απάντηση, σύμφωνα με τους ειδικούς, έρχεται μέσα από σχετική έρευνα που πραγματοποίησαν και δημοσίευσαν στο περιοδικό Psychology of Aesthetics, Creativity and the Arts.
Στην έρευνα συμμετείχαν 2.000 άτομα στα οποία, αρχικά, δόθηκε μια λίστα με περισσότερα από 100 ονόματα από την οποία έπρεπε να αναγνωρίσουν τα ονόματα που ανήκαν σε συγγραφείς. Οι συμμετέχοντες που αναγνώρισαν ονόματα όπως ο Τζ. Όργουελ και ο Τ.Σ.Έλιοτ φαίνεται ότι διάβαζαν περισσότερο κλασσική λογοτεχνία από τους υπόλοιπους, που αναγνώρισαν ονόματα συγγραφέων όπως ο Σ. Κινγκ, γεγονός που δείχνει πως προτιμούσαν περισσότερο πιο «ανάλαφρου» περιεχομένου βιβλία.
Έπειτα, δόθηκαν σε όλους τους συμμετέχοντες ορισμένες εικόνες ανθρώπων οι οποίες έδειχναν διαφορετικά συναισθήματα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως τα άτομα που διάβαζαν πιο πολύ κλασσική λογοτεχνία, αναγνώριζαν με μεγαλύτερη ακρίβεια τα συναισθήματα των προσώπων στις εικόνες.
Σύμφωνα με τους ψυχολόγους που πραγματοποίησαν την έρευνα, αυτό συμβαίνει διότι στην κλασσική λογοτεχνία, οι χαρακτήρες των ηρώων είναι περισσότερο περίπλοκοι σε σχέση με εκείνους ενός βιβλίου επιστημονικής φαντασίας, για παράδειγμα. Έτσι, ο αναγνώστης, καλείται να προσπαθήσει περισσότερο ώστε να διεισδύσει και να κατανοήσει πλήρως το χαρακτήρα του βιβλίου που διαβάζει, με αποτέλεσμα, κατά κάποιο τρόπο, να εκπαιδεύεται στο να ξεχωρίζει τα συναισθήματα των ανθρώπων γύρω του.
Πηγή