tromaktiko: Θεοχαρόπουλος στην Βουλή: Τσακαλώτος με στολή Βαρουφάκη, Παππάς με νέα Ελληνική Διαστημική Υπηρεσία και η οικονομία ως συμπιεσμένο ελατήριο να σπάει από την πίεση αντί να εκτοξευθεί

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Θεοχαρόπουλος στην Βουλή: Τσακαλώτος με στολή Βαρουφάκη, Παππάς με νέα Ελληνική Διαστημική Υπηρεσία και η οικονομία ως συμπιεσμένο ελατήριο να σπάει από την πίεση αντί να εκτοξευθεί



Η ομιλία του προέδρου της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάση Θεοχαρόπουλου, στην Βουλή για την αδιαφάνεια και την αναξιοκρατία...
“Όποιος δεν βλέπει το οριακό σημείο στο οποίο έχει φτάσει η χώρα σήμερα, βρίσκεται κλεισμένος σε γυάλα.

Η ελληνική οικονομία χάνει τον δυναμισμό της κάθε μέρα. Η κοινωνία ζει μέσα στην ανασφάλεια. Με την πολιτική που ασκείτε, εντείνεται ο φαύλος κύκλος της ύφεσης και αυξάνεται η φτωχοποίηση σε μεγάλο τμήμα του πληθυσμού. Η ανελέητη φοροεπιδρομή πλήττει τους πάντες, βαλτώνει την επιχειρηματικότητα. Απουσιάζει κάθε αναπτυξιακή προοπτική. Οι νέες και οι νέοι της χώρας βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς ιδίως σε αυτές τις ηλικίες η ανεργία είναι στα ύψη. Και μέσα σε όλα αυτά αναζητείται η αξιοκρατία.

Επειδή αναφέρθηκε, ας επαναφέρουμε στη μνήμη μας ότι πράγματι τέτοιες μέρες πριν από δύο χρόνια ο κ. Τσίπρας, με το γνωστό του ύφος -που δεν σηκώνει κουβέντα-, δήλωνε ότι είναι κάθε λέξη του Συντάγματος. Όταν όμως ένας νόμος της κυβέρνησής του κρίθηκε αντισυνταγματικός, η κυβέρνησή σας επιτέθηκε στη δικαιοσύνη, γιατί αποφάσισε στη βάση όσων επιτάσσει το ίδιο το Σύνταγμα.

Τι συμβαίνει στο τέλος; Νομίζετε ότι έχουμε κάποιο άγραφο Σύνταγμα; Γίναμε χώρα χωρίς γραπτό Σύνταγμα;

Και, βέβαια, αναφέρθηκα στις τότε δράσεις και του Υπουργείου Επικρατείας και σε κάτι που έχει σχέση και με το συγκεκριμένο θέμα που συζητάμε σήμερα, γιατί βλέπαμε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν είχε εμφανιστεί πολύ ο κ. Παππάς. Σήμερα βλέπουμε ότι δημιουργεί την Ελληνική Διαστημική Υπηρεσία. Ανακοινώνει, λοιπόν, το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής τη δημιουργία της Ελληνικής Διαστημικής Υπηρεσίας με τον Υπουργό Επικρατείας κ. Παππά να λέει χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ότι “πράττει το αυτονόητο, γιατί είναι απλώς αδιανόητο η χώρας μας να μην διαθέτει σήμερα διαστημική υπηρεσία”. Είναι καλοδεχούμενη. Δεν θα σας πούμε εμείς κάτι άλλο και δεν θα κάνω τις πλάκες που αυτήν τη στιγμή γίνονται παντού για την ίδρυση αυτής της Ελληνικής Διαστημικής Υπηρεσίας. Τι να πω. Φαίνεται ότι λύσατε όλα τα άλλα προβλήματα, τις υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής, και προχωρήσατε στο επόμενο στάδιο. Τώρα καταλάβαμε γιατί είχε πει ο Πρωθυπουργός ότι η χώρα, η οικονομία και η ανάπτυξη είναι σαν το συμπιεσμένο ελατήριο, έτοιμο να εκτοξευθεί. Αντί να εκτοξευθεί, βέβαια υπάρχει πλέον όμως το σοβαρό ενδεχόμενο να σπάσει το ελατήριο από την πίεση που ασκείται πάνω σε αυτό από την ελληνική Κυβέρνηση, από τις αδιέξοδες πολιτικές οι οποίες συνεχίζονται.

