Επικεφαλής της "Ελλήνων Πολιτείας"
Στα όρια της νευρικής κρίσεως βρίσκεται ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας – όπως ακριβώς στην... ίδια κατάσταση βρισκόταν ο Αντώνης Σαμαράς όταν ήταν Πρωθυπουργός – λόγω της στάσεως των τοκογλύφων – δανειστών “εταίρων” μας, οι οποίοι ζητούν κι άλλο αίμα. Από τη στιγμή που δεν προχωράει η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος με τους αιμοσταγείς “θεσμούς”.
Έτσι ο Πρωθυπουργός, ευρισκόμενος εν μέσω αυτής της ψυχικής ανισορροπίας, επέλεξε να “δραπετεύσει” για λίγες ημέρες στην Κούβα, προκειμένου να μην τον ζαλίζουν καθημερινά, ο Τσακαλώτος και οι συν αυτώ.
Μέσω αυτού του ταξιδιού, ευελπιστεί ο Πρωθυπουργός να βρει μια σταλιά ηρεμία, την οποία δυστυχώς, δεν βλέπουμε να τη βρίσκει…
Ο Τσακαλώτος ανακοίνωσε πρόσθετα μέτρα και ο Πρωθυπουργός βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης.
Επιζητά την ολιγοήμερη ηρεμία ο Αλέξης Τσίπρας, όπως ο Μαραθωνοδρόμος επιζητά μια γουλιά νερό, στην επίπονη προσπάθεια του τερματισμού του, από την στιγμή που ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος τον ενημέρωνε ότι η δεύτερη αξιολόγηση δεν κλείνει και πιθανότατα θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα, τα οποία θα είναι επίσης επώδυνα για τον λαό μας.
Ο πανικός που έχει κυριεύσει τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησή του, εκφράστηκε απόλυτα την επομένη ημέρα (Τρίτη 29 Νοεμβρίου), από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο, στην ενημέρωση των δημοσιογράφων. Ο οποίος είπε μεταξύ των άλλων: “…όλες οι πλευρές και ειδικά το ΔΝΤ πρέπει να κατανοήσουν ότι μέτρα μετά το 2018 δεν γίνονται αποδεκτά και το ίδιο ισχύει και για λύση στα εργασιακά που θα αντίκειται στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο…”.
Δηλαδή, τι ακριβώς εννοεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με το: “δεν γίνονται αποδεκτά”; Τι ακριβώς θα κάνει η κυβέρνηση εάν οι “θεσμοί” επιμείνουν στα νέα μέτρα; Θα ξεκινήσει αντάρτικο η κυβέρνηση; Θα κάνει μια νέα επανάσταση κατά των “θεσμών”; Σαν αυτές που έχει κάνει η κυβέρνηση μέχρι σήμερα εναντίον της αδιαλλαξίας των “εταίρων” μας; Γι΄αυτό πήγε στην Κούβα ο Πρωθυπουργός; Για να εμπνευστεί από την επαναστατικότητα του Φιντέλ Κάστρο; Εκτός βέβαια, της απαραίτητης για εκείνον ηρεμίας!!
Νέο κρας – τεστ για την συνοχή της ΕΕ.
Στις 4 Δεκεμβρίου 2016 δοκιμάζεται εκ νέου η συνοχή και το αρραγές μέτωπο της ΕΕ. Καθ΄ ότι, αυτήν την ημερομηνία θα διεξαχθούν εκλογές στην Ιταλία και την Αυστρία.
Στην Ιταλία πραγματοποιείται δημοψήφισμα, στο οποίο ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, έχει συνδέσει απόλυτα το εκλογικό του αποτέλεσμα με το πολιτικό του μέλλον. Γι΄ αυτό προτρέπει τους Ιταλούς να ψηφίσουν ΝΑΙ στις μεταρρυθμίσεις του δημοψηφίσματος. Αντιθέτως όλες οι πολιτικές δυνάμεις της Αντιπολιτεύσεως τάσσονται υπέρ του ΟΧΙ. Από την “Λέγκα του Βορά” έως την ιταλική αριστερά. Το ΟΧΙ, εκτιμούν έγκριτοι αναλυτές, θα σημάνει ΟΧΙ στην Παγκοσμιοποίηση, ΟΧΙ στην ΕΕ. Θα σημάνει το τέλος του Ματέο Ρέντσι.
