tromaktiko: Νέο κινεζικό ελαφρύ άρμα μάχης VT5, από τη Norinco!

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016

Νέο κινεζικό ελαφρύ άρμα μάχης VT5, από τη Norinco!



Το νέο ελαφρύ άρμα μάχης VT5 παρουσίασε η κινεζική NORINCO (China North Industries Corporation) κατά τη...
διάρκεια της διεθνούς αεροπορικής έκθεσης «Airshow China 2016», στο Zhuhai της Κίνας.

Όπως έγινε γνωστό, το VT5 που σχεδιαστικά αποτελεί έκδοχο του ελαφρού άρματος μάχης ZTQ που οι ένοπλες δυνάμεις της Κίνας εισήγαγαν σε υπηρεσία το 2014, έχει αναπτυχθεί ειδικά για την εξαγωγική αγορά. Μάλιστα, καθώς η πλειοψηφία των ZTQ έχει καταγραφεί στο Θιβέτ εκτιμάται ότι το VT5 είναι βελτιστοποιημένο για αγώνα σε ορεινές περιοχές.

Το βάρος του κυμαίνεται μεταξύ 33 και 36 τόνων ανάλογα με το επίπεδο θωράκισης. Το μήκος του ανέρχεται σε 9,20 μέτρα (με το πυροβόλο εμπρός), το πλάτος του σε 3,30 μέτρα (συμπεριλαμβανομένων και των πλευρικών ποδιών) και το ύψος (έως την οροφή του πύργου) σε 2,50 μέτρα.

Γενικά, η σχεδίαση είναι συμπαγής και το οπτικό ίχνος μειωμένο. Το σκάφος και πύργος είναι κατασκευασμένα από συγκολλημένο χάλυβα επί του οποίου τοποθετείται σύστημα σπονδυλωτής θωράκισης (σύνθετη θωράκιση, εκρηκτική θωράκιση αντίδρασης [ERA: Explosive Reactive Armor] ή συνδυασμός και των δύο), που παρέχει επίπεδο προστασίας ανάλογα με τις επιχειρησιακές απαιτήσεις του χρήστη.

Το άρμα που παρουσιάστηκε ως έκθεμα έφερε επίσης θωράκιση τύπου «κλωβού» τόσο στα πλευρά του πύργου όσο και του σκάφους για προστασία από αντιαρματικές ρουκέτες (RPG) και όπλα που διαθέτουν μονή κεφαλή κοίλου γεμίσματος (HEAT).

Σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση το VT5 ακολουθεί την παραδοσιακή οδό με το διαμέρισμα του οδηγού στο εμπρόσθιο μέρος του σκάφους, τον πύργο στη μέση και το συγκρότημα ισχύος στο πίσω μέρος του σκάφους. Ο πύργος έχει διμελές πλήρωμα με τον πυροβολητή στο αριστερό και τον αρχηγό πληρώματος στο δεξιό μέρος του πύργου.

Και οι δύο διαθέτουν σταθεροποιούμενες σκοπευτικές διόπτρες ημέρας / νύκτας με ενσωματωμένο τηλέμετρο λέιζερ, ενώ ο αρχηγός πληρώματος διαθέτει και πανοραμική διόπτρα που παρέχει δυνατότητα εμπλοκών «hunter – killer». Το άρμα μάχης διαθέτει σύστημα ελέγχου πυρός (ΣΕΠ) που επιτρέπει την προσβολή στατικών και κινούμενων στόχων σε αποστάσεις έως και 3.000 μέτρα.

Το διαμετρήματος 105 χλστ. πυροβόλο είναι ραβδωτό και διαθέτει απαγωγέα αερίων και θερμοαπαγωγικό περίβλημα και συνδυάζεται με σύστημα αυτόματης γέμισης. Σύμφωνα με πηγές, πιθανότατα έχει και δυνατότητα εκτόξευσης κατευθυνόμενων βλημάτων. Ο οπλισμός περιλαμβάνει επίσης ένα τηλεχειριζόμενο σταθμό οπλισμού με πολυβόλο επί της οροφής του πύργου.

Το VT5 διαθέτει έξι εδαφικούς τροχούς ανά πλευρό και πετρελαιοκινητήρα ισχύος 1.000 ίππων. Για την επαύξηση της εμβέλειας στο πίσω μέρος του σκάφους δύο εξωτερικές δεξαμενές καυσίμου τύπου τυμπάνου (βαρελιού).
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!