tromaktiko: 5 μικρά αλλά ενοχλητικά προβλήματα υγείας στα μωρά και πώς να τα ανακουφίσετε

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

5 μικρά αλλά ενοχλητικά προβλήματα υγείας στα μωρά και πώς να τα ανακουφίσετε



Από τη στιγμή που ένα μωρό θα έρθει στον κόσμο, αναπόφευκτα θα έρθουν μαζί και ορισμένα βασανάκια που θα ταλαιπωρήσουν τόσο αυτό όσο και εσάς, κάνοντάς σας μάλιστα ...
συχνά να ανησυχείτε. Δείτε τα συχνότερα από αυτά, αλλά και πώς να τα αντιμετωπίσετε σωστά, ακολουθώντας πάντα τις συμβουλές του παιδιάτρου.

Σύγκαμα στην περιοχή της πάνας

Το σύγκαμα είναι μία εξαιρετικά δυσάρεστη κατάσταση για το μωρό, συνήθως μέχρι τα 2 πρώτα χρόνια της ζωής του. Οφείλεται συνήθως σε πάνες των οποίων η σύνθεση δεν επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και να στεγνώνει όσο χρειάζεται, με αποτέλεσμα να ερεθίζεται από τα συστατικά που περιέχονται κυρίως στα κόπρανα (όπως η αμμωνία). Ειδικά αν το δέρμα του μωρού είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο, ακόμα και λίγη ώρα να μείνουν τα κόπρανα σε αυτό, το πρόβλημα μπορεί να επιδεινωθεί τρομερά.

Αντιμετώπιση: Το πρώτο πράγμα που πρέπει αν κάνετε αν παρατηρήσετε ότι το μωρό σας συγκαίεται εύκολα είναι να απευθυνθείτε στον παιδίατρό σας, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα θα συστήσει να δοκιμάσετε κάποια άλλη σύνθεση πάνας. Πιο συγκεκριμένα, όπως εξηγεί η παιδίατρος κ. Άννα Παρδάλη, θα πρέπει να πλένετε απαλά την περιοχή με ένα ειδικό, ουδέτερο σαπούνι. Αφού στεγνώσετε απαλά, εφαρμόσετε μερικές στρώσεις φυσιολογικού ορού, χρησιμοποιώντας αποστειρωμένες κομπρέσες. Προσπαθήστε να αφήσετε για όσο περισσότερη ώρα γίνεται την περιοχή να αεριστεί, χωρίς να φορέσετε τίποτα στο μωρό. Όταν έρθει η ώρα να του φορέσετε και πάλι την πάνα, δοκιμάσετε να κόψετε τα λαστιχάκια που πιθανώς ερεθίζουν το δέρμα του μωρού στα συγκεκριμένα σημεία. Στην οξεία φάση του συγκάματος (κάτι που θα κρίνει, βέβαια, ο παιδίατρος) πιθανώς να μη χρειαστεί να εφαρμόσετε στην περιοχή προστατευτική κρέμα. Ενδέχεται, αντίθετα, ο γιατρός σας, να συστήσει κάποια πιο ισχυρή φαρμακευτική κρέμα, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ταχύτερα.

Κολικοί

Τα περισσότερα νεογέννητα μωρά εμφανίζουν κολικούς, συνήθως από τη 10η μέρα μετά τη γέννησή τους, οι οποίοι μπορεί να διαρκέσουν και μέχρι τον 3ο μήνα. Εμφανίζονται κατά κανόνα από το απόγευμα μέχρι το βράδυ (χωρίς να αποκλείονται οι ενοχλήσεις και κατά την διάρκεια της ημέρας) και εκδηλώνονται με έντονη ανησυχία, σφίξιμο, κοκκίνισμα στο πρόσωπο, αέρια στην κοιλίτσα και… μπόλικο κλάμα! Χωρίς αυτό να σημαίνει τίποτα περισσότερο για την υγεία τους, υπάρχουν μωρά που μπορεί να υποφέρουν από κολικούς για ώρες μέσα στη μέρα. Το γιατί πολλά μωρά εμφανίζουν κολικούς δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί σαφώς, πάντως φαίνεται να έχει να κάνει με το ανώριμο πεπτικό και νευρολογικό τους σύστημα.

Αντιμετώπιση: Δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουν το μωρό μας την ώρα που πονά. Σύμφωνα με την παιδίατρο κ. Μαρία Παπαδάκη, λίγο μασάζ στην κοιλίτσα με απαλές κυκλικές κινήσεις, ένα ζεστό μπάνιο το βράδυ και μια βόλτα στο δωμάτιο κρατώντας το μωρό αγκαλιά είναι ίσως η καλύτερη προσφορά μας. Η γιατρός προτείνει να δοκιμάσετε, ακόμα, να κρατήσετε τα ποδαράκια του μωρού λυγισμένα προς την κοιλιά, ώστε να βγουν τυχόν αέρια που έχει και να ανακουφιστεί. Τέλος, κατά το διάστημα των έντονων κολικών, παρατηρήστε το τάισμα του μωρού σας και φροντίστε να μην καταπίνει πολύ αέρα –πιθανώς να βοηθήσουν τα ειδικά anti-colic μπιμπερό που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι κολικοί είναι μια διαταραχή που δεν θα πρέπει να σας ανησυχεί –απαιτείται, ωστόσο, αρκετή υπομονή!

