Υλικά για 2-4 άτομα...
Για τη ζύμη
70 γραμμάρια ζάχαρη
1/4 κουταλιά του γλυκού αλάτι
250 γραμμάρια βούτυρο μαργαρίνη
1 κρόκο αυγού μαζί με 1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη για το άλειμμα
15 γραμμάρια ξερή μαγιά
250 γραμμάρια χλιαρό γάλα
500 γραμμάρια αλεύρι δυνατό
Για την κρέμα
20 γραμμάρια κορν φλάουρ
70 γραμμάρια ζάχαρη
1 κρόκος αuγού
20 ml ρούμι
400 γραμμάρια βούτυρο αγελαδινό
50 γραμμάρια αμυγδαλόσκονη
Εκτέλεση
Για τη ζύμη
Σε ένα μπολ ρίχνετε το χλιαρό γάλα με τη μαγιά και 60 γρ. από το αλεύρι.
Ανακατεύετε να γίνουν χυλός και τα αφήνετε σε ζεστό μέρος για 5' να διογκωθεί το μείγμα.
Βάζετε το αλεύρι σε μια λεκάνη με τη ζάχαρη και το αλάτι.
Κάνετε μια γούβα στη μέση και ρίχνετε το μείγμα μαγιάς γάλακτος.
Ανακατεύετε και ζυμώνετε να γίνει ένα ζυμάρι.
Το καλύπτετε με μεμβράνη και το αφήνετε σε ζεστό μέρος για 40' να διογκωθεί.
Έπειτα βάζετε τη ζύμη σε ένα αλευρωμένο πάγκο ή τραπέζι και την ανοίγετε λίγο με έναν πλάστη σε ορθογώνιο παραλληλόγραμμο.
Σκορπίζετε πάνω κομματάκια από το βούτυρο, περίπου το 1/3 του βουτύρου, και διπλώνετε στα τρία.
Ανοίγετε φύλλο με τον πλάστη, σκορπίζετε κι άλλα κομματάκια και ξαναδιπλώνετε στα τρία.
Ανοίγετε πάλι φύλλο, σκορπίζετε και τα τελευταία κομματάκια, ξαναδιπλώνετε και ξανανοίγετε φύλλο.
Επαναλαμβάνετε μέχρι να ενσωματωθεί το βούτυρο καλά στη ζύμη.
Διπλώνετε πάλι και καλύπτετε με μεμβράνη.
Αν θέλετε τη βάζετε στο ψυγείο σκεπασμένη και την επομένη μέρα τη χρησιμοποιείτε.
Για την κρέμα
Χτυπάτε το βούτυρο να αφρατέψει καλά και ρίχνετε τη ζάχαρη.
Συνεχίζετε το χτύπημα και ρίχνετε τον κρόκο αυγού και αφού απορροφηθεί ρίχνετε λίγο λίγο το ρούμι.
Τέλος ρίχνετε το κορν φλάουρ και την αμυγδαλόσκονη.
Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγετε και διπλώνετε τη ζύμη σε φύλλο 3 φορές.
Στο τέλος την ανοίγετε σε 1 φύλλο και κόβετε οριζόντιες λωρίδες.
Τις κόβετε σε ζίγκ ζαγκ και σχηματίζετε φαρδιά σχετικά μεγάλα τρίγωνα.
Τυλίγετε κάθε τρίγωνο από τη βάση προς την κορυφή τραβώντας το ελαφρά μια και είναι ελαστικό και τα τοποθετείτε σε ταψί με λαδόκολλα.
Εκεί τα φτιάχνετε σε σχήμα μισοφέγγαρου.
Ανακατεύετε τον κρόκο με τη ζάχαρη και αλείφετε τα κρουασάν.
Ρίχνετε αν θέλετε λίγο αμύγδαλο φιλέ και φουρνίζετε. Ψήνετε στους 220 βαθμούς για 10 λεπτά.
Έπειτα τα ξεφουρνίζετε και αφήνετε να κρυώσουν ελαφρώς.
Τα κόβετε στα 2 μέχρι τέλος, γεμίζετε με κρέμα και καπακώνετε. Ξαναφουρνίζετε για 3 λεπτά ακόμα.
Ξεφουρνίζετε και τα τρώμε χλιαρά ή και κρύα, αφού πασπαλίσετε προαιρετικά με ελάχιστη άχνη.
