tromaktiko: Οργή Στουρνάρα κατά ΔΝΤ για τις μεθόδους και τις προβλέψεις

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

Οργή Στουρνάρα κατά ΔΝΤ για τις μεθόδους και τις προβλέψεις



«Είμαι απόλυτα σύμφωνος με τους στόχους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα, δηλαδή τη μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα και την...
λήψη περαιτέρω μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, αλλά διαφωνώ με τις μεθόδους και τα εργαλεία που χρησιμοποιεί για να τους επιτύχει».

Τάδε έφη χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας που...δεν αρκέστηκε στην επιστολή που έστειλε και που συνόδευε την αντίστοιχη επιστολή του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και συνέχισε την κριτική προς την άκρως αμφιλεγόμενη έκθεση του Ταμείου από το βήμα διεθνούς συνεδρίου των εποπτικών αρχών των ελεγκτικών εταιρειών (IFIAR) που πραγματοποιείται στην Αθήνα και του οποίου ήταν κεντρικός ομιλητής.

Ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι συμφωνεί με την άποψη του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ που χαρακτήρισε «παρωχημένες» τις οικονομικές προβλέψεις του ΔΝΤ, τονίζοντας προς το διεθνές ακροατήριό του που προερχόταν από 43 χώρες ότι σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις, η Ελλάδα έχει πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ ήδη από το 2016, τη στιγμή που το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα επιτύχει χαμηλότερο πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ από το 2018 και εφεξής.
Εξέφρασε επίσης την έκπληξη και δυσαρέσκειά του για την επί τα χείρω αναθεώρηση της πρόβλεψης για τους μακροπρόθεσμους ρυθμούς ανάπτυξης (κάτι που επηρεάζει δυσμενώς τις προβολές για την πορεία του δημοσίου χρέους).

Ο κ. Στουρνάρας επιχείρησε επίσης να υποβαθμίσει τη συζήτηση περί Grexit (που ανακινείται από ορισμένους κύκλους εντός και εκτός συνόρων), σημειώνοντας με έμφαση ότι τέτοιο θέμα δεν τίθεται, καθώς όλο το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας τάσσεται υπέρ της παραμονής στην Ευρωζώνη.
Στο συνέδριο του IFIAR, όπου ρόλο οικοδεσπότη είχε Επιτροπή Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ), ο κ. Στουρνάρας μίλησε επίσης για τις αλλαγές στο πλαίσιο εποπτείας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ιδιαίτερα όσον αφορά την διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και αναφέρθηκε στις αλλαγές που θα φέρει η υιοθέτηση του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Προτύπου IFRS 9 που θα φέρει τα πάνω-κάτω στις λογιστικές καταστάσεις των τραπεζών όταν τεθει σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2018.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!