tromaktiko: Στην πεντάδα της Ευρωζώνης με τα υψηλότερα δάνεια η Κύπρος

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

Στην πεντάδα της Ευρωζώνης με τα υψηλότερα δάνεια η Κύπρος



Γράφει: Θεανώ Θειοπούλου
Στην πεντάδα των κρατών της Ευρωζώνης με το υψηλότερο δημόσιο χρέος βρίσκεται η Κύπρος καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση ενώ στην...
πρώτη βρίσκεται η Ελλάδα. Στα €19,7 δισ. και σε ποσοστό 110,6% του ΑΕΠ ανήλθε το δημόσιο χρέος το τρίτο τρίμηνο του 2016 από €19,04 δισ. το δεύτερο τρίμηνο (107,6% του ΑΕΠ), σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, καταγράφοντας την μεγαλύτερη αύξηση σε τριμηνιαία βάση. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε τριμηνιαία βάση, η Ελλάδα κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση του χρέους και η Κύπρος τη μεγαλύτερη αύξηση.

Το δεύτερο τρίμηνο του 2016 το δημόσιο χρέος ανερχόταν στα €19 δισ. ή 107,6% του ΑΕΠ ενώ το τρίτο τρίμηνο του 2015 στα €19,2 δισ. ή 109,1% του ΑΕΠ. Με βάση το δημόσιο χρέος, κάθε Κύπριος είναι χρεωμένος με €23.000 από το χρέος που δημιούργησε το κράτος πέρα από το ιδιωτικό που υπάρχει στα πιστωτικά ιδρύματα. Η χώρα με το υψηλότερο δημόσιο χρέος είναι η Ελλάδα με 176,9% του ΑΕΠ που αντιστοιχεί στο ποσό των €303,19 δισ. και ακολουθεί στη δεύτερη θέση η Πορτογαλία με δημόσιο χρέος 133,4% που αντιστοιχεί στο ποσό των €232,2 δισ. Την τρίτη θέση με το υψηλότερο δημόσιο χρέος έχει η Ιταλία που είναι στα 132,7% του ΑΕΠ της, στην τέταρτη θέση η Κύπρος και στην πέμπτη το Βέλγιο με 108% του ΑΕΠ. Το χαμηλότερο δημόσιο χρέος στην Ευρώπη ως ποσοστό του ΑΕΠ έχει η Εσθονία με 9,6%,  το Λουξεμβούργο με ποσοστό 21,5%, η Βουλγαρία με 28,7%, η Τσεχία με 38,7%, η Λετονία με 37,9%, η Λιθουανία με 41,3%, η Νορβηγία με 34,9%.

Το κυβερνητικό χρέος της Ευρωζώνης υποχώρησε το τρίτο τρίμηνο στα χαμηλότερα επίπεδά του εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια, εν μέσω αυξανόμενων ενδείξεων πως η οικονομική ανάκαμψη κερδίζει έδαφος. Η αναλογία χρέους/ΑΕΠ μειώθηκε το τρίτο τρίμηνο σε 90,1%, όπως ανακοίνωσε η Eurostat. Πριν από ένα χρόνο διαμορφωνόταν στο 91,5% και στο 91,2% στους τρεις προηγούμενους μήνες και είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το τελευταίο τρίμηνο του 2012.

Όσον αφορά το χρέος της Κύπρου, το 38% του χρέους αποτελεί δάνεια από την Τρόικα, Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, συνολικού ύψους €7,24 δισ. Ειδικότερα, το 65% του χρέους αποτελεί επίσημα δάνεια, το 17% ομόλογα εξωτερικού, το 10% ομόλογα εσωτερικού, το 4% ιδιωτικά δάνεια, το 2% γραμμάτια του Δημοσίου και το 2% αξιόγραφα για φυσικά πρόσωπα. Όσον αφορά τα επίσημα δάνεια (65%), το μεγαλύτερο ποσοστό που ανέρχεται στο 33% αφορά δάνεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), το 13% δάνεια από τη Ρωσική Ομοσπονδία, το 7% χρέος προς την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, το 6% δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και από την Τράπεζα Αναπτύξεως του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΤΑΣΕ) και το 5% δάνεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σε σχέση με την δομή του χρέους, το 21% αποτελεί χρέος εσωτερικού και το 79% χρέος εξωτερικού.

Έλλειμμα 1,7% στην Ευρωζώνη

Με τα οικονομικά των κυβερνήσεων να είναι επιβαρυμένα από τις τραπεζικές διασώσεις και την ύφεση ως αποτέλεσμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, οι ευρωπαϊκές Αρχές ζητούν μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία, καθώς βελτιώνονται οι προοπτικές ανάπτυξης. Το εποχικά προσαρμοσμένο έλλειμμα προϋπολογισμού της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε σε 1,7% του ΑΕΠ, από 1,8% την ίδια περίοδο του 2015, όπως ενημέρωσε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία σε ξεχωριστή έκθεσή της. Για την Κύπρο δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Όπως αναφέρει το Bloomberg, η ανάκαμψη της Ευρωζώνης έχει συνεχιστεί με σταθερό, αν και μέτριο ρυθμό, εν μέσω δυσκολιών περιλαμβανομένων του Brexit, της επιβράδυνσης στο παγκόσμιο εμπόριο και της πολιτικής αβεβαιότητας που πυροδοτείται από την άνοδο των λαϊκιστικών κινημάτων.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!