινγκ μαζεύει στο κελί του όλο το προσωπικό της φυλακής και τους υπνωτίζει μαζικά, κάνοντάς τους να πιστέψουν ότι η φυλακή ήταν γεμάτη διαμάντια. Οι ναζί άρχισαν να ψάχνουν τους πολύτιμους λίθους και ο ίδιος το έσκασε ανενόχλητος από τη φυλακή, κλείνοντας πίσω του την πόρτα!

Την ώρα που διέφευγε στη Σοβιετική Ένωση και οι συγγενείς του πέθαιναν τραγικά στα ναζιστικά κολαστήρια, γεννιόταν ένας μύθος του Μεσοπολέμου, ο ίδιος ο Βολφ Μέσινγκ!

Στην ΕΣΣΔ θα μπει αμέσως στο στόχαστρο των σοβιετικών μυστικών υπηρεσιών και θα ελεγχθούν προσωπικά οι φημολογούμενες πνευματιστικές του ικανότητες από τον Μπέρια και τον Στάλιν τελικά. Σε ένα από τα περιβόητα τεστ των δυνάμεών του, κατάφερε να αποσπάσει από την Κρατική Τράπεζα της ΕΣΣΔ κάπου 100.000 ρούβλια δίνοντας απλώς στον ταμία ένα λευκό χαρτί!

Του τα επέστρεψε βέβαια του υπαλλήλου τα λεφτά και ο τελευταίος, όταν συνειδητοποίησε τι είχε κάνει, έπαθε καρδιακή προσβολή. Κατόπιν τον κλείδωσαν στα έγκατα της μυστικής αστυνομίας, κι εκείνος βγήκε σαν να μη συνέβαινε τίποτα από την μπροστινή πόρτα, έχοντας προφανώς υπνωτίσει τους πάντες.

Όταν απέδειξε «πέραν αμφιβολίας» τις παραφυσικές του δυνατότητες, συμβούλευε τώρα τον «Πατερούλη» και εκπαίδευε τους πράκτορες της KGB στα ψυχικά φαινόμενα. Αν και η ιστορία του δεν τελειώνει εδώ, καθώς ο Μέσινγκ ήταν πραγματικά βίος και πολιτεία.

Διάβαζε τις σκέψεις του κόσμου από απόσταση, προφήτευε το μέλλον και εξιστορούσε τη βιογραφία κάποιου κοιτώντας απλώς τη φωτογραφία του. Όλα αυτά τα έκανε μάλιστα πάνω σε σκηνές δημόσιων θεαμάτων με χιλιάδες μάρτυρες. Ταυτοχρόνως κήρυττε την ανάγκη να αναπτυχθούν οι πνευματιστικές ικανότητες του κοσμάκη και καλούσε τους επιστήμονες να ερευνήσουν τις «ανωμαλίες», όπως τις αποκαλούσε, του νου.

Κάποια στιγμή του απαγορεύτηκαν οι πνευματιστικές παραστάσεις και του αρνήθηκαν να ιδρύσει το δικό του εργαστήριο παραψυχολογικών ερευνών στη Μόσχα. Παρόλα αυτά, παρέμεινε πάμπλουτος (ή πάμφτωχος, κατά άλλη εκδοχή!) σε μια κομμουνιστική χώρα που αντιστρατευόταν την ιδιωτική πρωτοβουλία και ζούσε τώρα σε κατάσταση απομόνωσης, μιας και δεν άντεχε να ακούει συνεχώς τι σκέφτονταν όλοι αυτοί τριγύρω του.

Σαφώς μεγαλύτερος και πιο περίπλοκος απ’ όσο η ανεκδοτολογική του ιστορία αφήνει να φανεί, ο Μέσινγκ ήταν ένας πολυτάλαντος άνθρωπος που θα είχε μια εντελώς διαφορετική βιογραφία αν δεν κατέληγε στο περιοριστικό γι’ αυτόν Σιδηρούν Παραπέτασμα.

