που ρίχνει πιο αποφασιστικά το νούμερο στη ζυγαριά και μειώνει τους πόντους; Το να προσέχεις τη διατροφή σου ή το να γυμνάζεσαι έντονα με στόχο την απώλεια βάρους; Ιδού η απορία που ταλανίζει κόσμο και κοσμάκη ένας Θεός ξέρει πόσο. Η τελευταία μεγάλη έρευνα επιστημόνων οι οποίοι εδράζονται στο πανεπιστήμιο Loyola στο Σικάγο έβαλε το ζήτημα στο μικροσκόπιο και μόλις έδωσε την απάντηση: Οι τροφές που καταναλώνουμε έχουν μακράν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στη μείωση του βάρους σε σχέση με τη σωματική δραστηριότητα.
Το εύρος του δείγματος- πάνω από 2.000 παχύσαρκοι ενήλικες ηλικίας 25-40, οι οποίοι κατοικούν όχι σε μία, αλλά σε πέντε διαφορετικά μέρη του πλανήτη (Ηνωμένες Πολιτείες, Γκάνα, Νότια Αφρική, Τζαμάικα και Σεϊχέλες)- η μακρά διάρκεια και ο τρόπος που έγινε η μελέτη δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια αμφισβήτησης σ' εκείνους που θεωρούν ότι η γυμναστική "κάνει θαύματα" όσον αφορά στην απώλεια κιλών.
Οι συμμετέχοντες φορούσαν για αρκετές μέρες σε διάστημα ενός χρόνου ειδικούς αισθητήρες στη μέση τους, οι οποίοι αναμετέδιδαν τις κινήσεις τους αυτόματα στους υπολογιστές των ερευνητών. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως όσοι συνέχισαν να τρώνε κανονικά αλλά εκτελούσαν συστηματική σωματική δραστηριότητα, όπως καθημερινό περπάτημα ή ελαφρύ τρέξιμο, αλλά και ήπιες αερόβιες ασκήσεις πήραν μισό κιλό μέσα στον χρόνο. Αντιθέτως, τα άτομα που δεν εκτελούσαν συστηματική άσκηση αλλά μείωσαν την πρόσληψη λιπαρών και ζάχαρης, είχαν αδυνατίσει.
"Η σωματική δραστηριότητα από μόνη της δεν μπορεί να μας προστατεύσει από την αύξηση βάρους", είπε χαρακτηριστικά η επικεφαλής της μελέτης Lara R. Dugas, προσθέτοντας ότι "η σωματική άσκηση έχει αποδεδειγμένα οφέλη σχετικά με τη μείωση του κινδύνου ορισμένων ασθενειών και τη βελτίωση της ψυχικής υγείας, αλλά δεν αδυνατίζει από μόνη της".