tromaktiko: Πώς να οργανώσεις την κάβα σου για το ρεβεγιόν

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

Πώς να οργανώσεις την κάβα σου για το ρεβεγιόν



Εορταστικό πάρτι: η κορωνίδα, ο αφρός, το γκράαλ των συνεστιάσεων όλου του χρόνου. Πολλή και σκληρή δουλειά για τον ...
οικοδεσπότη, που ξεκινάει με το βασανιστικό ερώτημα: πόσα ποτά χρειάζονται;

Η κάβα
Η τυπική εξίσωση που δίνει έναν μπούσουλα για τον εξοπλισμό μιας επαρκούς και αξιοπρεπούς κάβας ενόψει του ρεβεγιόν υπολογίζει δύο ποτά την ώρα για κάθε καλεσμένο για τις δύο πρώτες ώρες του πάρτι και ένα ποτό για κάθε καλεσμένο για καθεμία από τις επόμενες ώρες. Αν πρέπει να προμηθευτείς ποτά π.χ. για 20 καλεσμένους άγνωστων συνηθειών, τότε θα πρέπει να ακολουθήσεις μια δοκιμασμένη συνταγή. «Τα ποτά που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να λείψουν είναι το ουίσκι, η βότκα, άλλο ένα άσπρο (ρούμι ή τζιν), το κρασί και οι μπίρες. Μ’ αυτά και με τις πιθανές προσμείξεις τους καλύπτεται μια τεράστια γκάμα δυνητικών καλεσμένων» συμβουλεύουν οι Karen Page και Dina Cheney, επαγγελματίες διοργανώτριες πάρτι με έδρα το Manhattan, και προτείνουν «μια χοντρική μοιρασιά, υποθέτοντας ότι 5-6 από τους καλεσμένους θα πίνουν κρασί, άλλοι τόσοι μπίρα και οι υπόλοιποι αλκοόλ». Έχε στο νου σου ότι ένα μπουκάλι κρασί βγάζει περίπου πέντε ποτήρια, η σαμπάνια έξι και μία φιάλη αλκοόλ βγάζει κατά μέσο όρο δέκα μερίδες. Οπότε, για 20 άτομα έχουμε και λέμε...

Το κρασί
Τέσσερα μπουκάλια, δύο λευκά, δύο κόκκινα. Σε περίπτωση που δε γνωρίζεις εκ των προτέρων συγκεκριμένες προτιμήσεις, απόφυγε τα εξεζητημένα και περιορίσου σε Chablis ή Chardonnay για τα λευκά και ένα τίμιο Merlot ή κάποιο Cabernet για κόκκινο. Το κόκκινο σερβίρεται και ζεστό, το λευκό καλύτερα να έχει μείνει στο ψυγείο ή να βρίσκεται μέσα σε σαμπανιέρα με πάγο.

Δες ακόμα: Οι σύγχρονοι κανόνες του κρασιού

Η σαμπάνια
Τρία μπουκάλια, ίσα για να βγει η πρόποση για την αλλαγή του χρόνου. Αν μια κυρία επιθυμεί να πίνει σαμπάνια όλο το βράδυ, καλό είναι να έχει ενημερώσει με κάποιο διακριτικό τρόπο ή να φέρει τη δική της.

Διάβασε σχετικά: Τα μυστικά που οφείλεις να γνωρίζεις για τη σαμπάνια

Το ουίσκι
Δύο μπουκάλια. Από τους 20, τουλάχιστον οι 4-5 θα είναι aficionados κάποιου ουίσκι. Δεν μπορείς να τους ικανοποιήσεις απόλυτα. Διάλεξε δύο συμβατικές μάρκες, δύο αξιοπρεπή ουισκάκια κοινής αποδοχής.

Τα λευκά ποτά
Σίγουρα μία βότκα, σίγουρα ένα ρούμι ή ένα τζιν και ίσως μία δεύτερη βότκα (ή ένα δεύτερο ρούμι ή ένα δεύτερο τζιν). Τρία μπουκάλια μίνιμουμ, έχοντας στο μυαλό ότι τα λευκά ποτά: α) «τραβιούνται» και β) αποτελούν τη βάση για κοκτέιλ και σφηνάκια, οπότε φεύγουν γρήγορα.

