tromaktiko: Οριζόντια ψηφοφορία ζητούν οι Κύπριοι για τις Δημοτικές

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

Οριζόντια ψηφοφορία ζητούν οι Κύπριοι για τις Δημοτικές



Το 85% των πολιτών πιστεύουν πως στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα έπρεπε να είχαμε οριζόντια ψηφοφορία...

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και παρουσιάζει σήμερα η «Σημερινή», το ενδιαφέρον για τις Δημοτικές Εκλογές είναι χαμηλό, ενώ περιορισμένη είναι και η ενασχόληση με τις εξελίξεις που σχετίζονται με αυτές.

Δύο εβδομάδες πριν από το ραντεβού με την κάλπη, μόνο το 47% των Κυπρίων δηλώνουν ότι θα πάνε σίγουρα να ψηφίσουν. Σκιαγραφώντας το προφίλ των υποψηφίων που υποστηρίζουν, οι πολίτες κάνουν λόγο για ενεργά μέλη της κοινωνίας, τα οποία έχουν ισχυρή προσωπικότητα, ενώ δεν δείχνουν να ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την κομματική τους προέλευση. Ως σημαντικότερα ζητήματα ενόψει των Δημοτικών θέτουν τα αναπτυξιακά έργα και την καθαριότητα.

Το ιδανικό προφίλ

Οι μισοί Κύπριοι θεωρούν ότι το ιδανικότερο για έναν Δήμαρχο είναι να διαθέτει ισχυρή προσωπικότητα και δύο στους πέντε πιστεύουν ότι πρέπει να προωθεί τα συμφέροντα του Δήμου. Ποσοστό 38% επιθυμούν να είναι μαχητικός και 33% να μην έχει διαπλοκή με το οικονομικό κατεστημένο. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως το ποσοστό των πολιτών που κρίνουν ως ιδανικό προσόν να γνωρίζει τα του Δήμου ο επόμενος δήμαρχος είναι 18% και μόλις 2% εκτιμούν ότι χρειάζεται να είναι υφιστάμενο μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου. Πιο σημαντικό πιστεύουν πως είναι να είναι δίκαιος (20%), οργανωτικός (19%) ή νεαρό πρόσωπο (19%). Οι γνώσεις κρίνονται ως σημαντικές μόνο από το 6% και η πολιτική εμπειρία από το 12%.

Ζητούν αλλαγή

Η συντριπτική πλειοψηφία των Κυπρίων, σε ποσοστό 85%, θεωρούν ότι στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα έπρεπε να είχαμε οριζόντια ψηφοφορία. Αντίθετη γνώμη έχουν  μόνο το 15%.


Χαμηλό το ενδιαφέρον

Μόνο το 14% των Κυπρίων δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται πολύ για τις Δημοτικές Εκλογές, δύο εβδομάδες πριν από την πραγματοποίησή τους. Ποσοστό 27% αναφέρουν ότι τους ενδιαφέρουν αρκετά και 33% λίγο.

Ένας στους τέσσερεις πολίτες δεν ενδιαφέρονται καθόλου για τις Εκλογές. Το μηδενικό ενδιαφέρον είναι πιο αισθητό στις νεαρότερες ηλικιακές ομάδες, καθώς αγγίζει το 34% στην ομάδα 18-24 και το 33% στην ομάδα 25-44, ποσοστά τριπλάσια από το 11% που δεν ενδιαφέρονται καθόλου στην ηλικιακή ομάδα άνω των 65 ετών, η οποία ενδιαφέρεται πολύ σε ποσοστό 27% και αρκετά σε ποσοστό 35%. Αντιθέτως, μόνο το 2% της ομάδας 18-24 δηλώνουν πως ενδιαφέρονται πολύ.

Δεν παρακολουθούν και τόσο

Σε χαμηλά επίπεδα κινείται και το πόσο παρακολουθούν οι πολίτες τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στο σύνολο, μόλις ένας στους δέκα δηλώνουν ότι παρακολουθούν σε μεγάλο βαθμό τα τεκταινόμενα και 22% παρακολουθούν αρκετά. Το 38% το πράττουν σε μικρό βαθμό και τρεις στους δέκα καθόλου.

Σχεδόν οι μισοί νέοι 18-24 χρονών δεν παρακολουθούν καθόλου τις Εκλογές, ενώ αυτό ισχύει και για το 40% της ομάδας 25-44 και έναν στους πέντε συμπολίτες μας ηλικίας 45-64. Αντιθέτως, στην ομάδα 65+ το συνολικό ποσοστό όσων δηλώνουν ότι παρακολουθούν πολύ ή αρκετά τις εξελίξεις είναι 62%.  Σε ό,τι αφορά, δε, τα ζητήματα άλλων Δήμων πέρα από τον δικό τους, οι πολίτες φαίνεται να τα αποφεύγουν ακόμη περισσότερο, καθώς το 72% δηλώνουν ότι δεν τα παρακολουθούν, έναντι του 28% που ασχολούνται και με Δήμους στους οποίους δεν έχουν δικαίωμα ψήφου.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!