tromaktiko: SOS για τον αιματηρό πόλεμο κατά των ναρκωτικών στις Φιλιππίνες

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

SOS για τον αιματηρό πόλεμο κατά των ναρκωτικών στις Φιλιππίνες



Ένα κύμα δολοφονιών που...
έχουν διαπραχθεί στο πλαίσιο του πολέμου κατά των ναρκωτικών στις Φιλιππίνες φαίνεται να έχει γίνει κατά τρόπο «συστηματικό, σχεδιασμένο και οργανωμένο» από τις αρχές και πιθανόν οι εκτελέσεις αυτές να συνιστούν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Η έρευνα της ΜΚΟ για την αιματηρή εκστρατεία εναντίον των ανθρώπων που επιδίδονται σε εμπορία ναρκωτικών, που έχει εξαπολύσει από τον περασμένο Ιούλιο η κυβέρνηση του προέδρου Ροντρίγκο Ντουτέρτε, αφορά 59 δολοφονίες σε 20 πόλεις που σχετίζονταν με ναρκωτικά.

Η οργάνωση ανέφερε στα συμπεράσματα της ότι οι περισσότερες από τις δολοφονίες ήταν εξωδικαστικές εκτελέσεις και οι αναφορές της αστυνομίας για αυτές τις δολοφονίες ήταν «παράδοξα παρόμοιες» και σε πολλές περιπτώσεις πολύ διαφορετικές από τις καταθέσεις μαρτύρων.

Η δημοσίευση της έκθεσης έγινε εν μέσω της αβεβαιότητας για τις κατασταλτικές πολιτικές κατά των ναρκωτικών στην χώρα, μετά την απόφαση του Ντουτέρτε να αποσύρει την αστυνομία από τις επιχειρήσεις για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών, εξαιτίας της ανεξέλεγκτης διαφθοράς στο αστυνομικό σώμα. Το Ειδικό Σώμα κατά των Ναρκωτικών των Φιλιππίνων ηγείτο της εκστρατείας.

Ο Ντουτέρτε έλαβε αυτήν την απόφαση έπειτα από ένα συμβούλιο ασφαλείας την Κυριακή το οποίο συγκλήθηκε μετά την απαγωγή και τη δολοφονία επιχειρηματιών από την Νότια Κορέα που διέπραξαν αστυνομικοί της ομάδας διώξεως ναρκωτικών. Ο Φιλιππινέζος πρόεδρος άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι ενδέχεται να ζητήσει τη συνδρομή του στρατού για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία της αστυνομίας, 7.669 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί έπειτα από την έναρξη του πολέμου κατά των ναρκωτικών, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 2.555 αστυνομικές επιχειρήσεις, για τις οποίες οι αρχές υποστηρίζουν ότι σε κάθε μία αυτές οι δυνάμεις επιβολής του νόμου βρίσκονταν σε αυτοάμυνα. Οι υπόλοιπες δολοφονίες παραμένουν ανεξιχνίαστες, με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να τις αποδίδουν σε αυτόκλητους τιμωρούς ή επαγγελματίες εκτελεστές.

Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας αναφέρει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δολοφονιών που ερεύνησε «φαίνεται να ήταν εξωδικαστικές εκτελέσεις που διεξήχθησαν με εντολή της κυβέρνησης, είτε με ανάμειξη της, είτε με συγκατάθεση της».

«Η ανηλεής πίεση της κυβέρνησης Ντουτέρτε προς την αστυνομία να αποδώσει αποτελέσματα στις επιχειρήσεις της στην καταπολέμηση των ναρκωτικών έχει ενθαρρύνει αυτές τις καταχρηστικές πρακτικές», σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Το γραφείο Τύπου του προεδρικού γραφείου των Φιλιππίνων δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς να σχολιάσει τα ευρήματα της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η κυβέρνηση έχει διαψεύσει ότι υποστηρίζει εξωδικαστικές εκτελέσεις ή την συνεργασία της αστυνομίας με δράστες δολοφονιών.

Το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας διεξήχθη τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο και ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο. Βασίστηκε σε συνεντεύξεις 110 ανθρώπων και περιλαμβάνει καταθέσεις μαρτύρων που αναφέρουν ότι είδαν θύματα να εκτελούνται παρότι φώναζαν πως παραδίδονται στις αρχές.

Στα ευρήματα συμπεριλαμβάνονται «ισχυρές αποδείξεις» για συνδέσεις μεταξύ αξιωματικών των αρχών και αγνώστων ενόπλων. Επίσης αναφέρεται ότι τα ονόματα της «λίστας ατόμων υπό παρακολούθηση» η οποία καταρτίστηκε από τοπικούς αξιωματούχους κατά τρόπο πρόχειρο και βασισμένο σε υποθέσεις, συνδέονται με τα ονόματα των θυμάτων των δολοφονιών από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Η βασική σύσταση της Αμνηστίας στον Ντουτέρτε είναι να «δώσει άμεσα εντολή για τον τερματισμό όλων των αστυνομικών επιχειρήσεων που περιλαμβάνουν άσκοπη ή υπέρμετρη χρήση βίας».

Παράλληλα η ΜΚΟ επισημαίνει ότι η αστυνομία πρέπει να θέσει σε διαθεσιμότητα αξιωματικούς ύποπτους για παράνομες δολοφονίες, για κατασκευή ενοχοποιητικών στοιχείων ή τις επαφές τους με επαγγελματίες εκτελεστές, ενώ κάλεσε τις αρχές να εξετάσουν διεξοδικά υποθέσεις πληρωμένων δολοφονιών.

Συνέστησε στον Ντουτέρτε να διορίσει έναν νέο ανεξάρτητο επικεφαλής της αστυνομίας εσωτερικών υποθέσεων και κάλεσε το υπουργείο Δικαιοσύνης να αποτρέψει τον εκφοβισμό μαρτύρων και θυμάτων θεσπίζοντας μια ειδική ομάδα για την δίωξη των εξωδικαστικών εκτελέσεων.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!