Για τη ζύμη
70 γραμμάρια ζάχαρη
1/4 κουταλιά του γλυκού αλάτι
250 γραμμάρια βούτυρο μαργαρίνη
1 κρόκο αυγού μαζί με 1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη για το άλειμμα
15 γραμμάρια ξερή μαγιά
250 γραμμάρια χλιαρό γάλα
500 γραμμάρια αλεύρι δυνατό
Για την κρέμα
20 γραμμάρια κορν φλάουρ
70 γραμμάρια ζάχαρη
1 κρόκος αuγού
20 ml ρούμι
400 γραμμάρια βούτυρο αγελαδινό
50 γραμμάρια αμυγδαλόσκονη
Εκτέλεση
Για τη ζύμη
Σε ένα μπολ ρίχνετε το χλιαρό γάλα με τη μαγιά και 60 γρ. από το αλεύρι.
Ανακατεύετε να γίνουν χυλός και τα αφήνετε σε ζεστό μέρος για 5' να διογκωθεί το μείγμα.
Βάζετε το αλεύρι σε μια λεκάνη με τη ζάχαρη και το αλάτι.
Κάνετε μια γούβα στη μέση και ρίχνετε το μείγμα μαγιάς γάλακτος.
Ανακατεύετε και ζυμώνετε να γίνει ένα ζυμάρι.
Το καλύπτετε με μεμβράνη και το αφήνετε σε ζεστό μέρος για 40' να διογκωθεί.
Έπειτα βάζετε τη ζύμη σε ένα αλευρωμένο πάγκο ή τραπέζι και την ανοίγετε λίγο με έναν πλάστη σε ορθογώνιο παραλληλόγραμμο.
Σκορπίζετε πάνω κομματάκια από το βούτυρο, περίπου το 1/3 του βουτύρου, και διπλώνετε στα τρία.
Ανοίγετε φύλλο με τον πλάστη, σκορπίζετε κι άλλα κομματάκια και ξαναδιπλώνετε στα τρία.
Ανοίγετε πάλι φύλλο, σκορπίζετε και τα τελευταία κομματάκια, ξαναδιπλώνετε και ξανανοίγετε φύλλο.
Επαναλαμβάνετε μέχρι να ενσωματωθεί το βούτυρο καλά στη ζύμη.
Διπλώνετε πάλι και καλύπτετε με μεμβράνη.
Αν θέλετε τη βάζετε στο ψυγείο σκεπασμένη και την επομένη μέρα τη χρησιμοποιείτε.
Για την κρέμα
Χτυπάτε το βούτυρο να αφρατέψει καλά και ρίχνετε τη ζάχαρη.
Συνεχίζετε το χτύπημα και ρίχνετε τον κρόκο αυγού και αφού απορροφηθεί ρίχνετε λίγο λίγο το ρούμι.
Τέλος ρίχνετε το κορν φλάουρ και την αμυγδαλόσκονη.
Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγετε και διπλώνετε τη ζύμη σε φύλλο 3 φορές.
Στο τέλος την ανοίγετε σε 1 φύλλο και κόβετε οριζόντιες λωρίδες.
Τις κόβετε σε ζίγκ ζαγκ και σχηματίζετε φαρδιά σχετικά μεγάλα τρίγωνα.
Τυλίγετε κάθε τρίγωνο από τη βάση προς την κορυφή τραβώντας το ελαφρά μια και είναι ελαστικό και τα τοποθετείτε σε ταψί με λαδόκολλα.
Εκεί τα φτιάχνετε σε σχήμα μισοφέγγαρου.
Ανακατεύετε τον κρόκο με τη ζάχαρη και αλείφετε τα κρουασάν.
Ρίχνετε αν θέλετε λίγο αμύγδαλο φιλέ και φουρνίζετε. Ψήνετε στους 220 βαθμούς για 10 λεπτά.
Έπειτα τα ξεφουρνίζετε και αφήνετε να κρυώσουν ελαφρώς.
Τα κόβετε στα 2 μέχρι τέλος, γεμίζετε με κρέμα και καπακώνετε. Ξαναφουρνίζετε για 3 λεπτά ακόμα.
Ξεφουρνίζετε και τα τρώμε χλιαρά ή και κρύα, αφού πασπαλίσετε προαιρετικά με ελάχιστη άχνη.