tromaktiko: Τα βρήκαν ΗΠΑ-Κίνα για το UUV, όμως έχει λεπτομέρειες…

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

Τα βρήκαν ΗΠΑ-Κίνα για το UUV, όμως έχει λεπτομέρειες…



Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε, ότι μετά από απευθείας επαφή με τις κινεζικές αρχές, το μη επανδρωμένο υποβρύχιο όχημα...
(UUV: unmanned underwater vehicle) που χρησιμοποιείται για ερευνητικούς σκοπούς και επιχειρεί από το μη οπλισμένο πλοίο USNS Bowditch, αλλά κατασχέθηκε από τις κινεζικές δυνάμεις στη Νότια Σινική Θάλασσα, θα επιστραφεί στον νόμιμο κάτοχό του, το αμερικανικό Ναυτικό.

Το UUV, σύμφωνα με τους Αμερικανούς, επιχειρούσε απολύτως νόμιμα, ενώ δεν έκρυβε την ταυτότητά του, το ότι αποτελούσε δηλαδή περιουσία των Ηνωμένων Πολιτειών. Ωστόσο, η εμπλοκή του νέου Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ στη διαμάχη που ξέσπασε, μπορεί να «δηλητηριάσει» χωρίς λόγο τη δυνατότητα συνεννόησης των δυο πλευρών, τα θέματα ανάμεσα στους οποίους είναι και πολλά και δυσεπίλυτα…

Μια άλλη ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια, είναι ότι η κατάσχεση του UUV από τους Κινέζους, πραγματοποιήθηκε σε θαλάσσια περιοχή στα ανοιχτά των Φιλιππίνων. Οι δε Κινέζοι, στην ανακοίνωσή τους για το συμβάν προσπαθούν να δώσουν μια πιο «χαλαρή» εικόνα από αυτή που εκτυλίχθηκε με αφορμή το UUV. Είπαν ότι οι ναυτικές τους δυνάμεις εντόπισαν ένα άγνωστο αντικείμενο και έσπευσαν να το ελέγξουν, με σκοπό να αποφευχθεί κάθε δυνητικό πρόβλημα με την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, προτού διαπιστώσουν ότι πρόκειται για αμερικανικό UUV.

Ο τρόπος με τον οποίον παρενέβη ο Ντόναλντ Τραμπ στην υπόθεση (από ιδιόκτητο θέρετρο στο Παλμ Μπιτς στη Φλόριντα), ήταν ως συνήθως εμπρηστικός! «Η Κίνα κλέβει ερευνητικό [μη επανδρωμένο υποβρύχιο] όχημα του αμερικανικού Ναυτικού, το βγάζει βίαια από το νερό και το μεταφέρει στην Κίνα σε μια ενέργεια δίχως προηγούμενο», ήταν η ακριβής φρασεολογία του.

Η παρέμβασή του αυτή είναι η δεύτερη ενέργεια που ερμηνεύεται στο Πεκίνο ως «μη φιλική». Είχε προηγηθεί η τηλεφωνική συνδιάλεξη με την πρόεδρο της Ταϊβάν, όμως στο μεταξύ ανακοινώθηκε η τοποθέτηση ως πρεσβευτής στο Πεκίνο πρόσωπο που συνδέεται με μακροχρόνια φιλία με τον σημερινό πρόεδρο της χώρας, Σι Ζινπίνγκ.

Στο μεταξύ, στην επιφάνεια έρχονται κάποια νέα στοιχεία για το πώς ακριβώς εξελίχθηκε η εν λόγω διένεξη. Το τύπου T-AGS υδρογραφικό – ερευνητικό σκάφος USNS Bowditch που έφερε το UUV κόστους 150.000 δολαρίων σύμφωνα με το Πεντάγωνο, είχε συνεχώς να το παρακολουθεί ένα σκάφος έρευνας και διάσωσης του κινεζικού Ναυτικού (PLAN: People’s Liberation Army-Navy), τύπου Dalang-III (ASR-510), ενώ επιχειρούσε σε διεθνή ύδατα στα ανοιχτά των Φιλιππίνων.

Το UUV αναδύθηκε στο νερό και έστειλε σήμα στο USNS Bowditch για να το περισυλλέξει. Όταν πλησίασε το πλοίο στις συντεταγμένες που είχαν δοθεί. Τίτε διαπιστώθηκε ότι ταχύπλοο με Κινέζους από το σκάφος που παρακολουθούσε το αμερικανικό – ερευνητικό. Τέτοια μη επανδρωμένα υποβρύχια οχήματα έχουν αρκετές φορές απασχολήσει, καθώς κάποιες φορές έχουν μπλεχτεί στα δίχτυα των ψαράδων!

Οι Κινέζοι δεν αντέδρασαν με το μήνυμα – σήμα του UUV προς το αμερικανικό πλοίο, αλλά όταν πλησίασε να το ανακτήσει, παρενέβησαν οι κινεζικές ειδικές δυνάμεις και το κατέλαβαν, οδηγώντας το στην ενδοχώρα τους. Όλα δείχνουν ότι οι Κινέζοι γνώριζαν πολύ καλά τι είδους δουλειά έκανε το UUV αν και πάντα είναι επίφοβο να θεώρησαν ότι εκτελεί κάποια επιχείρηση, εξοπλισμένο με προηγμένους αισθητήρες.

Στα ενδιαφέροντα σημεία που χρήζουν καταγραφής είναι και η εκκωφαντική σιωπή των Φιλιππίνων του Ροντρίγκο Ντουτέρτε για το ζήτημα. Το φιλιππινέζικο υπουργείο Άμυνας ισχυρίζεται ότι δεν αντελήφθησαν καν οι δυνάμεις του το τι γινόταν στην περιοχή ώστε να παρέμβει, το οποίο είναι όμως ελάχιστα πειστικός ισχυρισμός.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!