Αποκαλυπτικά για τα αίτια που προκάλεσαν τη φετινή μείωση τουριστικών εισπράξεων της χώρας παρά την αύξηση του αριθμού των ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα.
Οι συζητήσεις, μάλιστα, που πυροδοτήθηκαν στον ευρύτερο χώρο του τουρισμού αλλά και ο έντονος προβληματισμός του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης αφορούσαν στο ότι η Ελλάδα είναι η μόνη μεταξύ των ανταγωνιστών της που κατέγραψε συνολική μείωση τουριστικών εισπράξεων.
Το φετινό «χάπι» δεν... χρυσώνει για τον ελληνικό τουρισμό το γεγονός πως το σύνολο των ανταγωνιστών της κατέγραφε στο επτάμηνο (Ιανουάριος-Ιούλιος) μείωση της Μέσης Δαπάνης ανά Ταξίδι των ξένων επισκεπτών: -4% η Κύπρος, -4,1% η Ισπανία, -1,4% η Τουρκία, -3,1% η Ιταλία, -2,7% η Κροατία και -3,4% η Πορτογαλία έναντι πτώσης -3,3% της Ελλάδας (SETE Intelligence).
Η γενική τάση μείωσης των χρημάτων που δαπανούν οι τουρίστες σε κάθε ταξίδι τους δεν είχε, ωστόσο, ως αποτέλεσμα να μειωθούν αντίστοιχα και οι συνολικές τουριστικές εισπράξεις των πιο πάνω χωρών. Μόνες εξαιρέσεις η Ελλάδα, η οποία στο επτάμηνο κατέγραφε μείωση τουριστικών εισπράξεων 4,9% (τον Αύγουστο έφθασε το -10%) και η Τουρκία, που (με δεδομένα τα προβλήματά της) «έγραφε» πτώση εσόδων 30,1%. Με τη διαφορά πως η Τουρκία μετρούσε στο ίδιο διάστημα μείωση ξένων επισκεπτών 29,1% ενώ η Ελλάδα ελαφρά μείωση ξένων επισκεπτών 1,7%, η οποία «γύρισε» σε θετικό πρόσημο τους επόμενους μήνες.
Στο ίδιο λοιπόν διάστημα που η Ελλάδα (μαζί με την Τουρκία) κατέγραφε μείωση τουριστικών εισπράξεων, οι ανταγωνιστές σημείωναν αύξηση 15% η Κύπρος, +6,6% η Ισπανία, +1,2% η Ιταλία, +6,7% η Κροατία και +9,4% η Πορτογαλία.
Όπως προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος για την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου, αυτό που «πλήγωσε» περισσότερο φέτος τον ελληνικό τουρισμό είναι η μείωση κατά 1/4 έως 1/5 των χρημάτων που ξόδεψαν για να έλθουν στην Ελλάδα οι τουρίστες από τις κυριότερες αγορές-δεξαμενές της Ελλάδας.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι Γερμανοί που έκαναν φέτος διακοπές στην Ελλάδα ξόδεψαν 17,2% λιγότερο από πέρυσι ενώ οι Βρετανοί ψαλίδισαν τα έξοδά τους 19,5%, οι Γάλλοι 14,8% και οι Ρώσοι σχεδόν 13%. Ίσως πιο πολύ απ' όλα, ωστόσο, «πόνεσε» φέτος τον ελληνικό τουρισμό το γεγονός πως οι Αμερικανοί τουρίστες περιέκοψαν κατά 27,8% τα έξοδα του ταξιδιού τους στην Ελλάδα.
Πώς μεταφράζονται τα πιο πάνω ποσοστά; Ούτε λίγο ούτε πολύ, η Ελλάδα εισέπραξε φέτος 148 ευρώ λιγότερα από κάθε Γερμανό, 174 ευρώ λιγότερα από κάθε Βρετανό, 125 ευρώ λιγότερα από κάθε Γάλλο, 118 ευρώ λιγότερα από κάθε Ρώσο αλλά και 360 ευρώ λιγότερα από κάθε Αμερικανό επισκέπτη.
Όπως προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων της ΤτΕ κάθε Γερμανός τουρίστας δαπάνησε φέτος 712,6 ευρώ για να έλθει στην Ελλάδα (στο οκτάμηνο) έναντι 860,2 ευρώ πέρυσι.
Κάθε Βρετανός, αντίστοιχα, ξόδεψε φέτος 718,4 ευρώ έναντι 892,2 ευρώ πέρυσι. Ανάλογο ποσό (722 ευρώ) ξόδεψε φέτος κάθε Γάλλος που ήλθε στην Ελλάδα έναντι 847,1 ευρώ πέρυσι.
Περισσότερα από τους δυτικοευρωπαίους ξόδεψαν οι Ρώσοι, κάθε ένας από τους οποίους διέθεσε φέτος 791,8 ευρώ για διακοπές στην Ελλάδα έναντι 909,5 ευρώ πέρυσι.
Εκείνοι, ωστόσο, που αποφάσισαν να έρθουν με... καβούρια στις τσέπες ήταν οι Αμερικανοί, αφού καθένας τους δαπάνησε φέτος 935,6 ευρώ έναντι 1.295,9 ευρώ που είχαν διαθέσει πέρυσι.