Όπως ανέφερε μιλώντας στο Δίκτυο Θεσσαλίας της ΕΡΤ, η συνιδρύτρια της διαδικτυακής πλατφόρμας “prosvasis”, ‘Εφη Δασκαλοπούλου, ο Βόλος αποτελεί τον τελευταίο σταθμό του προγράμματος, που χρηματοδοτείται από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και έχει σαν στόχο την καταγραφή προσβάσιμων σημείων στις Ελληνικές πόλεις. Αντίστοιχη καταγραφή έχει γίνει στην Καλαμάτα, την Καρδίτσα, τα Τρίκαλα, τη Θεσσαλονίκη, την Κω, τη Ρόδο και την Κομοτηνή.
Σύμφωνα με την κα Δασκαλοπούλου η πρώτη εικόνα που δίνει ο Βόλος ως προς τα σημεία που είναι προσβάσιμα στα άτομα με κινητικά προβλήματα είναι ικανοποιητική σε ότι αφορά την παραλία και την πολεοδομία της πόλης. Ωστόσο, τα καταστήματα εστίασης που πληρούν τις προϋποθέσεις, ώστε η πρόβαση των ΑμεΑ να είναι ανεμπόδιστη, είναι λιγότερα από πέντε, ενώ παρόμοια προβλήματα καταγράφονται και σε τραπεζικά καταστήματα, δημόσιες υπηρεσίες, ιατρεία και πολυκατοικίες.
Όπως τόνισε η κα Δασκαλοπούλου, ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα είναι τα μη προσβάσιμα πεζοδρόμια. « Ακόμα και αν ένα κατάστημα είναι προσβάσιμο στα άτομα με αναπηρία, αν δεν είναι αντίστοιχα προσβάσιμο και το πεζοδρόμιο, τα πάντα ακυρώνονται» , είπε χαρακτηριστικά.
Σε ότι αφορά τη διαδικτυακή πλατφόρμα “prosvasis”, η Έφη Δασκαλοπούλου ανέφερε ότι οι οδικοί χάρτες πρόσβασης είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για τα άτομα με κινητικά προβλήματα και θα ευαισθητοποιήσει περισσότερο τους πολίτες πάνω στην ιδέα της ανεμπόδιστης πρόσβασης, ενώ παράλληλα θα τους ενεργοποιήσει ώστε να προσθέτουν και οι ίδιοι περισσότερα προσβάσιμα σημεία που ίσως δεν εντοπίστηκαν στην πρώτη καταγραφή.

