πνευματικές αξίες και είναι ανοιχτές σε όλους, χωρίς καμία διάκριση ως προς τη θρησκεία, τη φυλή, την εθνικότητα ή κάποιο άλλο χαρακτηριστικό. Πρόκειται για δραστηριότητες που τα παιδιά επιλέγουν με τη θέλησή τους και εντασσόμενα σε ένα περιβάλλον αλληλεπίδρασης και δημιουργικότητας, μαθαίνουν διασκεδάζοντας και αποκτούν ικανότητες και δεξιότητες που θα τους φανούν χρήσιμες στην ενήλικη ζωή τους.
Τι προσφέρει ο Οδηγισμός και ο Προσκοπισμός στα παιδιά;
Είναι ένα παιχνίδι με νόημα που παρέχει ευκαιρίες σε παιδιά και νέους για να προκαλέσουν τους εαυτούς τους σε νέες περιπέτειες και να αποκτήσουν εμπειρίες, να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και τις ικανότητές τους, να αναπτύξουν το δικό τους προσωπικό σύστημα αξιών, ώστε να δίνουν νόημα και κατεύθυνση στη ζωή τους, να αναπτύξουν κριτική σκέψη και να γίνουν ικανοί να λαμβάνουν αποφάσεις, να κάνουν νέες φιλίες και να διασκεδάζουν, να γίνουν πιο ανεκτικοί, δίκαιοι, ευγενικοί, υπεύθυνοι, να μάθουν την αξία της ομαδικής δουλειάς και να αναπτύσσουν ηγετικές ικανότητες, να εκτιμούν το φυσικό περιβάλλον και να μαθαίνουν για τον κόσμο, τους ανθρώπους και τις διαφορετικές κουλτούρες.
Καθ όλη τη διάρκεια της χρονιάς τα Οδηγικά και Προσκοπικά Συστήματα πραγματοποιούν κοινές δράσεις με Συστήματα από άλλες περιοχές της Ελλάδας, με στόχο τη γνωριμία παιδιών και νέων μεταξύ τους με κοινό στοιχείο το εκπαιδευτικό παιχνίδι. Εκτός από αυτές τις δράσεις όμως, οι τέσσερις Κλάδοι του Οδηγισμού (Αστέρια, Πουλιά, Οδηγοί, Μεγάλοι Οδηγοί) και οι τέσσερις κλάδοι του Προσκοπισμού (Λυκόπουλα, Πρόσκοποι, Ανιχνευτές, Προσκοπικό Δίκτυο) διοργανώνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα συναντήσεις στις οποίες δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά κάθε Κλάδου από όλη την Ελλάδα να ανταλλάξουν απόψεις και να δημιουργήσουν φιλίες.
Τα παιδιά που γίνονται πρόσκοποί και οδηγοί, έχουν μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων ψυχικής υγείας αργότερα στη ζωή τους, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Ο προσκοπισμός και ο οδηγισμός ενθαρρύνουν την αυτονομία, την ομαδικότητα και την αποφασιστικότητα, την επιθυμία για μάθηση και αυτομόρφωση, τη ζωή στην ύπαιθρο, καθώς και άλλες δεξιότητες, που έχουν θετική επίδραση στη ζωή ενός ανθρώπου έως τη μέση ηλικία.
Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Εδιμβούργου και της Γλασκόβης, με επικεφαλής τον καθηγητή Κρις Ντίμπεν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό επιδημιολογίας "Journal of Epidemiology and Community Health", ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 10.000 ανθρώπους. Διαπιστώθηκε ότι όσοι υπήρξαν κάποτε πρόσκοποι ή οδηγοί (περίπου το 25%), είχαν στην ηλικία των 50 ετών καλύτερη ψυχική υγεία κατά μέσο όρο. Οι πρόσκοποι και οδηγοί είχαν 15% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν άγχος και άλλες ψυχικές διαταραχές αργότερα στη ζωή τους.
Πηγή