Δυσκοιλιότητα

Από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα των μωρών που τρέφονται με ξένο γάλα, η δυσκοιλιότητα, μπορεί να προκαλέσει ενοχλήσεις στο μωρό σας που θυμίζουν αρκετά αυτές των κολικών. Θα πρέπει να υποψιαστείτε ότι το μωρό σας υποφέρει από δυσκοιλιότητα, αν κάνει κακά του λιγότερο από μία φορά ανά τρεις μέρες και αν τα κακά του είναι σκληρά. Ανησυχητικό είναι αν ένα μωρό κάνει σκληρά κακά τις πρώτες μέρες μετά τη γέννηση, καθώς αυτό μπορεί να σχετίζεται με κάποιο πρόβλημα στένωσης του παχέος εντέρου.

Αντιμετώπιση: Όπως συμβουλεύει η Παιδίατρος - Γαστρεντερολόγος κ. Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, αν το μωρό σας υποφέρει από δυσκοιλιότητα ελέγξτε αν η πρόσληψη υγρών είναι επαρκής και αν η σκόνη στο γάλα του διαλύεται σωστά. Ο παιδίατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει για λίγες μέρες να δοκιμάσετε ανάμεσα στα γεύματά του να του δίνετε λίγο χαμομήλι. Αν ούτε αυτό βοηθήσει, ο παιδίατρος θα κρίνει αν το μωρό σας χρειάζεται κάποιο υπόθετο και πιθανώς να αλλάξει και το πρόγραμμα διατροφής του μωρού σας.

Βουλωμένη μυτούλα

Η βουλωμένη μύτη στο μωρό προκαλείται συνήθως είτε από ιό ή βακτήρια, ή κοινό κρυολόγημα, είτε από γρίπη, είτε επειδή το μωρό υποφέρει από ιγμορίτιδα ή αλλεργική ρινίτιδα. Παρόλο που θηλάζοντας το μωρό σας μέχρι τον 6ο μήνα το προστατεύετε με τα αντισώματά σας, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι ευάλωτο στο κοινό κρυολόγημα και δη στους ιούς που μεταφέρουν οι μεγαλύτεροι στο σπίτι. Έτσι, αν μολυνθεί από ιό, ο βλεννογόνος της μύτης του θα διογκωθεί, με αποτέλεσμα να βουλώνουν οι αεραγωγοί και, ειδικά όταν είναι ξαπλωμένο, να μη μπορεί να αναπνεύσει. Επίσης, η βλέννα από τη μύτη μπορεί να κυλά στον λαιμό του και να του προκαλεί, πέρα από δυσκολία στην αναπνοή, έντονο βήχα.

Αντιμετώπιση: Η μόλυνση από κάποιο ιό που θα οδηγήσει σε βουλωμένη μυτούλα, μπορεί ακόμα να προκαλέσει διάρροια λόγω της υπερβολικής παραγωγής βλέννας, ή να οδηγήσει σε βρογχίτιδα (λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού) ή και πνευμονία, αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως. Αν το μωρό σας είναι κάτω των 3 μηνών θα πρέπει με τα πρώτα συμπτώματα ίωσης να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρο. Παράλληλα, ανεξάρτητα από την ηλικία του, θα πρέπει, όπως λέει και ο κ. Παναγιώτης Μισυρλής παιδίατρος- ΩΡΛ, να βάζετε συχνά στη μυτούλα του μωρού σταγόνες φυσιολογικού ορού και στη συνέχεια να χρησιμοποιείτε τη συσκευή ρινικής απόφραξης για να αφαιρείτε τις μύξες που το μωρό σας δεν μπορεί να φυσήξει. Ακόμα, τις μέρες με το έντονο μπούκωμα φροντίστε να ανυψώσετε το πάνω μέρος του κρεβατιού του μωρού, ενώ καλό είναι -αν η ηλικία του το επιτρέπει- να πίνει και αρκετά υγρά.

Πόνος από νέα δοντάκια

Ο πονόδοντος είναι ανυπόφορος για όλους, πόσο μάλλον για ένα τρυφερό μωράκι που ούτε να μιλήσει μπορεί, ούτε κάποιο παυσίπονο να πάρει. Τα δε πρώτα δόντια είναι εκείνα που, μαζί με το μωρό, κάνουν και όλη την οικογένεια να υποφέρει, γιατί συνήθως προκαλούν στο μωρό εξαιρετική δυσφορία μέχρι να εμφανιστούν. Όταν το μωρό σας βγάζει δόντια, πέρα από έντονο πόνο, γκρίνια και κλάμα, θα έχει πάρα πολλά σάλια, αρκετά πρησμένα ούλα και μειωμένη όρεξη για φαγητό. Μπορεί, ωστόσο, να έχει και λίγα δέκατα ή να δείξει ότι ενοχλείται στο αυτί του. Τα καλά νέα είναι ότι δεν πονούν όλα τα δόντια εξίσου –κάποια πονούν λιγότερο. Επίσης, ο πόνος σταματά από τη στιγμή που το δόντι θα σχίσει το ούλο –το μωρό, ευτυχώς, δεν πονά όσο το δόντι φυτρώνει.

Αντιμετώπιση: Υπάρχουν ορισμένα «κόλπα» που μπορείτε να επιστρατεύσετε για να ανακουφίσετε κάπως το μωρό σας από τον τρομερό πόνο: Οι πιπίλες, τα παγωμένα παιχνίδια οδοντοφυΐας που το μωρό μπορεί να δαγκώσει με μανία και οι αντίστοιχοι δακτύλιοι θα βοηθήσουν κάπως. Αν, όμως, ο πόνος του μωρού σας είναι δυσβάσταχτος, επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας συστήσει κάποιο ειδικό φαρμακευτικό τζελ που μουδιάζει προσωρινά τα ούλα ή ακόμα και λίγο παυσίπονο. Κατά τα άλλα, ένα μπανάκι, πολλές αγκαλιές και ακόμα περισσότερη υπομονή, αποτελούν πάντα ένα ασφαλές καταφύγιο.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!