Στη Βιέννη, για παράδειγμα, συνάντησε τον Φρόιντ, ο οποίος ελέγχοντας τις ικανότητές του έμεινε τελικά με το στόμα ανοιχτό. Το τεστ έλαβε μάλιστα χώρα στο σπίτι του Αϊνστάιν, με τον Φρόιντ να σκέφτεται μια νοητική εντολή και τον Μέσινγκ να την εκτελεί στην εντέλεια. Τι του είπε να κάνει, χωρίς να του πει βέβαια τίποτα; Να πάει στο μπάνιο, να πάρει μια λαβίδα και να γυρίσει στο σαλόνι, βγάζοντας μια τρίχα από τα μουστάκια του Αϊνστάιν!

Τον τηλεπαθητικό θρίαμβο του Μέσινγκ αποκάλυψε μάλιστα ο ίδιος ο κορυφαίος ψυχαναλυτής, ο οποίος χρόνια αργότερα, ενθυμούμενος για άλλη μια φορά τον Μέσινγκ, κατέληξε πως «Αν μπορούσα να ξαναζήσω, θα αφιέρωνα τη ζωή μου στην έρευνα της παραψυχολογίας».

Το μεγάλο μέντιουμ έδινε κατόπιν τις κλασικές σήμερα ψυχικές παραστάσεις του στη Μόσχα, μέχρι να εισβάλει ένα βράδυ ο Κόκκινος Στρατός στο θέατρο και να τον φέρει ενώπιον «ενός άντρα με μουστάκι». Ήταν ο Ιωσήφ Στάλιν!

Χίτλερ και Στάλιν, Φρόιντ και Αϊνστάιν προσπάθησαν να λύσουν τον γρίφο του ποιος ήταν τελικά ο Βολφ Μέσινγκ, ο άνθρωπος που διάβαζε τη σκέψη και συνήθιζε να λέει: «η ικανότητά μου να βλέπω το μέλλον μπορεί να φαίνεται πως έρχεται σε αντίθεση με την υλιστική κατανόηση του κόσμου. Δεν υπάρχει ωστόσο τίποτα από τη σφαίρα του άγνωστου και του υπερφυσικού στην πρόγνωση του μέλλοντος»…

Πρώτα χρόνια

Ο Βολφ Γκριγκόρεβιτς Μέσινγκ γεννιέται την 1η Σεπτεμβρίου 1899 σε μια κωμόπολη κοντά στη Βαρσοβία, τμήμα τότε της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Ήταν μέλος μιας φτωχής οικογένειας εβραϊκής καταγωγής και ο αυστηρών αρχών πατέρας, βλέποντας την ικανότητά του στα γράμματα, τον προόριζε για ραβίνο.

Παρά την αντίσταση του μικρού Βολφ, στέλνεται τελικά σε θρησκευτικό προπαρασκευαστικό σχολείο, όπου θα περάσει τα επόμενα δύο χρόνια της ζωής του λέγοντας συνεχώς ότι είναι μέντιουμ! Και μιας και κανείς από τους αρχιερείς δεν τον έπαιρνε στα σοβαρά, εγκαταλείπει τη ραβινική σχολή, αλλά δεν επιστρέφει στη γενέτειρά του, φοβούμενος την αντίδραση του πατέρα.

Κρύβεται λοιπόν στο πρώτο τρένο που βλέπει στον σταθμό της Βαρσοβίας και βγαίνει στο Βερολίνο. Στο ίδιο τρένο τού αποκαλύφθηκαν, όπως εξομολογήθηκε στην αυτοβιογραφία του, οι πρώτες ριπές των υπνωτιστικών του ικανοτήτων. Όταν τον τσάκωσε ο ελεγκτής και του ζήτησε το εισιτήριο, ο έφηβος Βολφ έβγαλε ένα λευκό χαρτάκι από την τσέπη του και υπνώτισε τον σιδηροδρομικό υπάλληλο πως ήταν πράγματι εισιτήριο!

«Μα καλά, παιδάκι μου», μονολόγησε ο επόπτης, «αφού έχεις εισιτήριο, γιατί κρύβεσαι κάτω από τον πάγκο;».