Τα σφηνάκια
Το καλύτερο είναι να έχεις στο μυαλό σου τι θες να σερβίρεις στους δυο τρεις πρώτους γύρους και να αφήσεις τα υποβρύχια για αργότερα, όταν η βραδιά θα έχει προχωρήσει. Γι’ αυτούς τους δυο τρεις γύρους θα χρειαστείς μια απαλή αρωματική βότκα ή ένα φρουτένιο σναπς. Για μετά, τεκίλα (καλύτερα κίτρινη), τουλάχιστον ένα λικέρ και υλικά που αφήνουν χώρο στη δημιουργικότητα, όπως ταμπάσκο, αλάτι, πιπέρι, κανέλα κ.λπ.

Οι μπίρες
Αν αρχίσουν, δεν τελειώνουν ποτέ. Στο σπίτι πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον σαράντα και τουλάχιστον από τρεις διαφορετικές μάρκες. Τα ποτήρια δεν είναι απαραίτητα, τα μπουκάλια είναι σαφώς προτιμότερα από τα κουτάκια, αλλά πιάνουν χώρο στο ψυγείο και μπορούν να γίνουν και επικίνδυνα σε περίπτωση που σπάσουν. Απόφυγε τα μεγάλα κουτάκια – ζεσταίνονται και τα παρατάνε στη μέση.

Τα κοκτέιλ
Ευαίσθητο θέμα και κάπως ανοικονόμητο. Η καλύτερη ιδέα είναι να έχεις έτοιμα σε γαβάθες ένα ή δύο αλκοολούχα fruit punch. Αν όλα πάνε καλά, οι καλεσμένοι θα περιοριστούν σε αυτά. Αν οι φίλοι σου έχουν φαντασία και όρεξη, έχε στο μπαρ δυο σέικερ και μερικούς αναδευτήρες κι άσ’ τους να κάνουν παιχνίδι μόνοι τους.

Τα πρόσθετα καύσιμα
Χυμοί (λεμόνι, πορτοκάλι, ίσως και ανανά), αναψυκτικά (όχι light αν προορίζονται μόνο για προσμίξεις), σόδα, τόνικ.

Τα συνοδευτικά
Από τη στιγμή που δεν πρόκειται για δείπνο αλλά για πάρτι, χρειάζεσαι μόνο πράγματα που τρώγονται με το χέρι ή με οδοντογλυφίδα: ξηρούς καρπούς, πατατάκια ή νάτσος, κρακεράκια, κριτσίνια, μία πιατέλα με τυριά κι άλλη μία με φρούτα.

Οι καβάντζες
Η ενημερωμένη κάβα είναι η εμπροσθοφυλακή του πάρτι. Ο υπόλοιπος εξοπλισμός είναι η πανοπλία που εξασφαλίζει την επιτυχία της εκστρατείας και ελαχιστοποιεί τις παράπλευρες απώλειες.

Πάγος: ποτέ δεν είναι αρκετός. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται ένα πάρτι είναι ποτήρια μισογεμισμένα με ζεστά ποτά που δεν κάνουν «κλινγκ-κλινγκ» όταν τα υψώνεις για να τσουγκρίσεις.

Το προτελευταίο πράγμα που χρειάζεται ένα πάρτι είναι δροσερά ποτά που μυρίζουν μπιφτέκι. Άδειασε τον καταψύκτη, καθάρισέ τον προσεκτικά και τίγκαρέ τον με παγάκια και μόνο!

Τα ψώνια της προετοιμασίας δεν ολοκληρώνονται χωρίς πέρασμα από τη λαϊκή. Θα χρειαστείς οπωσδήποτε πορτοκάλια, λεμόνια και λάιμ. Δύο ώρες πριν από την άφιξη του πρώτου καλεσμένου θα πρέπει να βρίσκονται κομμένα σε λεπτές φέτες και τοποθετημένα σε πιατελίτσες. Θα καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες και καθ’ όλη τη διάρκεια της βραδιάς, οπότε κράτα κάποια στο ψυγείο για το ξαναγέμισμα.

Η θέση του μπαρ έχει σημασία. Όχι μόνο στρατηγική (πρέπει να είναι προσβάσιμο και να έχει χώρο γύρω του), αλλά και ζωτική. Τοποθέτησέ το μακριά από χαλιά, κουρτίνες, καναπέδες που το ύφασμά τους δεν πλένεται και πολύ μακριά από οποιαδήποτε ηλεκτρική ή ηλεκτρονική συσκευή. Είναι δεδομένο ότι κάποια ποτά θα χυθούν. Καλύτερα να μη χυθούν πάνω στο στερεοφωνικό ή στο laptop.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!