Στην ίδια ημερομηνία (4 Δεκεμβρίου) διεξάγονται στην Αυστρία οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Ομοσπονδιακού Προέδρου της χώρας. Είναι η επανάληψη του δευτέρου γύρου των αυστριακών εκλογών που έγιναν στις 22 Μαΐου και είχαν ακυρωθεί στο σύνολό τους από το Αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο. Το οποίο αποδέχθηκε την προσφυγή του εθνικιστικού κόμματος και το οποίο είναι φαβορί για την Προεδρεία της Αυστρίας.
Έτσι, αντιλαμβανόμαστε όλοι, πόσο σημαντική είναι αυτή η ημερομηνία για την ύπαρξη της ΕΕ!! Αφού αυτές οι εκλογές ακολουθούν, μετά το περήφανο ΟΧΙ του ελληνικού λαού στο Δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015, μετά το BREXIT των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου στο δικό τους δημοψήφισμα, στις 23 Ιουνίου 2016, μετά τη νίκη Τραμπ στις Προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, την 8η Νοεμβρίου 2016…
Σκέπτεται την ηρωική έξοδο ο Τσίπρας.
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν πονοκεφαλιάζει μόνο με την αδιαλλαξία των “εταίρων” μας, που συνέχεια ακυρώνουν τους εαυτούς τους, ζητώντας νέα οικονομικά μέτρα, αλλά πονοκεφαλιάζει και με τη ρήξη που έχει δημιουργηθεί μέσα στο ίδιο του το κόμμα. Γιατί, πολλά από τα κομματικά στελέχη της ριζοσπαστικής αριστεράς, δεν μπορούν επ΄ ουδενί να εξηγήσουν και να δεχθούν τη μετάλλαξη του Τσίπρα προς τον νεοφιλελευθερισμό.
Έτσι, εάν δεν κλείσει η αξιολόγηση, εάν δεν καμφθεί η αδιαλλαξία των “θεσμών” για νέα επώδυνα μέτρα και εάν δεν αρχίσει άμεσα η κουβέντα για την απομείωση του δημοσίου χρέους μας, ο Αλέξης Τσίπρας σκέπτεται την ηρωική έξοδο και την προσφυγή στις κάλπες, προκειμένου να πάρει τις επώδυνες αποφάσεις ο επόμενος Πρωθυπουργός της χώρας.
Ακρογωνιαίος λίθος της απόφασής του, θα είναι το αποτέλεσμα των εκλογών σε Ιταλία και Αυστρία. Εάν χάσει ο Ρέντσι και εκλεγεί στην Αυστρία ο εθνικιστής υποψήφιος, τότε ο Πρωθυπουργός θα έχει ένα πλεονέκτημα για να εκβιάσει τους “εταίρους” μας, για να αποδεχθούν τις ελληνικές θέσεις.
Αρκεί να σκεφτούμε, πως τουλάχιστον η Ιταλία, δεν είναι η όποια χώρα-μέλος της ΕΕ. Είναι η τρίτη οικονομική δύναμη της ΕΕ μετά τη Γερμανία και τη Γαλλία. Έχει μερίδιο συνεισφοράς 17,5%, ενώ η Ελλάς μόνο το 2% στην ΕΕ. Μια πιθανή ήττα λοιπόν, του Ματέο Ρέντσι θα επιφέρει ανεπανόρθωτους τριγμούς στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Ίσως, αυτό να κρύβει ο τσαμπουκάς του κυβερνητικού εκπροσώπου: “δεν γίνονται αποδεκτά νέα μέτρα”.
Διαφορετικά, άλλο εκλογικό αποτέλεσμα στις δυο χώρες της ΕΕ, είναι σίγουρο ότι θα φέρει εκλογές στην Ελλάδα.
Ο Καραμανλής θέλει μακροημέρευση της κυβέρνησης Τσίπρα για να μην γίνει Πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης.
Ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στήριξε μετά μανίας τον Αλέξη Τσίπρα. Τρανή απόδειξη, η επιλογή στο πρόσωπο του Προκόπη Παυλόπουλου, εκ των επιστήθιων φίλων του Καραμανλή και έμπιστου συνεργάτη του, στην Προεδρεία της Δημοκρατίας από τον Αλέξη Τσίπρα.