Βερολινέζικες περιπέτειες

Πάμφτωχος και χωρίς προοπτικές, ο νεαρός Μέσινγκ κάνει ό,τι μπορεί για να επιβιώσει: γυαλίζει παπούτσια στον δρόμο, κάνει θελήματα για νοικοκυριά και μεταφέρει μηνύματα αριστερά και δεξιά. Είναι ωστόσο μόνιμα πεινασμένος και λιποθυμά συχνά από την πείνα και τις κακουχίες, ζώντας στον δρόμο.

Μια μέρα πέφτει λιπόθυμος στο πεζοδρόμιο, τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο και τον χαρακτηρίζουν στα γρήγορα νεκρό. Στο κρεβάτι του νεκροτομείου όμως φοιτητής της ιατρικής διαπιστώνει πως το αγόρι έχει παλμό. Το λέει στον διαπρεπή καθηγητή Αμπέλ, ο οποίος τον επαναφέρει στη ζωή από τον λήθαργο και μαγεύεται λίγο αργότερα από τις ψυχικές ικανότητες του ζητιάνου.

Διαπρεπής ψυχίατρος και νευρολόγος καθώς ήταν, ο Αμπέλ άρχισε να ερευνά τις δυνάμεις του μικρού και κάποια στιγμή τον σύστησε σε έναν φίλο του ιμπρεσάριο. Κι έτσι βρήκε την πρώτη του δουλειά, κάνοντας τον νεκρό στο μουσείο κέρινων ομοιωμάτων της πόλης! Η δουλειά να στέκεται ακίνητος για τρεις μέρες και τρεις νύχτες τη βδομάδα ήταν ομολογουμένως δύσκολη, πλήρωνε όμως καλά, πέντε ολόκληρα μάρκα τη μέρα.

Στον ελεύθερο χρόνο του, ο Μέσινγκ εξασκούσε τις αντιληπτικές του ικανότητες, την τηλεπάθεια και τον τρόπο να διαβάζει τη σκέψη των άλλων. Δύο χρόνια αργότερα, είναι έτοιμος να ανέβει στη σκηνή του βοντβίλ, εκτελώντας περίτεχνα νούμερα που θα τον έκαναν σύντομα αστέρα της νυχτερινής βερολινέζικης ζωής του Α’ Παγκοσμίου.

Η υποκριτική φαρέτρα του Μέσινγκ είχε πάμπολλα κόλπα εντός της, από υπνωτισμό μέχρι και μαζική τηλεπάθεια. Μόνο εκείνος μπορούσε να βρει κρυμμένα αντικείμενα στον χώρο (κοσμήματα συνήθως), να μπει στο μυαλό και να διαβάσει τη σκέψη του κοινού («νοητικό έλεγχο» το έλεγε), να προβλέπει το μέλλον και να επιβάλει τη θέλησή του στον κόσμο. Και τα έκανε όλα αυτά με ευθύτητα και επαγγελματισμό, χωρίς βοηθούς και κρυμμένους άσους στο τσεπάκι του. Δεν ήταν εξάλλου ταχυδακτυλουργικά κόλπα, αλλά πραγματική ψυχική ικανότητα και διόραση τρανή.

Σε ηλικία 16 ετών και ήδη γνωστός στη Γερμανία, θα ξεκινήσει μια ευρωπαϊκή περιοδεία με τα παραψυχολογικά του νούμερα. Στη Βιέννη θα λάβει χώρα, όπως είπαμε, η ιστορική συνάντηση με τον Φρόιντ και τον Αϊνστάιν, όταν ο τελευταίος άκουσε για τον νεαρό Πολωνό με τις αφανέρωτες δυνάμεις και ενδιαφέρθηκε για την περίπτωσή του. Ο τηλεπαθητικός άθλος του Μέσινγκ τον σφράγισε στη συνείδηση των δύο κορυφαίων επιστημόνων, που δεν τον ξέχασαν ποτέ.

