tromaktiko: Ένα παιδί στην πόρτα του διαιτολόγου

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

Ένα παιδί στην πόρτα του διαιτολόγου



Γράφει η Μάρα Αθανασοπούλου Διατροφολόγος - Διαιτολόγος
Υπάρχουν αμέτρητες  συνιστώσες που οδηγούν στην παιδική και εφηβική παχυσαρκία και δυστυχώς η χώρα μας κατέχει μία από τις πρώτες...
θέσεις σε αυτό! Με άλλα  λόγια κάτι γίνεται λάθος ! Κάτι συμβαίνει εδώ !

Και αυτό το πρόβλημα ίσως έχει χτυπήσει και την δική σου πόρτα και σε προβληματίζει ! Εδώ μιλάμε για ότι πιο πολύτιμο έχεις το παιδί σου και πιο συγκεκριμένα την υγεία του παιδιού σου!  Αν όντως προβληματίζεσαι για τα επιπλέον κιλά του παιδιού σου είσαι σε καλό δρόμο. Αν πάλι πιστεύεις ότι  «θα τα πάρει σε μπόι» χρειάζεται να μάθεις ότι δεν θα πάρει τα κιλά σε μπόι και ότι είναι καλό να λάβεις, χωρίς αχός, τα μέτρα σου ώστε να ύπαρξη αντιμετώπιση, σωστή και προσεκτική αντιμετώπιση. Γι’ αυτό το καλύτερο είναι να ζητήσεις την βοήθεια ενός ειδικού. Στην συγκεκριμένη περίπτωση ο ειδικός είναι ο διαιτολόγος.

Ποιες όμως πρέπει να είναι οι προσδοκίες σου όταν απευθυνθείς σε ένα διαιτολόγο για να σε βοηθήσει με την ρύθμιση του βάρους του παιδιού σου; Το κυριότερο και σημαντικότερο πράγμα που πρέπει να γνωρίζεις είναι ότι το παιδί είναι παιδί και δεν θα αντιμετωπιστεί σε καμία περίπτωση ως ενήλικας. Με άλλα λόγια όταν πας ένα παιδί στον διαιτολόγο δεν προσδοκείς στην απώλεια βάρους αλλά στον εντοπισμό των λανθασμένων συνηθειών και των αιτιών που δημιουργούν πρόβλημα στο βάρος και στην υιοθέτηση νέων σωστών συνηθειών . Το παιδί επειδή αναπτύσσεται έχει αυξημένες ενεργειακές αναγκαίες σε σχέση με τον ενήλικα. Έτσι η απώλεια βάρους, ειδικά αν είναι γρήγορη, μπορεί να στοιχήσει στην υγεία και στην ανάπτυξη του. Μόνο σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσει ένα παιδί χρειάζεται να μπει σε διαδικασία απώλειας βάρους αλλά και πάλι  η απώλεια αυτή πρέπει να γίνει με πάρα πολύ αργό ρυθμό.  Με αυτόν τον τρόπο , το παιδί αλλάζει τις συνήθεις του, διατηρεί σταθερό το βάρος του και σιγά – σιγά ψηλώνοντας αλλάζει  με υγιή και ασφαλή τρόπο το σωματάκι του.

Το δεύτερο αλλά εξίσου σημαντικό που χρειάζεται να γνωρίζεις και που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δεχτείς και να επιτρέψεις είναι ο αποκλεισμός κάποιον τροφίμων ή ομάδας τροφίμων από την διατροφή του παιδιού σου.  Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, ένα παιδί έχει αυξημένες ενεργειακές ανάγκες. Έτσι χρειάζεται θρεπτικά συστατικά και πληθώρα βιταμινών και ιχνοστοιχείων για να ανταπεξέλθει στις καθημερινές του δραστηριότητες , είτε αυτές είναι πνευματικές είτε σωματικές, και για την σωστή ανάπτυξη του. Αυτό σημαίνει ότι  είναι απαραίτητη η ποικιλία και στην παιδική διατροφή και ότι  δεν αποκλείεται κανένα τρόφιμο αλλά εντάσσονται όλα τα φαγητά στην διατροφή και καταλαμβάνουν την ποσότητα και το μέτρο που τους αναλογεί. Αυτό ισχύει και για τα γλυκά. Και αυτά παίρνουν το χώρο τους μέσα στην παιδική διατροφή. Γιατί όταν αποκλείεις τρόφιμα από την διατροφή του παιδιού, εκτός από την δημιουργία άσχημων συναισθημάτων, είναι σαν να του ανοίγεις την πόρτα προς τις διατροφικές διαταραχές.

