tromaktiko: Τέτοιες μέρες, πριν δύο ακριβώς χρόνια, ξεκινούσε το καραβάνι της ελπίδας...

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017

Τέτοιες μέρες, πριν δύο ακριβώς χρόνια, ξεκινούσε το καραβάνι της ελπίδας...



Γράφει ο Μαγια
Πλανώνται πλάνην οικτράν οι κυβερνώντες εάν πιστεύουν ότι θα εξευμενίσουν τον Σόιμπλε και το ΔΝΤ μόνο με την επέκταση του διαβόητου δημοσιονομικού κόφτη, κατά έναν χρόνο, μέχρι και το 2020...


Ίσως, τους διαφεύγει ότι οι επικυρίαρχοι όσο αίμα πίνουν τόσο περισσότερο αξιώνουν. Παλιά τους τέχνη κόσκινο...

Το ενδιαφέρον, ωστόσο, επικεντρώνεται στην επιστολή που θα στείλει ο Ε. Τσακαλώτος, προς τους δανειστές, παρουσιάζοντας την επίσημη πρόταση της Ελληνικής πλευράς για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Ελπίζουμε ότι, η κυβέρνηση θα έχει λάβει σοβαρά υπόψη της το γεγονός, πως ο Β. Σόιμπλε, ασκεί αφόρητες πιέσεις, προβάλλοντας εκ νέου το φόβητρο του Grexit, προκειμένου η Ελλάδα να κάνει όσο το δυνατόν μεγαλύτερες υποχωρήσεις, ώστε να ικανοποιηθεί το ΔΝΤ και να παραμείνει, με χρηματοδότηση, στο πρόγραμμα.

Υπενθυμίζουμε ότι η Γερμανική Βουλή είχε συναινέσει πριν από δύο χρόνια στο τρίτο Μνημόνιο, επειδή η Α. Μέρκελ, είχε υποσχεθεί ότι ένας ανεξάρτητος τρίτος, το ΔΝΤ, θα επέβλεπε την εφαρμογή του προγράμματος.

«Στην ουσία είναι αυτή η υπόσχεση που εξελίσσεται τώρα σε εκρηκτικό μηχανισμό στο εσωτερικό της Γερμανίας», επισημαίνει η Süddeutsche Zeitung. Και προσθέτει: «Αποδείχθηκε βεβιασμένη, επειδή το ΔΝΤ πιστεύει ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή του. Από την άλλη, η Ελλάδα θα χρειαστεί προφανώς στις αρχές του καλοκαιριού μια νέα χρηματοδοτική ένεση. Οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να εμβάσουν τα χρήματα χωρίς πρόβλημα, η Γερμανική Βουλή όμως μπορεί να συναινέσει μόνο αν συμμετέχει και το ΔΝΤ. Αν όχι, τότε διαφαίνεται μέσα στην πιο θερμή φάση του προεκλογικού αγώνα στη Γερμανία μια επικίνδυνη κατάσταση. Η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να επιρρίψει στο Βερολίνο ότι βυθίζει τη χώρα στο οικονομικό χάος. Στη Γερμανία πάλι, τα ακραιφνώς δεξιά και αριστερά κόμματα δεν θα έχαναν την ευκαιρία για να κατακεραυνώσουν την ευρωπαϊκή πολιτική του σημερινού κυβερνητικού συνασπισμού».

Μια τέτοια κρίση, υποστηρίζει η Γερμανική εφημερίδα, «θα προκαλούσε τρομερή ζημιά στη Γερμανία και την Ευρώπη».

Θα είναι Αριστεράς (κατά το ευχής) έργον, εάν οι Ελληνικές θέσεις, εν όψει του Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης, διαμορφώνονταν στη βάση αυτής της αδιαμφισβήτητης πραγματικότητας. Εάν στην επιστολή Τσακαλώτου, συμπεριλαμβάνονταν επίσης:

-Το πρόσφατο άρθρο των Financial Times, με τίτλο: «Ελληνική τραγωδία: Πόσο μπορεί να αντέξει ένα έθνος;».
- Η δήλωση τoυ γενικού γραμματέα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Συνδικάτων, Φίλιπ Τζένινγκς, ο οποίος απευθυνόμενος στην Κ. Λαγκάρντ, μίλησε για  την καταστροφή που προκάλεσε στην Ελλάδα η Τρόικα, και
- Τα στοιχεία-σοκ της έκθεσης της Credit Suisse, σύμφωνα με τα οποία οι Ελληνες στα χρόνια των Μνημονίων έχασαν περιουσίες όσο σχεδόν ένα ΑΕΠ ή 167 δισ.
ευρώ!

Άλλωστε, τέτοιες μέρες ήταν, πριν δύο ακριβώς χρόνια, που ξεκινούσε το καραβάνι της ελπίδας...
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!