Ο Μέσινγκ ταξίδεψε πολύ κατά τον Μεσοπόλεμο και τα πειράματά του προκάλεσαν το ενδιαφέρον πολλών και διαφορετικών μεταξύ τους ανθρώπων. Θρυλικός πνευματιστής μέχρι τα 23 του, κλήθηκε τότε να υπηρετήσει τη θητεία του στον πολωνικό στρατό, όπου γνωρίστηκε με τον κυβερνήτη της Πολωνίας, Γιόζεφ Πιλσούντσκι, και πέρασε ένα καλό διάλειμμα από τη ζωή του, μιας και ο ύπατος ήταν άνθρωπος προληπτικός και ο Μέσινγκ τον έκανε ό,τι ήθελε.

Μετά τη θητεία του, επέστρεψε στα καθιερωμένα σόου του παίρνοντας σβάρνα τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, από το Παρίσι, το Λονδίνο και τη Ρώμη μέχρι το Βερολίνο, τη Στοκχόλμη και τη Ρίγα. Όπου εκτέλεσε άλλο ένα δημοφιλέστατο νοητικό πείραμα που έπαιξε σε όλες τις εφημερίδες της Γηραιάς Ηπείρου. Ο Μέσινγκ, που δεν είχε οδηγήσει ποτέ στη ζωή του αυτοκίνητο, βρέθηκε στη θέση του οδηγού με τα μάτια κλειστά και πήγε μια μεγάλη μηχανοκίνητη βόλτα στους δρόμους της πόλης με την τηλεπαθητική βοήθεια ενός σοφέρ που του έδινε εντολές οδήγησης με το μυαλό του!


Γνωστός πια στα πέρατα της Ευρώπης, τώρα συμβούλευε ως μέντιουμ πολιτικούς και αριστοκράτες και ζούσε σε κάστρα και παλάτια. Κάθε μάλιστα πελάτης του τον έβαζε να κάνει διάφορα με το μυαλό του για να αποδείξει την ικανότητά του και, όπως λέγεται, κανείς δεν έμεινε παραπονεμένος. Φημολογείται ότι ήρθαν σε αυτόν για συμβουλές από τον Μαχάτμα Γκάντι μέχρι και τη Μέριλιν Μονρόε!

Τώρα προφήτευε το μέλλον των ανθρώπων αλλά και των κρατών. Μιλώντας σε θέατρο της Βαρσοβίας το 1937, μιας και με το που εκλέχτηκε ο Χίτλερ στο τιμόνι της Γερμανίας εγκατέλειψε οριστικά το Βερολίνο, έκανε την περιβόητη προφητεία του για τον θάνατο του Χίτλερ αν ο ηγέτης του Γ’ Ράιχ στρεφόταν ποτέ προς τα ανατολικά («Αν ο Χίτλερ προχωρήσει σε πόλεμο στην Ανατολή, τον περιμένει ο θάνατος»)! Την επομένη κιόλας όλες οι πολωνικές εφημερίδες έπαιζαν την προφητεία στο εξώφυλλο και ο εξοργισμένος Φύρερ επικήρυξε τον Μέσινγκ με 200.000 μάρκα!

Κι έτσι όταν τα ναζιστικά στρατεύματα εισήλθαν στην Πολωνία, ένα διαφορετικό κυνήγι θα ξεκινούσε για τη σύλληψη του «προφήτη». Τον οποίο ξετρύπωσαν τελικά στη Βαρσοβία και τον έκλεισαν σε μια φυλακή περιμένοντας την ετυμηγορία του Χίτλερ. Εκεί θα εκτελέσει το περιβόητο υπνωτιστικό του τέχνασμα, μαγεύοντας μαζικά τους δεσμοφύλακες και δραπετεύοντας ανενόχλητος από την εξώπορτα των κρατητηρίων!