Για να υπάρξει αποτέλεσμα σε όλη αυτήν την προσπάθεια  μην ξεχνάς ότι εσύ είσαι το πρότυπο του παιδιού σου! Αυτό σημαίνει ότι αυτόματα το παιδί σε μιμείται. Αν εσύ δεν έχεις σωστές συνήθεις δεν θα έχει ούτε το παιδί σου. Οπότε αν αλλάξεις εσύ λανθασμένες συνήθεις αυτό θα κάνει και το παιδί.  Αφιέρωσε χρόνο στο παιδί  με το να κάνετε μαζί αθλητικές δραστηριότητες και με το να μαγειρεύετε μαζί υγιεινά γεύματα.  Πολύ σημαντικό είναι να κάθετε όλη η οικογένεια στο τραπέζι, σε ήσυχο και ζεστό κλίμα,  ώστε να βλέπει το παιδί ότι καταναλώνεις και εσύ ένα υγιεινό πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό γεύμα. Παράλληλα θα έχει μεγαλώνοντας όμορφες ανεμίσεις από τα οικογενειακά τραπέζια  και όμορφες συσχετίσεις υποσυνείδητα  με το φαγητό .

Είναι πολύ σημαντικό να αναρωτηθείς  γιατί το παιδί σου πήρε βάρος. Πάνω και πέρα από κάθε διατροφική συνήθεια κρύβονται ψυχολογικά αίτια. Τα παιδία είναι πολύ ευαίσθητα και τις περισσότερες φορές δεν εκδηλώνουν εύκολά τα συναισθήματα τους. Το αχός για την επίδοση τους στο σχολείο, ο χωρισμός των γονιών, μία δύσκολη κατάσταση μέσα στο σπίτι, ένας θάνατος, ο περιορισμένος χρόνος που περνάει το παιδί με τους γονείς και του δημιουργεί το αίσθημα της μοναξιάς, κάποιο πρόβλημα με τους συμμαθητές ή κάτι άλλο, μπορεί να γίνει η αιτία το παιδί να έχει αλλαγή στο βάρος του.  Είναι απαραίτητο να αναρωτηθείς αν το παιδί σου αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα και να το βοηθήσεις είτε μόνος σου αν είναι κάτι απλό είτε γιατί όχι με την βοήθεια κάποιου ψυχολόγου.

Κάθε αλλαγή είναι δύσκολή για έναν άνθρωπό πόσο μάλλον για ένα παιδί. Γι ‘αυτό δώσε χρόνο στο παιδί σου, εξηγείσαι του μαζί με τον διαιτολόγο για ότι το προβληματίζει σχετικά με την διατροφή του, άκου αυτά που έχει να σου πει ο ειδικός και προσπάθησε να τα εφαρμόζεις και εσύ!  Μην ξεχνάς ότι το παιδί χρειάζεται από τον διαιτολόγο του  ευαισθησία καθώς  σεβασμό προς την υγεία του και προς την υπόσταση του  , αλλά πάνω απ’ όλα χρειάζεται  την δική σου ενθάρρυνση  και σε αυτή την προσπάθεια, την αγάπη σου και φυσικά την πλήρη και απόλυτη αποδοχή για αυτό που είναι!

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!