tromaktiko: Συναγερμός λόγω δημοσκοπήσεων στον κυβερνητικό συνασπισμό της Μέρκελ

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017

Συναγερμός λόγω δημοσκοπήσεων στον κυβερνητικό συνασπισμό της Μέρκελ



Η ραγδαία δημοσκοπική...
άνοδος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) χάρη στον Μάρτιν Σουλτς, έχει σημάνει συναγερμό στη χριστιανική ένωση. Από τότε που το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα παρουσίασε τον Μάρτιν Σουλτς ως νέο υποψήφιο για την καγκελαρία, τα ποσοστά του έχουν πάρει την ανιούσα και τα ποσοστά της Χριστιανικής Ένωσης (Χριστιανοδημοκράτες/ Χριστιανοκοινωνιστές CDU/CSU) την κατιούσα. Παρά τη διαμάχη για την επιβολή πλαφόν στον αριθμό των προσφύγων, CDU και CSU θέλουν εν τούτοις να κατέβουν ενωμένοι στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη για την Χριστιανική Ένωση αφού οι απόψεις των προέδρων των δύο κομμάτων σε μια σειρά, κομβικής σημασίας, ζητήματα διίστανται. Αγκάθι στη σχέση των δύο πολιτικών παραμένει το προσφυγικό. Ο πρόεδρος της CSU Χορστ Ζέεχοφερ είχε απειλήσει με συνταγματική προσφυγή την πρόεδρο της CDU Άνγκελα Μέρκελ και τώρα δεν θέλει να συμμετάσχει σε μια πιθανή μελλοντική κυβέρνηση εάν στο σύμφωνο συνεργασίας δεν αναφέρεται ρητώς ένας ανώτατος αριθμός προσφύγων τον οποίο μπορεί να υποδέχεται ετησίως η Γερμανία.

Η άνοδος όμως του SPD αναγκάζει τα δύο αδελφά κόμματα να έρθουν πιο κοντά και να επιδιώξουν τη συμφιλίωση. Για τον λόγο αυτόν τα προεδρεία της Χριστιανικής Ένωσης συναντώνται σήμερα Κυριακή με στόχο να αφήσουν το παρελθόν στην άκρη και να κοιτάξουν το μέλλον. Αύριο Δευτέρα και η CSU θα ορίσει επιτέλους την Άνγκελα Μέρκελ επισήμως ως υποψήφια. Ωστόσο η δυσθυμία σχετικά με τον ανώτατο αριθμό προσφύγων παραμένει. Η τακτική των Χριστιανοκοινωνιστών το τελευταίο διάστημα είναι «στηρίζουμε τη Μέρκελ» αλλά «και παίρνουμε αποστάσεις».

Με την ψυχρή αυτή στήριξη της Άνγκελα Μέρκελ δεν φαίνεται να συμφωνούν όλοι εντός της CSU. Πολλοί που υποστήριξαν την έντονη κριτική του Ζεεχόφερ σχετικά με την προσφυγική πολιτική της καγκελαρίου, τηρούν τώρα αποστάσεις. Αυτό φαίνεται και από σειρά σχολίων στην προσωπική σελίδα του Χ. Ζέεχοφερ στο Facebook. O πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών όμως, φαίνεται να εμμένει στη θέση του λέγοντας πως «το κάνουμε από πεποίθηση και όχι για λόγους τακτικισμού».

Ένα πράγμα μπορεί πάντως να θεωρείται βέβαιο: μετά την ανοδική πορεία των Σοσιαλδημοκρατών οι συντηρητικοί της Βαυαρίας δεν έχουν πλέον περιθώρια να μην στηρίξουν την Άνγκελα Μέρκελ. Και στις εκλογές του 2013 οι Χριστιανοκοινωνιστές είχαν το δικό τους σχέδιο, το «σχέδιο για τη Βαυαρία» όπως το αποκαλούσαν, το οποίο απέσυραν όμως για να σταθούν στο πλευρό του αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!