tromaktiko: Οι κινήσεις του Βενιζέλου μετά την επαναφορά Παπανδρέου

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

Οι κινήσεις του Βενιζέλου μετά την επαναφορά Παπανδρέου



«Ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα τοποθετηθεί την Κυριακή, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ». Αυτή είναι η απάντηση συνεργατών του πρώην προέδρου του...
ΠΑΣΟΚ, στις ερωτήσεις για το σχόλιό του αναφορικά με την επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου στη Δημοκρατική Συμπαράταξη με το ΚΙΔΗΣΟ, το κόμμα που δημιούργησε αφού έφυγε οριστικά από το ΠΑΣΟΚ.

Δεν πρέπει να είναι κανείς μάντης για να καταλάβει πως ο κ. Βενιζέλος δεν πετάει και στα σύννεφα με αυτή την εξέλιξη. Τι θα κάνει όμως; Με βάση ορισμένες πληροφορίες, θα επαναλάβει τις ενστάσεις που έχει διατυπώσει από καιρό για τις κινήσεις Παπανδρέου, αλλά μέχρι εκεί. Άλλωστε,  για να μπορέσει κανείς να προβεί σε ρήξεις στην πολιτική, θα πρέπει να έχει και εναλλακτικές και αυτές εν προκειμένω δεν είναι πολλές.

Κάποιοι λένε πως για τον κ. Βενιζέλο θα μπορούσε να είναι εναλλακτική η κίνηση Διαμαντοπούλου-Ραγκούση-Φλωρίδη που θα ανακοινωθεί επίσης της Κυριακή από τη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Βενιζέλος έχει διαύλους επικοινωνίας με ανθρώπους αυτής της κίνησης, αλλά δεν είναι νομοτελειακό πως θέλει και να συμμετάσχει. Άλλωστε, πολλοί έμπειροι παράγοντες προεξοφλούν πως, με δεδομένη την άρνηση συνεργασίας από το ΠΑΣΟΚ, αν και το Ποτάμι δεν συμπράξει, τότε η ανωτέρω κίνηση θα πάει άπατη.

Κάποιοι...ονειρεύονται πως ο κ. Βενιζέλος θα πάει στη ΝΔ. Μιλάμε για σενάριο επιστημονικής φαντασίας, οπότε πάμε παρακάτω και δεν το σχολιάζουμε περαιτέρω.

Ο κ. Βενιζέλος ούτως ή άλλως έχει μια αυτόνομη πορεία, από τότε που δημιούργησε τη δεξαμενή σκέψης e-kyklos, αλλά συμπεριφέρθηκε πάντα συλλογικά και κομματικά, ακόμα και σε ό,τι αφορά αποφάσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, με τις οποίες δεν συμφωνούσε. Έτσι, με βάση τα δεδομένα, θα παραμείνει στο ΠΑΣΟΚ και θα επανεκλεγεί στις επόμενες εκλογές. Το τελευταίο δεν θα είναι εύκολο πάντως: στις προηγούμενες εκλογές εμφανίστηκε ο πρώην αρχηγός της ομάδας χάντμπολ του ΠΑΟΚ και δικηγόρος, Αντώνης Σαουλίδης. Γνωρίζοντες τα θεσσαλονικιώτικα μου λένε πως η Χαριλάου Τρικούπη τον βλέπει ως "τον άνθρωπό της" στην Α' Θεσσαλονίκης, οπότε ο πράσινος μηχανισμός θα μπορούσε να συνταχθεί γύρω του. Άλλοι έμπειροι παράγοντες λένε, πάντως, πως οι «βενιζελικοί» πυρήνες της πόλης είναι ενεργοί και ανθεκτικο σε συνθήκες μάχης.

Και μια ευρύτερη παρατήρηση: η επαναφορά Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ, θα είναι κρίσιμη σε ό,τι αφορά τυχόν μετεκλογικές συμπράξεις. Και δεν χρειάζεται κανείς να κάνει επισταμένο ρεπορτάζ για να καταλάβει πως ο Παπανδρέου δεν ενθουσιάζεται με την προοπτική τυχόν συγκυβέρνησης με τη ΝΔ, αν αυτή είναι πρώτο κόμμα.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!