Η μόνη επιλογή ήταν τώρα να διαφύγει στη Σοβιετική Ένωση…

Ο μάγος του Στάλιν

Παρά το γεγονός ότι καταφτάνει στη Μόσχα με τη φήμη του να προηγείται, οι πρώτες του στιγμές δεν ήταν καθόλου εύκολες. Δεν ήξερε κανέναν, δεν μιλούσε ρωσικά και ζούσε σε ένα καθεστώς που παραήταν καχύποπτο για τους μάγους και τα μέντιουμ. Παρά ταύτα, βρίσκει δουλειά σε ένα κέντρο ψυχαγωγίας του Μπρεστ (Λευκορωσία), στην ομάδα των καλλιτεχνών, αν και δεν θα περνούσε καιρό εκεί.

Γιατί εντωμεταξύ τα νέα έφτασαν στον «Πατερούλη», που θέλησε να δει με τα μάτια του τι μπορούσε να κάνει ο άνθρωπος που προφήτευσε τον θάνατο του Χίτλερ. Κι έτσι στέλνει τους πράκτορες της περιβόητης Λαϊκής Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων (NKVD) να τον απαγάγουν, βάζοντάς τον στο αεροπλάνο για τη Μόσχα.

«Δείξτε μου τι μπορείτε να κάνετε», του είπε ο Στάλιν καλωσορίζοντάς τον στο Κρεμλίνο. «Ελάτε να με επισκεφτείτε αύριο στο εξοχικό μου. Νομίζω ότι εσείς δεν χρειάζεστε ειδική άδεια για να μπείτε, έτσι δεν είναι;», του είπε με νόημα. Την επόμενη μέρα, ο Μέσινγκ μπήκε στην ντάτσα του Στάλιν χωρίς να τον ενοχλήσει κανένας! Έκανε όλη την ασφάλεια της εξοχικής κατοικίας να πιστέψει ότι ήταν ο κομισάριος Λαβρέντι Μπέρια, επικεφαλής της NKVD!

Η επόμενη δοκιμασία ήταν πιο δύσκολη. Ο Στάλιν διέταξε τον Μέσινγκ να κάνει ανάληψη από την Κρατική Τράπεζα εκατό χιλιάδων ρουβλίων χωρίς να διαθέτει κανένα απολύτως παραστατικό. Την προκαθορισμένη ημέρα, ο Μέσινγκ πήγε στην τράπεζα, κάτω από την επίβλεψη μυστικών αστυνομικών με πολιτικά, έδειξε στον ταμία ένα λευκό φύλλο χαρτιού και του ζήτησε εκατό χιλιάδες σε μετρητό. Ο ταμίας έκανε ό,τι ακριβώς του ζητήθηκε. Ο μάγος έβαλε τα χρήματα στην τσάντα και τα πήγε στο Κρεμλίνο!

Είναι σίγουρο ότι ο Μέσινγκ κέρδισε την εμπιστοσύνη του Στάλιν και πέρασε αρκετές στιγμές δίπλα του, αν και από τις μαρτυρίες δεν φαίνεται να συμβούλευε τον «Πατερούλη» για τα πάντα, όπως θέλει ο μύθος. Ο Στάλιν δεν έτρεφε εξάλλου καμία εκτίμηση για τους μάγους και τα παραφυσικά φαινόμενα, ξέροντας ο ίδιος καλύτερα απ’ όλους τι σκέφτονταν οι άλλοι γύρω του.

Λέγεται μάλιστα πως ο «κόκκινος» ηγέτης τον φοβόταν, μιας και ο Μέσινγκ δεν έπαψε να ασχολείται με προφητείες, προβλέποντας τόσο ότι ο Μεγάλος Πατριωτικός Πόλεμος δεν θα αργούσε να ξεσπάσει (είπε: «μέσα στις τελευταίες δέκα ημέρες του Ιουνίου του 1941 θα ξεκινήσει πόλεμος» και η «Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα» άρχισε πράγματι στις 22/6/1941) όσο και τη νικηφόρα κατάληξή του για την Ένωση («βλέπω άρματα μάχης με κόκκινα αστέρια στους δρόμους του Βερολίνου»).

