tromaktiko: Κόστα Ρίκα: η χώρα που λειτουργεί σχεδόν αποκλειστικά με ΑΠΕ

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

Κόστα Ρίκα: η χώρα που λειτουργεί σχεδόν αποκλειστικά με ΑΠΕ



Για τη μικρή χώρα της Κόστα Ρίκα, το 2016 τέλειωσε με μια ακόμα πράσινη επιτυχία: οι ανανεώσιμες πηγές κάλυψαν το 98,1% των...
αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια, ανακοίνωσε η κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού.

Για περισσότερες από 250 ημέρες στη διάρκεια της περυσινής χρονιάς, η χώρα βασιζόταν αποκλειστικά σε ΑΠΕ, αναφέρει η εταιρεία ICE (Ινστιτούτο Ηλεκτρισμού της Κόστα Ρίκα).

Το 2005, οι ΑΠΕ κάλυψαν το 98,9% της ζήτησης, ποσοστό οριακά υψηλότερο από ό,τι το 2016.

Η χώρα των 4,9 εκατομμυρίων ανθρώπων στην Κεντρική Αμερική καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών της με μεγάλα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, τα οποία αξιοποιούν το εκτεταμένο δίκτυο ποταμών και την υψηλή βροχόπτωση της χώρας. Γεωθερμικές και αιολικές εγκαταστάσεις αποτελούν επίσης σημαντική πηγή ενέργειας, ενώ η ηλιακή ενέργεια και η καύση βιομάζας αντιστοιχούν σε ένα μικρό ποσοστό του ενεργειακού μείγματος.

Οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από ντίζελ είναι ελάχιστες, και έχουν χρησιμοποιηθεί μόνο για λίγες μέρες τα τελευταία δύο χρόνια.

Η Κόστα Ρίκα είναι γνωστή για τα πλούσια, τροπικά οικοσυστήματά της, τα οποία φιλοξενούν το 5% της παγκόσμιας βιοποικιλότητας, πολύ περισσότερο από ό,τι θα περίμενε κανείς για μια χώρα που καταλαμβάνει μόλις το 0,1% της χερσαίας έκτασης του πλανήτη. Διαθέτει επίσης το μεγαλύτερο ποσοστό προστατευόμενων εκτάσεων στον κόσμο, το οποίο φτάνει το 25%.

Το 2007, η κυβέρνηση έθεσε ως στόχο να γίνει η Κόστα Ρίκα η πρώτη χώρα με μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2021.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!