Επίσης, θα ενθυμείσθε πόσες και πόσες φορές σας αποκάλυψα τις συναντήσεις των Καραμανλή, Τσίπρα και Παυλόπουλου στο ησυχαστήριο του πρώτου στη Ραφήνα. Όταν έκανα λόγο για τις συναντήσεις της “Αγίας Τριάδος της Ραφήνας”. Συναντήσεις που ουδέποτε διαψεύστηκαν.
Από την άλλη μεριά, είναι πασιφανέστατη η μεγάλη αντιδικία μεταξύ του Καραμανλή (όπως και του Σαμαρά) με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και η οποία μεγάλωσε μετά τον τελευταίο “ανασχηματισμό” που έκανε στη Νέα Δημοκρατία ο Πρόεδρός της, Κυριάκος Μητσοτάκης, περιθωριοποιώντας τους Καραμανλικούς και τους Σαμαρικούς Βουλευτές.
Γι΄ αυτό, εμάς δεν μας προξένησε ιδιαίτερη εντύπωση, η είδηση που μας έρχεται από το εσωτερικό της ΝΔ και την οποία μας εκμυστηρεύτηκαν, ότι δηλαδή, ο Κώστας Καραμανλής πιέζει τον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να εξαντλήσει την τετραετή θητεία της κυβέρνησής του, για να μη γίνει Πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Παρά ταύτα το πολιτικό τοπίο στην ΕΕ, αλλά και στην Ελλάδα είναι πολύ εύθραυστο και οι μεταβολές αποφάσεων είναι συχνές.
Σενάρια Οικουμενικής Κυβέρνησης.
Εδώ και κάτι μήνες φωνάζω, ότι εκλογές δεν θα γίνουν στην Ελλάδα γιατί δεν το θέλει η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ. Η οποία είναι η Κυρίαρχος της Ελλάδος και η οποία δεν θέλει στην χώρα της Κατοχής της, εκλογές πριν από τις δικές της στη Γερμανία το Σεπτέμβριο του 2017.
Εκτός και εάν η χιονοστιβάδα των πολιτικών εξελίξεων στην ΕΕ θα είναι πολύ μεγάλη μετά από ένα αρνητικό αποτέλεσμα για την ΕΕ, στην Ιταλία και την Αυστρία.
Με τα υπάρχοντα δεδομένα, η λύση που θα επιζητήσει η Γερμανίδα Καγκελάριος για την Ελλάδα – και το έχω γράψει πολλές φορές - θα είναι μια Οικουμενική Κυβέρνηση με Πρωθυπουργό (ενδεχομένως) τον Γιάννη Στουρνάρα, εκλεκτό του Προέδρου της ΕΚΤ, Μάριου Ντράγκι, αλλά και των Αγορών.
Άλλωστε, αυτή η λύση είναι δοκιμασμένη και με την Κυβέρνηση Παπαδήμου!!
Τι θα πράξουν ΑΝΕΛ, “Ποτάμι” και Ένωση Κεντρώων.
Μια τέτοια εκδοχή, βρίσκει σήμερα γόνιμο έδαφος στα άλλα κόμματα, καθ΄ ότι οι ΑΝΕΛ, το “Ποτάμι” και η Ένωση Κεντρώων, βλέπουν τα ποσοστά τους να συνθλίβονται και οι αποχωρήσεις στελεχών αλλά και Βουλευτών των κομμάτων τους να επιταχύνουν την κατάρρευσή τους, γι΄ αυτό πολύ δύσκολα θα αρνούνταν τη συμμετοχή τους σε μια τέτοια κυβέρνηση, θεωρώντας την ως την τελευταία ευκαιρία επανάκαμψης τους στο πολιτικό πεδίο.
Ο “Βηματοδότης” φρέναρε την προσχώρηση στο ΠΑΣΟΚ, των Λυκούδη και Ψαριανού.
Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής του “Ποταμιού” Σπύρος Λυκούδης, ήταν με το ένα πόδι στο ΠΑΣΟΚ, όπως επίσης και ο Βουλευτής του ιδίου κόμματος Γρηγόρης Ψαριανός.
Ωστόσο, η δημοσίευση του “Βηματοδότη” για τον πολιτικό αρχηγό που έχει καταθέσεις στην Ελβετία, αξίας 38 εκατ. ευρώ, τους “φρέναρε” προς το παρόν.
Γιατί άραγε; Τι γνωρίζουν που δε γνωρίζουμε εμείς;
Επανέρχομαι λίαν συντόμως...