Την αντίθεσή τους στο κρίσιμο δημοψήφισμα του Matteo Renzi στην Ιταλία, το οποίο θα θέσει σε κίνδυνο την πολιτική σταθερότητα της χώρας, δηλώνουν τα κόμματα της Αριστεράς.
ο Nikola Frattoyani, γενικός συντονιστής του κόμματος Αριστερά και Ελευθερία και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Ιταλικής Αριστεράς υποστηρίζει ότι «πρόκειται για μεταρρύθμιση η οποία μειώνει τη λαϊκή συμμετοχή στη δημοκρατική ζωή της χώρας».
«Μια νίκη του "όχι" θα πρέπει να αποτελέσει τη βάση για την οικοδόμηση μιας εναλλακτικής, ριζοσπαστικής πρότασης για την Ιταλία, με αναφορά στις εμπειρίες της ελληνικής κυβέρνησης, των Podemos και άλλων ευρωπαϊκών δυνάμεων» υποστηρίζει.
Όπως λέει «το δημοψήφισμα Renzi ενσαρκώνει μια συγκεκριμένη ιδέα του πως πρέπει να αναδιοργανωθούν οι θεσμοί στην εποχή της κρίσης και της λιτότητας.
Με μείωση των μορφών συμμετοχής, το μηδενισμό της κοινωνικής σύγκρουσης, τη βαθμιαία αποβολή του λαού από τη δημοκρατική δομή.
Η μεταρρύθμιση αυτή του Συντάγματος προσπαθεί να μετατρέψει όλη αυτή την κατάσταση, από εξαίρεση, σε κάτι το μόνιμο.
Η κύρια άποψή της Αριστεράς είναι ότι η συνταγματική αλλαγή μειώνει την ποιότητα και την ποσότητα της ιταλικής Δημοκρατίας. Παράλληλα, θεωρούμε ότι η μεταρρύθμιση του Συντάγματος δεν θα εκσυγχρονίσει τη χώρα, αλλά θα την κάνει ακόμη πιο πολύπλοκη και λιγότερο λειτουργική».
Λέγκα, Αριστερά και Κίνημα των Πέντε Αστέρων απέναντι στο δημοψήφισμα Renzi
Όμως την ίδια άποψη διατυπώνουν και οι αντίπαλοι του ιταλού προθυπουργού, όπως το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και η Λέγκας.
«Η Αριστερά δεν φοβάται μια τέτοια ταύτιση.
Η Λέγκα και η Δεξιά απέχουν πάρα πολύ από τις θέσεις και την ιστορία μου. Θα έλεγα ότι εκπροσωπούν το ακριβώς αντίθετο. Ανέκαθεν, στα δημοψηφίσματα, κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες απέχουν εντυπωσιακά μεταξύ τους, μπορεί να κάνουν την ίδια τελική επιλογή.
Ο Renzi άλλωστε, κατηγόρησε το μέτωπο του "όχι" ότι είναι εντελώς ανομοιογενές, ενώ η ίδια του η κυβερνητική πλειοψηφία συμπεριλαμβάνει τη Νέα Κεντροδεξιά και πρώην βουλευτές και συνεργάτες του Berlusconi.
Στην Αριστερά και στην Κεντροαριστερά παρατηρείται ένας διχασμός, ο οποίος χαρακτηρίζει και την υπόλοιπη χώρα και ο οποίος τροφοδοτήθηκε ανεύθυνα από την κυβέρνηση.
Είναι, όμως, και το φυσικό αποτέλεσμα μιας διαφορετικής ερμηνείας των όσων συμβαίνουν, των διαδικασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Εκείνοι οι οποίοι, μέσα στην Αριστερά, νομίζουν ότι αν κερδίσει το "όχι" θα οδεύσουμε προς το χάος, κάνουν ένα δραματικό λάθος: πιστεύουν, δηλαδή, ότι η ενίσχυση των διαφόρων δεξιών κομμάτων και αντιδραστικών κινημάτων απειλεί την κυβέρνηση Renzi, χωρίς να κατανοούν ότι ακριβώς αυτή η ενίσχυση είναι το αποτέλεσμα των λανθασμένων πολιτικών που η λεγόμενη Αριστερά των μεταρρυθμιστών θέλησε να εφαρμόσει τα τελευταία χρόνια.
Η πολιτική αυτή διέρχεται κρίση και χρειάζεται μια πιο ριζική απάντηση στα προβλήματα που ο χρηματοοικονομικός καπιταλισμός δημιουργεί στη ζωή των ανθρώπων.
Υποστηρίζει ακόμη ότι η Αριστερά πρέπει να αναμορφωθεί στα πρότυπα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και των Podemos στην Ισπανία.
«Εμείς έχουμε ξεκινήσει τη δημιουργία της Ιταλικής Αριστεράς (πρόκειται για κοινοβουλευτική ομάδα που έχει ως στόχο τη σύσταση μιας νέας πολιτικής δύναμης) και θα συνεχίσουμε την πορεία μας αυτή.
Θα πρέπει να καταλάβουμε -όλοι εμείς της Αριστεράς που ψηφίζουμε "όχι"- ότι η επιλογή μας αυτή πρέπει να έχει και μια ιδρυτική αξία.
Ώστε να αποτελέσει τη βάση, δηλαδή, μιας πρότασης που να είναι ριζικά εναλλακτική για τη χώρα μας.
Και αυτό θα πρέπει να γίνει στρέφοντας και το βλέμμα μας προς τις πιο σημαντικές εμπειρίες, σε ευρωπαϊκό επίπεδο: από εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης Τσίπρα στην Ελλάδα -παρά τις δυσκολίες που της δημιούργησε η Ευρώπη- μέχρι τις εμπειρίες των Podemos, της γερμανικής Die Linke αλλά και της Ιzquierda Unida και των εργατικών του Corbyn στη Βρετανία.