tromaktiko: «Η ελληνική επίδειξη ισχύος θα σταματήσει τον Ερντογάν» – Η τουρκική προκλητικότητα και η απελπισία του Σουλτάνου

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

«Η ελληνική επίδειξη ισχύος θα σταματήσει τον Ερντογάν» – Η τουρκική προκλητικότητα και η απελπισία του Σουλτάνου



Τουρκικές προκλήσεις
του Γιώργου Νταλιάρη
Οι εικόνες με τα τουρκικά πολεμικά πλοία κοντά στα νησιά και τις βραχονησίδες μας, αλλά... και οι καθημερινές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τα μαχητικά των γειτόνων, έχουν σημάνει συναγερμό στα επιτελεία του Στρατού ενώ προκαλούν και το κοινό αίσθημα.

Γιατί η Τουρκία μας δείχνει τα δόντιά της; Πρέπει να νιώθουμε ότι απειλούμαστε ή ακόμη και να φοβόμαστε τα χειρότερα; Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ έθεσε το ερώτημα στον Δρ.Σπύρο Πλακούδα, Αναλυτή του Κέντρου Διεθνών Στρατηγικών Αναλύσεων (kedisa.gr) που μας έδωσε μια ξεκάθαρη εικόνα.

Οι γείτονές μας δείχνουν ένα άλλο πρόσωπο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του καλοκαιριού. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στο εσωτερικό της χώρας, και θέλει να δείξει προς πάσα κατεύθυνσης πως η Τουρκία παραμένει ισχυρή.

Η Ελλάδα έχει μπει στο… μάτι του Σουλτάνου Ερντογάν και το αποκορύφωμα ήταν η άρνηση της έκδοσης των 8 Τούρκων αξιωματικών που έδωσε το έναυσμα για τις προκλήσεις. Για τη στάση αυτή εις βάρος της χώρας μας ο κ.Πλακούδας εξηγεί: «Λόγω του τέλματος της υπερφιλόδοξης πολιτικής του στη Συρία και εν αναμονή του κρίσιμου δημοψηφίσματος για το προεδρικό σύστημα, ο Ερντογάν αναζητά ήσσονες νίκες έναντι υποχωρητικών αντιπάλων – Ελλάδα και Κύπρο. Η αδυναμία των Τουρκικών ενόπλων δυνάμεων αποτελεί τροχοπέδη για τυχόν στρατιωτικές περιπέτειες, όχι όμως παράγοντα εφησυχασμού».

Διαβάστε επίσης: Οινούσσες: Αυξημένη τουρκική δραστηριότητα στην περιοχή - Σε ετοιμότητα το ΓΕΕΘΑ

Φαίνεται πως η τουρκική πλευρά δε θα πάει τα πράγματα στα άκρα. Εμείς ως Ελλάδα όμως, είμαστε σε θέση να απαντήσουμε σε προκλήσεις όλων των ειδών; Ο αναλυτής του ΚΕΔΙΣΑ τονίζει: «Αν ο Ερντογάν διαγνώσει καίρια αδυναμία στην άμυνα και ασφάλεια της Ελλάδας, θα την εκμεταλλευτεί στο έπακρον λόγω της απελπισμένης θέσης του. Το προσφυγικό/μεταναστευτικό απεδείχθη άλλωστε εξαιρετικός μοχλός πίεσης στη διάθεσή του έναντι της Ελλάδας και της ΕΕ. Μόνο μια επίδειξη ισχύος εκ μέρους της Αθήνας θα έπειθε τον Ερντογάν πως το κόστος υπερβαίνει το όφελος μιας τυχόν περιπέτειας στο Αιγαίο Πέλαγος ή την Κύπρο».

Η χώρα μας καλείται, επομένως να δείξει ψυχραιμία μα και ετοιμότητα. Στο ρευστό διεθνές περιβάλλον, η Ελλάδα διαθέτει πλεονεκτήματα που πρέπει να εκμεταλλευτεί, αφού μόνο κερδισμένη μπορεί να βγει. Απαιτείται όμως ομοψυχία στα εθνικά θέματα και να μην υποτιμηθεί η κατάσταση τη στιγμή εξαιτίας των διαπραγματεύσεων και των δυσκολιών στο οικονομικό σκέλος.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!