Με αφορμή την πρόσφατη δημοσίευση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, για τη μέτρηση κύματος ύψους 19 μέτρων στον... Βορειοανατολικό Ατλαντικό Ωκεανό στις 4 Φεβρουαρίου 2013, σας παρουσιάζουμε την ανάλυση για εκείνη την ημέρα της Ocean Prediction Center της NOAA (για να διαβάσετε το Αγγλικό άρθρο από τον ιστότοπο του WMO πατήστε εδώ και για την απόδοση του στα Ελληνικά εδώ).
Όπως φαίνεται στον χάρτη ανάλυσης επιφανείας με Valid Time 4FEB2013 – 06UTC, στην περιοχή 59Ν/11W όπου έγινε η καταγραφή, επικρατούσαν πολύ ισχυροί δυτικοί άνεμοι λόγω του συνδυασμού ενός χαμηλού με κέντρο 952 mb ανατολικά της Γροιλανδίας με τον αντικυκλώνα 1038 mb στην περιοχή των Αζορών. Μάλιστα για εκείνη την ημέρα η Αμερικάνικη Μετεωρολογική υπηρεσία είχε δώσει την προειδοποίηση “HURCN FORCE” που σημαίνει εντάσεις ανέμων άνω των 64 Knots. Παρατηρήστε επίσης με τα πορτοκαλί βέλη, ότι ο άνεμος έπνεε για μία τεράστια απόσταση μέσα στον ωκεανό, με σταθερή ένταση και διεύθυνση. Αυτό λοιπόν είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία του μεγαλύτερου καταγεγραμμένου από πιστοποιημένο μετρητικό εξοπλισμό, σημαντικού ύψους κύματος. Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει και η ανάλυση του σημαντικού ύψους κύματος που για τη συγκεκριμένη περιοχή έδινε 15 – 16 μέτρα. Τονίζουμε ότι η καταγραφή σημαντικού ύψους κύματος 19 μέτρων σημαίνει ότι ένα ποσοστό 10% των κυμάτων είχαν μέσο ύψος 19×1.27=24.13m και το 1% των κυμάτων είχαν μέσο ύψος 19×1.67=31.73m. Στο σεμινάριο μας με τίτλο Modern Marine Meteorology μαθαίνουμε τον τρόπο με τον οποίο διαβάζουμε αυτούς τους χάρτες αλλά και το πώς υπολογίζουμε το πραγματικό ύψος των κυμάτων με βάση το σημαντικό ύψος. Οι συγκεκριμένοι χάρτες είναι αυτοί που λαμβάνουμε στο καράβι μέσω του facsimile.
Η ανάλυση επιφανείας όπως εκδόθηκε από την Αμερικάνικη Μετεωρολογική Υπηρεσία με ώρα ισχύος 04FEB2016 – 06UTC που είναι και η ώρα καταγραφής του συμβάντος. Το κόκκινο αστέρι δείχνει την τοποθεσία καταγραφής.
Η ανάλυση του σημαντικού ύψους κύματος για την ημέρα καταγραφής, με ισχύ 1200UTC, 6 ώρες δηλαδή μετά το συμβάν.