Τα μεγάλα λόγια, λοιπόν, του ΣΥΡΙΖΑ για διαφάνεια, αξιολόγηση, μεταρρύθμιση, συγκρούσεις με κατεστημένες νοοτροπίες, συγκρούσεις με πελατειακές δομές αποδείχτηκαν προεκλογικά πυροτεχνήματα, που έσβησαν γρήγορα, ψέματα, που ονομάστηκαν αυταπάτες. Δύο χρόνια συμπληρώθηκαν στη διακυβέρνηση του τόπου από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και δεν είδαμε ούτε μια μικρή πινελιά αριστερής προοδευτικής πολιτικής ούτε μια πινελιά κοινωνικής πολιτικής ενίσχυσης των υπηρεσιών προς τον πολίτη, ένα σημάδι που να δείχνει ότι διεκδικεί ένα κράτος με κοινωνική συνοχή, δικαιοσύνη, αλληλεγγύη, λιγότερο γραφειοκρατικό, που θα προωθεί την οικονομική ανάπτυξη και θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες του πολίτη. Κανένα τέτοιο σημάδι.

Κυρία Υπουργέ, μιλούσατε για εξασφάλιση σταθερών, μόνιμων θέσεων εργασίας. Η κυβέρνησή σας δεν προχώρησε σε κανέναν τομέα πολιτικής σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που θα μπορούσαν να εγγυηθούν την αναπτυξιακή προοπτική. Δεν έχετε διασφαλίσει στη διαπραγμάτευση ούτε καν τα εργασιακά. Μιλάω για τη μη άρση του περιορισμού για τις ομαδικές απολύσεις. Σας άκουσα να λέτε ότι έχετε ιδεολογικές διαφορές με τη Νέα Δημοκρατία στα εργασιακά.

Σας ρωτώ: Στην πράξη πού είναι οι ιδεολογικές διαφορές; Διότι διαπραγματεύεστε την άρση του περιορισμού των ομαδικών απολύσεων, περιορισμός στις ομαδικές απολύσεις ο οποίος είχε μείνει στη διαπραγμάτευση τα προηγούμενα χρόνια και δεν είχε αρθεί και αυτήν τη στιγμή είναι στο τραπέζι ακόμα. Δεν έχετε καταφέρει ούτε αυτό το σημείο να έχετε διασφαλίσει στο επίπεδο της διαπραγμάτευσης.

Θα μου πείτε, βέβαια: Μόνο η Κυβέρνηση φταίει γι’ αυτήν τη διαδικασία; Από την αρχή έχουμε πει ότι ορισμένοι εταίροι έχουν απαράδεκτες απαιτήσεις. Όμως, αυτό αντιμετωπίζεται με σχέδιο, που θα έπρεπε να παρουσιαστεί στους εταίρους από την κυβέρνηση, με αποτελεσματικές συμμαχίες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να ανατραπούν αυτές οι απαιτήσεις. Στο τελευταίο Eurogroup είδαμε απλώς τον Τσακαλώτο με στολή Βαρουφάκη να μένει μόνος του απέναντι σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης -αυτό συνέβη πραγματικά- απομονωμένος, χωρίς να έχει δημιουργήσει καμία συμμαχία για οποιοδήποτε θέμα.

Στην ανικανότητα, λοιπόν, αυτή να διαπραγματευτείτε αποτελεσματικά έρχονται να προστεθούν οι διορισμοί υπαλλήλων με κομματικά κριτήρια, ρουσφετολογικές διατάξεις σε νομοσχέδια και μη εφαρμογή νόμων για τις προσλήψεις στο δημόσιο και εννοώ μη εφαρμογή ακόμα και δικών σας νόμων. Πιστεύετε, στα αλήθεια, πως είναι αυτά βήματα προς την αξιοκρατία και τη διαφάνεια που τόσο συχνά επικαλείστε; Ή μήπως θεωρείτε πως ακόμα και έτσι εξασφαλίζετε κατάλληλες και επαρκώς στελεχωμένες υπηρεσίες, που διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον και βασίζονται σε ένα αντικειμενικό σύστημα κρίσεων;

Δεν είναι δε λίγα τα νομοσχέδια στα οποία δημιουργούνται, χωρίς κανένα συνολικό σχέδιο και αδιαφορώντας για το κόστος, νέες δομές των οποίων τον ρόλο και τις αρμοδιότητες είναι αδύνατο να τις καταλάβει οποιοσδήποτε.

