tromaktiko: Μούχλα: Πού μπορεί να εμφανιστεί στο σπίτι μας;

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Μούχλα: Πού μπορεί να εμφανιστεί στο σπίτι μας;



Όλοι μας κάποια στιγμή στην ζωή μας έχουμε μυρίσει μούχλα. Ακόμα κι αν δεν έχει εμφανιστεί μέσα στο ίδιο μας το σπίτι, οι ειδικοί ...
μας ενημερώνουν ότι βρισκόμαστε σε κίνδυνο ανά πάσα στιγμή. Η μούχλα μπορεί να φυτρώσει σχεδόν σε κάθε επιφάνεια, αν υπάρχει αρκετή υγρασία.

Να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι; Η μούχλα μπορεί να εμφανιστεί πάνω σε παιχνίδια, στο πλυντήριο ρούχων ή πιάτων, στο μπλέντερ ή το ψυγείο. Μπορεί να φυτρώσει στο χώμα των φυτών που έχουμε σε γλάστρες, στους ανεμιστήρες ταβανιού ή μέσα στο air condition. Στο μπάνιο, μπορεί να εμφανιστεί στην τουαλέτα, στον νιπτήρα, ακόμα και πάνω στην οδοντόβουρτσά μας.

Όταν η μούχλα αρχίσει να αναπτύσσεται (και να πολλαπλασιάζεται) σε αυτά τα σημεία που σπάνια την προσέχουμε, μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα, ειδικά για άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα ή αλλεργία. Προκαλούνται συμπτώματα αλλεργική ρινίτιδας, όπως φαγούρα στα μάτια, μπούκωμα ή καταρροή, και φτέρνισμα. Αν εμφανιστεί μούχλα στον χώρο που ζει κάποιος ασθενής που πάσχει από άσθμα, τα συμπτώματά του μπορεί να επιδεινωθούν.

Για να ελαττώσετε την ανάπτυξη μούχλας στα πλυντήρια - ρούχων ή πιάτων - ένας καλός τρόπος είναι να τα θέσετε σε λειτουργία έχοντας χρησιμοποιήσει διαλυμένη χλωρίνη. Μπορείτε να το κάνετε αυτό μία φορά τον μήνα, ή αν αρχίσετε να παρατηρείτε περίεργη οσμή στο μηχάνημα. Θα ήταν σωστό να επικοινωνήσετε με έναν τεχνικό για να σας πει με σιγουριά πόση χλωρίνη να χρησιμοποιήσετε, και πόσο να την διαλύσετε με νερό. Εναλλακτικά, μία καθόλου τοξική λύση που δουλεύει πάρα πολύ ικανοποιητικά είναι το ξύδι.

Φροντίστε το μπάνιο σας να έχει καλό εξαερισμό, ειδικά όταν κάνετε ντους. Το ίδιο ισχύει και για την κουζίνα, κάθε φορά που μαγειρεύετε ή πλένετε τα πιάτα, για να ελαττώσετε την ξαφνική αύξηση της υγρασίας στον χώρο. Μετά την χρήση του μπλέντερ, ή οποιασδήποτε άλλης συσκευής για την προετοιμασία του φαγητού, καθαρίστε το αμέσως και στεγνώστε το εντελώς, ώστε να μην μείνει καθόλου υγρασία πάνω του. Και μην ξεχνάτε να αντικαθιστάτε την οδοντόβουρτσά σας κάθε τρεις μήνες.

Άλλο ένα μέρος του σπιτιού που μπορεί να εμφανιστεί μούχλα είναι οι κρύες περιοχές του. Αν υπάρχουν ντουλάπια, δωμάτια ή αποθήκες που η θερμοκρασία είναι ψυχρότερη από του υπόλοιπου σπιτιού, ανοίγετε τακτικά τις πόρτες για να βελτιώνεται η κυκλοφορία του αέρα. Όσο περισσότερο καταφέρετε να μειώσετε την υγρασία στο σπίτι σας, τόσες λιγότερες ευκαιρίες έχει η μούχλα να αναπτυχθεί και να πολλαπλασιαστεί. Συνεπώς, ίσως θα ήταν πολύ καλή ιδέα να επενδύσετε σε έναν αφυγραντήρα.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!