Αφού κατάφερε να το σκάσει και από το στρατηγείο της NKVD υπνωτίζοντας τους πάντες, ο σοβιετικός του μύθος ήταν επίσης εξασφαλισμένος! Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου, έδινε παραστάσεις για τους βιομηχανικούς εργάτες της ΕΣΣΔ και έβγαλε πολλά. Τα οποία έδωσε κατόπιν πίσω, χρηματοδοτώντας με ίδια κεφάλαια την κατασκευή δύο μαχητικών αεροσκαφών (ένα το 1942 και ένα το 1944)!

Με τον Στάλιν διατήρησε μια δύσκολη και συγκρουσιακή σχέση. Αν ήταν και κατά πόσο ήταν ο προσωπικός του μάγος, όπως λέγεται, είναι κάτι που ελέγχεται ακόμα. Ξέρουμε πάντως πως ο «Πατερούλης» είχε πειστεί πως ο Μέσινγκ μπορούσε να διαβάσει το μυαλό, αλλά και ότι οι δυο άντρες συναντήθηκαν αρκετές φορές. Κι έτσι σίγουρα επέδρασε στον ηγέτη και η συζήτηση περιστρέφεται απλώς γύρω από τον βαθμό αυτής της επιρροής.

Κυκλοφορεί εξάλλου ένας θρύλος που θέλει τον Μέσινγκ να επισκέπτεται κρυφά τη βίλα του Στάλιν στις αρχές Μαρτίου του 1953, λίγες στιγμές πριν σβήσει δηλαδή ο «Πατερούλης». «Λοιπόν, μπορείς να προβλέψεις το μέλλον. Και για σένα; Ξέρεις πότε θα πεθάνεις;», τον ρώτησε ο ηγέτης, για να πάρει την αποστομωτική απάντηση: «Μετά από σένα, σύντροφε Στάλιν». «Αυτό σημαίνει ότι ξέρεις πότε θα πεθάνω;», επανήλθε ο Στάλιν για να εισπράξει την τελική ετυμηγορία: «Πολύ σύντομα»…

Τελευταία χρόνια

Μεγαλύτερος και από τον ίδιο του τον μύθο, η ζωή του Μέσινγκ δεν μπορούσε πια να ξεδιαλυθεί από τους θρύλους που τον ακολουθούσαν. Άλλοι λέγανε πως ήταν πάμπλουτος, άλλοι πάλι πως ήταν ρακένδυτος, μιας και ποτέ δεν τον ένοιαξαν τα λεφτά και οι ανέσεις.

Ξέρουμε πάντως πως τα στερνά του τα πέρασε βαριά άρρωστος αλλά και κατατρομοκρατημένος από την ιδέα του θανάτου του. Πλέον ζούσε σαν ερημίτης γινόμενος ολοένα και πιο σκεπτικιστής για τον κόσμο και την ανθρωπότητα. Τίποτα δεν του έδινε τώρα χαρά, πόσο μάλλον όταν έχασε την πολυαγαπημένη του γυναίκα, οπότε και κλείστηκε στο καβούκι του και δεν ξαναβγήκε ποτέ.

Παρά το γεγονός ότι του απαγορεύτηκαν επί Στάλιν οι πνευματιστικές παραστάσεις, μετά τον θάνατο του «Πατερούλη» ξανανέβηκε στη σκηνή. Στη σκηνή του μοσχοβίτικου θεάτρου «Οκτώβριος» θα τον βρουν και οι τελευταίες του στιγμές μια βραδιά του 1974. Λες και μπορούσε να προβλέψει και το δικό του τέλος, όταν έφτασε το ασθενοφόρο που θα τον πήγαινε στο νοσοκομείο, εκείνος έριξε μια ματιά στο πορτρέτο του και μονολόγησε: «Όλα τελείωσαν Βολφ. Δεν θα γυρίσεις πίσω στο σπίτι».

Ο Μέσινγκ πέθανε στο νοσοκομείο στις 8 Νοεμβρίου 1974, έπειτα από επιπλοκές μιας πετυχημένης επέμβασης στις αρτηρίες του. Ενταφιάστηκε στο εβραϊκό κοιμητήριο της πόλης. Τα κρατικά αρχεία της Ρωσίας που τον αφορούν εξακολουθούν να διατηρούν τον απόρρητο χαρακτήρα τους…
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!