Αντί, λοιπόν, να θεσπίζετε συνεχώς δομές, που δημιουργούν με τη σειρά τους εξαρτώμενους υπαλλήλους, γιατί δεν ισχυροποιείτε θεσμούς, όπως το ΑΣΕΠ, που αποτελεί πυλώνα αξιοκρατίας για τη χώρα, αλλά αντίθετα βάλλετε και τους ήδη υπάρχοντες;

Και σας ρωτώ: Πέρα από τα προβλήματα που δημιουργούνται, λόγω της αναξιοκρατίας, στους πολίτες αυτής της χώρας, με ποιο κίνητρο θα έρθει κάποιος να επενδύσει τα χρήματά του στη χώρα μας, όταν βλέπει τι γίνεται με τις πελατειακές σχέσεις στο κράτος, αλλά και στην υπονόμευση κάθε αλλαγής, κάθε μεταρρύθμισης αυτήν τη στιγμή;

Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει και διευρύνει λάθη που οδήγησαν τη χώρα στην κρίση και στα μνημόνια. Κυριαρχεί η αντίληψη κατάληψης των δομών εξουσίας και όχι η δημιουργία αξιοκρατικών δομών σε όλα τα επίπεδα. Αυτό είναι ένα κεντρικό πρόβλημα, ένα κεντρικό ζήτημα, που θα πρέπει να το αντιμετωπίσετε. Αντίληψη η οποία δεν έχει καμία σχέση με την Αριστερά και η οποία δεν διαφέρει από τη λογική που επικρατούσε στην χώρα την περίοδο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας 2004-2009 και κυρίως την περίοδο 2007-2009, που διόγκωσε τα ελλείμματα και έφερε την κρίση και τα μνημόνια στη χώρα.

Ακόμα και εάν εσείς, αγαπητοί συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, έχετε καταθέσει τη συγκεκριμένη επερώτηση, που έχει κάποια σωστά στοιχεία και θέτει ουσιαστικά ερωτήματα, έχετε κάνει κάποιου είδους αυτοκριτική για τη δική σας περίοδο διακυβέρνησης; Ακόμα και σήμερα αρνείστε να αναλάβετε τις ευθύνες σας για τις καταστροφικές πολιτικές που διόγκωσαν το Δημόσιο. Από τη μια, πιστεύετε ότι θα τα λύσει όλα μόνη της αγορά και από την άλλη, είστε ταυτόχρονα αφοσιωμένοι στις παραδοσιακές λογικές των πελατειακών σχέσεων.

Αυτό το μείγμα δεν θα βγάλει τη χώρα από την κρίση. Αντίθετα, επιτείνει τα αδιέξοδα. Ακολουθείτε και σήμερα την πεπατημένη ενός αντιπολιτευτικού λαϊκισμού, όπως παλαιότερα με τα «Ζάππεια» της Νέας Δημοκρατίας και όπως με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ.

Με αναξιοκρατία, αδιαφάνεια και έλλειψη αξιολόγησης, ουσιαστικής και δίκαιης αξιολόγησης, δεν θα μπορέσουμε να υπερβούμε την κρίση.

Υπάρχει, άραγε, ελπίδα για αυτή τη χώρα; Εμείς λέμε «ναι». Απαιτείται, όμως, εδώ και τώρα ένα σχέδιο προοδευτικών μεταρρυθμίσεων, με λύσεις για την ανάταξη της κοινωνίας, με αρμονική συνύπαρξη, όχι με σύγκρουση δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, σύγκρουση που από διαφορετική πλευρά -εναντίον του δημόσιου τομέα η Νέα Δημοκρατία και εναντίον του ιδιωτικού τομέα εσείς του ΣΥΡΙΖΑ- προσπαθείτε να φέρετε στην πολιτική σκηνή του τόπου. Ενίσχυση της ιδιωτικής οικονομίας χρειάζεται και της υγιούς επιχειρηματικότητας. Χρειάζονται σύγχρονες υπηρεσίες στους τομείς κοινωνικής πολιτικής, όχι μια αδιέξοδη επιδοματική πολιτική ανακύκλωσης της φτώχειας. Χρειάζονται διαφάνεια και δικαιοσύνη, λειτουργία αξιοκρατικών δομών και θεσμοθέτηση πλαισίου που θα εξασφαλίζει την αξιοκρατία και δεν θα διαιωνίζει το πελατειακό σύστημα.

Δυστυχώς για τη χώρα, αγαπητοί συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχετε αυτή την αντίληψη. Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να ελέγξετε τώρα εσείς το κράτος. Το σύστημα των πελατειακών σχέσεων και της αναξιοκρατίας, όμως, θα σταματήσει μόνο όταν συμφωνηθούν γενναίες μεταρρυθμίσεις και πολλές φορές αυτές συνεπάγονται και πολιτικό κόστος. Τέτοιες μεταρρυθμίσεις στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας μόνο με πολιτική αλλαγή, με εθνική συνεννόηση, μπορούν να επιτευχθούν. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη σ’ αυτό το πλαίσιο κινείται. Δεν θα αφήσουμε τους πολίτες εγκλωβισμένους σε αδιέξοδες πολιτικές. Δεν το αξίζουν αυτό οι Ελληνίδες και οι Έλληνες.”
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!