tromaktiko: Κύπρος: Drones στη γεωργία - Λιγότερη εργασία, μεγαλύτερη παραγωγή

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016

Κύπρος: Drones στη γεωργία - Λιγότερη εργασία, μεγαλύτερη παραγωγή



Γράφει: Άγγελος Νικολάου
Τα µη επανδρωµένα αεροσκάφη (drones) μπορούν να λειτουργήσουν προς όφελος της γεωργίας, αυξάνοντας την αγροτική παραγωγή, βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητα και ...
καθιστώντας την µια κερδοφόρα ενασχόληση. Με τη σωστή χρήση των drones γίνεται εξοικονόμηση πόρων και εισροών, στηρίζοντας τη βιώσιμη ανάπτυξη της αγροτικής επιχείρησης.

Η γεωργία ακριβείας είναι ένα σύστημα διαχείρισης του συνόλου της γεωργικής εκμετάλλευσης με τη χρήση πληροφορικής, δορυφορικού εντοπισμού θέσης δεδομένων τηλεπισκόπησης και συλλογής δεδομένων. Τεχνολογίες που αποτελούν το μάτι του αγρότη και έχουν ως στόχο τη βελτιστοποίηση της απόδοσης των συντελεστών παραγωγής και δυνητικά τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Σύμφωνα με επιστήμονες που ειδικεύονται σε αυτή την τεχνολογία, η ενσωμάτωση των drones ως μεθόδου βελτιστοποίησης της καλλιεργητικής δραστηριότητας προσφέρει και εξοικονόμηση χρημάτων. Ο γεωπόνος Αντώνιος Περδικάρης επισημαίνει ότι η γεωργία ακριβείας αποσκοπεί στο να προσδώσει οφέλη που θα προκύψουν κυρίως λόγω της αύξησης των αποδόσεων, της βελτίωσης των συνθηκών εργασίας, της βελτίωσης της ευζωίας των ζώων και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Η εφαρμογή της γεωργίας ακριβείας έχει καταστεί δυνατή χάρη στην ανάπτυξη τεχνολογιών που σχετίζονται με τους αισθητήρες, τη φωτογραμμετρία, τη χαρτογράφηση, την ραγδαία ανάπτυξη των μη επανδρωμένων αεροχημάτων και τη σύνδεση όλων αυτών με δράσεις που σχετίζονται με την παραγωγική διαδικασία όπως την καλλιέργεια, τη σπορά, τη λίπανση, την εφαρμογή σκευασμάτων και τέλος τη συγκομιδή.

Μέσα από την ανάπτυξη της τεχνολογίας αισθητήρων συλλέγονται πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του εδάφους, του νερού αλλά και του μικροκλίματος.

Ως τεχνολογία η χρήση της φωτογραμμετρικής μεθοδολογίας αποτύπωσης, με drones, είναι πλέον ιδιαίτερα προσιτή και δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας δεδομένων μεγάλου όγκου καλύπτοντας μεγάλες εκτάσεις σε μικρό χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, με μια πτήση διάρκειας 40 λεπτών μπορούν να συλλεχθούν δεδομένα έκτασης μέχρι και 3.500 στρεμμάτων. Αν η συγκεκριμένη εργασία επιθεώρησης ακολουθούσε την παραδοσιακή οδό θα χρειάζονταν καταρχήν ημέρες, δεν θα αποτυπωνόταν το αποτέλεσμα με τον ίδιο τρόπο λαμβάνοντας υπόψη την αρχή που λέει «ό,τι μπορείς να δεις από ψηλά σε ένα χωράφι με ένα επανδρωμένο αεροσύστημα, δεν μπορείς να το δεις με γυμνό μάτι από οποιοδήποτε άλλο σημείο της έκτασής σου».

Η χρήση drones για τη συλλογή μεγάλου όγκου δεδομένων αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για τη διαχείριση και πρόβλεψη της παραγωγής όχι μόνο για τα φυτά μεγάλης καλλιέργειας αλλά και για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, αφού υπό προϋποθέσεις τα συστήματα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε περιβάλλον θερμοκηπίου για συλλογή δεδομένων.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!