tromaktiko: Αιγιάλεια: Σώζονται περιουσίες... αλλά όχι τα χωριά

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017

Αιγιάλεια: Σώζονται περιουσίες... αλλά όχι τα χωριά



Καλά και ελπιδοφόρα είναι τα νέα για εκατοντάδες ιδιοκτήτες ακινήτων στην περιοχή του Ερινεού, που είδαν ξαφνικά το κράτος να... έχει καταλάβει τις περιουσίες τους, θεωρώντας αυτές «δημόσιο κτήμα», παρότι ουδέποτε ενημερώθηκαν από κάποια υπηρεσία του, πλην μόνο όταν κάποιοι από αυτούς απευθύνθηκαν αρμοδίως για να λάβουν αποζημιώσεις, μέσω απαλλοτριώσεων γης τους, για την εκτέλεση των έργων του τρένου και της Ολυμπίας οδού.

Η άρση απόφασης,για 2.000 περίπου ιδιοκτήτες, που ελήφθη το 1991 δημεύοντας ό,τι τους ανήκε, αν και δεν επήλθε ποτέ, φαίνεται πως αρχίζει να υλοποιείται τώρα στην πράξη από την δικαιοσύνη.

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΠτΔ»,την ώρα που το υπουργείο, αδυνατεί επί χρόνια να προχωρήσει σε πράξη αποχαρακτηρισμού του δημοσίου κτήματος ως «παράνομη κι αβάσιμη» - αφού ούτε καν κλήθηκε κανείς να υποβάλει ένσταση- το δικαστήριο του Αιγίου έλαβε ήδη τρεις αποφάσεις σε μεμονωμένες προσφυγές πολιτών, αναγνωρίζοντας τις ιδοκτησίες τους και αγνοώντας παντελώς την κρατική πράξη.

Αυτό ανοίγει τον δρόμο για μονομερή «κατεδάφιση» του καθεστώτος «κατάληψης» που διαμόρφωσε με μια μονοκονδυλιά κρατικός υπάλληλος, βάζοντας σε μπελάδες γαιοκτήμονες και ανυποψίαστους κατόχους σπιτιών, που να σημειωθεί πως όλα αυτά τα χρόνια δήλωναν και φορολογούνταν κανονικά.

Πρόκειται για ακίνητα σε Ακονιά, Μπούκα Καμαρών και Λαμπίρι, που είναι απορίας άξιον πώς ενώ αναγνωρίζεται ο παραλογισμός, δεν λαμβάνονται πρωτοβουλίες.

ΚΟΣΤΟΣ

Ομως, ακόμα μία πράξη του παρελθόντος, αυτή τη φορά για τοπικές κοινότητες και οικισμούς της Αιγιάλειας, δεν λέει να ανακοπεί, αφού η κείμενη νομοθεσία υποβάλλει τον Δήμο σε ένα τεράστιο έξοδο, προκειμένου να αποδείξει,πως αναίτια το 1969 και το 2014 περιοχές του χαρακτηρίστηκαν «κατολισθήσιμες» με απαγορευτικό δόμησης.

Το θέμα - που έφερε στο φως της δημοσιότητας η «ΠτΔ» ένα χρόνο πριν - κινητοποίησε μεν τοπικές και κεντρικές υπηρεσίες , έχει όμως σκαλώσει στην αναγκαιότητα απόδειξης μέσω γεωλογικών μελετών, της ανυπαρξίας προβλημάτων στο έδαφος, κάτι που σημειωτέον πρέπει να γίνει για πάνω από 20 χωριά.

ΑΔΙΕΞΟΔΟ

Την αδυναμία μιας τέτοιας εξέλιξης παραδέχεται και ο αντιδήμαρχος ανάπτυξης Βασ. Χριστόπουλος, λέγοντας πως ο Δήμος δεν διαθέτει τα απαιτούμενα κονδύλια για κάθε ένα από τα επίμαχα μέρη κι αυτό παρότι έχει διαπιστωθεί πως ούτε η πολιτεία είχε τέτοιες μελέτες του ΙΓΜΕ όταν «κλείδωνε» την ανάπυξη των χωριών με απόφαση νομάρχη και υπουργική απόφαση, δεκατίες μετά.

«Ο νόμος, εδώ και 3 χρόνια, προβλέπει το τι σημαίνει αλλαγή ενός τέτοιου κατολισθήσιμου σκηνικού, οπότε μόνο με μελέτες μπορούμε να επιτύχουμε αλλαγή, αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε με δεκάδες περιπτώσεις, τουτέστιν με πολλά και ανύπαρκτα κονδύλια» λέει ο κ. Χριστόπουλος.

ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Πρόκειται για τους οικισμούς: Κρήνη, Αλσος, Μάγειρα, Μερτίδι, Παλαιά Κουνινά, Δαμακίνι, Σαλμενίκο, Χατζή και Παρασκευή Αιγίου, Παλιολουκά- Αμπουλα-Παϊδα-Λιοφάτες Κούμαρη, Αιγές Αιγείρας, Καθολικό και Πατουλέικα Διακοπτού, Σαρκουνά Ζήριας, Κορακιάνικα - Ρομπέικα και Σταυρέικα στη Λάκκα Αμπέλου Ακράτας, Κερύνεια, Γκρέκα, Τούμπα, Βερίνο, Λάκκα, Μυρόβρυση, Δουκανέικα και Συνανιά Ερινεού.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!