tromaktiko: Επίσκοπος Ερζερούμ: ''Η Αντιόχεια υποστηρίζει την Κανονική Εκκλησία στην Ουκρανία''

Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016

Επίσκοπος Ερζερούμ: ''Η Αντιόχεια υποστηρίζει την Κανονική Εκκλησία στην Ουκρανία''



Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης
"Υποστηρίζουμε την Κανονική Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας στην Ουκρανία και προσευχόμαστε ο Φιλάρετος να επιστρέψει στην...
αγκαλιά της" - τόνισε μεταξύ άλλων ο Επίσκοπος Ερζερούμ κ. Κουαϊς του Πατριαρχείου Αντιοχείας σε συνέντευξη που παραχώρησε.

Σε άλλο σημείο ο Επίσκοπος Ερζερούμ ανέφερε ότι οι αρχές δεν έχουν κανένα δικαίωμα να διατάρασουν την διαθρησκευτική ειρήνη στη χώρα, διότι έτσι προσπαθούν να διαιρέσουν την κοινωνία.

"Οι συνέπειες που θα υπάρξουν από τον διαμελισμό της κοινωνίας, θα είναι η καταστροφή του κράτους και η απώλεια της χώρας. Με τον τρόπο οι πολίτες σκοτώνουν το πατριωτικό πνεύμα και την αγάπη τους για την χώρα" πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Ιεράρχης της Εκκλησίας της Αντιόχειας.

Επίσης ο κ. Κουαϊς μιλώντας για την Ουκρανική διάσπαση υπογράμμισε: "Είναι πολύ λυπηρό αυτό που συνέβη στην Ορθοδοξία της Ουκρανίας, και το γνωρίζουμε πολύ καλά αυτό. Είναι ιδιαίτερα λυπηρό το γεγονός ότι η διάσπαση έγινε από έναν άνθρωπο που για πολλά χρόνια όδηγησε μια Εκκλησία στην κουμμουνιστική εποχή και αντιμετώπισε πολλές προκλήσεις. Αλλά στο τέλος χτύπησε την Εκκλησία του".

"Εγώ γνωρίζω προσωπικά τον Φιλάρετο. Έχω συναντηθεί πολλές φορές μαζί του σε διάφορα διεθνή φόρα πριν το σχίσμα στην Εκκλησία. Θυμάμαι πως ενώ ήμουν ακόμα φοιτητής, προσπαθούσα να μάθω πράγματα από αυτόν. Δυστυχώς όλα αυτά τα χρόνια που εργάστηκε, όλες οι προσπάθειες του, έληξαν με διάσπαση και σχίσμα" πρόσθεσε ο Επίσκοπος Ερζερούμ.

Ο Ιεράρχης του Πατριαρχείου Αντιοχείας τόνισε ότι "προσευχόμαστε για την ενότητα της Εκκλησίας, και η επίτευξη του αυτοκεφάλου, εάν είναι απαραίτητο, να γίνει από την κανονική εκκλησία με συμβατικές διαδικασίες και να επιστρέψουν στην κανονικότητα οι σχισματικοί."

Κλείνοντας ερωτηθείς για τον Επικεφαλής της Ουκρανικής Εκκλησίας Μητροπολίτη Ονούφριο, ο Επίσκοπος Ερζερούμ ανέφερε: "Ο κ. Ονούφριος είναι ένας απλός και ταπεινός άνθρωπος, θα έλεγα ένας επίγειος άγγελος. Αυτό είναι ο κ. Ονούφριος, τίποτα περισσότερο δεν θέλω να προσθέσω."

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!