tromaktiko: Ρέντσι: Δεν θα γίνουν εκλογές τον Ιούνιο στην Ιταλία

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

Ρέντσι: Δεν θα γίνουν εκλογές τον Ιούνιο στην Ιταλία



Την άποψη ότι...
«με τη διεξαγωγή του συνεδρίου των Δημοκρατικών τον Απρίλιο, δεν πρόκειται να γίνουν βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο» εξέφρασε ο Ματέο Ρέντσι σε στενούς του συνεργάτες, όπως γράφει σήμερα ο ιταλικός Τύπος.

Παράλληλα, επιβεβαιώνεται ότι στις προθέσεις της πλειοψηφίας του «Δημοκρατικού Κόμματος», το συνέδριο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους δυόμιση μήνες, μέσα σε χρονικά όρια τα οποία ίσχυσαν και στο παρελθόν. Σε σχέση με την «πολιτική μακροζωία» της κυβέρνησης της οποίας ηγείται ο Πάολο Τζεντιλόνι, ο Ρέντσι γράφει σήμερα στο διαδίκτυο ότι «πρόκειται για θέμα που αφορά τον Ιταλό πρωθυπουργό, τους υπουργούς και την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία» αλλά «δεν αφορά τον ίδιο».

«Ο λόγος, το σύνθημα του συνεδρίου μας και της ανοικτής ψηφοφορίας για την ανάδειξη γραμματέα δεν είναι "φύγετε", αλλά "ελάτε". Επιλέξτε την συμμετοχή με ιδέες, όνειρα, κριτικές», γράφει, επίσης, ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και πρώην δήμαρχος της Φλωρεντίας. Όπως όλα δείχνουν, την ερχόμενη Κυριακή θα οργανωθεί συνέλευση των Δημοκρατικών, η οποία θα πρέπει να δώσει "πράσινο φως" στη διεξαγωγή του συνεδρίου. Παράλληλα, ο Ρέντσι θα παραιτηθεί από την γραμματεία, όπως προβλέπουν οι κανόνες του κόμματος, για να ξεκινήσουν οι σχετικές διεργασίες.

Ως γνωστόν, η αριστερή μειοψηφία του κόμματος ζητά να διεξαχθεί αργότερα το συνέδριο, δηλαδή το Φθινόπωρο, για να μπορέσει, στο μεταξύ, να αναπτυχθεί ανοικτός διάλογος με τους πολίτες, στις τοπικές κοινωνίες. Προς το παρόν, επίσης, υπερισχύει η άποψη ότι η αριστερή πτέρυγα θα πρέπει να πάρει μέρος στην συνέλευση της ερχόμενης Κυριακής, αλλά το Σάββατο, τα τρία μέλη της μειοψηφίας που θα διεκδικήσουν την γραμματεία θα συναντηθούν με τους υποστηρικτές τους σε θέατρο της Ρώμης: ο Μικέλε Εμιλιάνο, περιφερειάρχης της Απουλίας, ο βουλευτής και πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ρομπέρτο Σπεράντσα και ο περιφερειάρχης της Τοσκάνης, Ενρίκο Ρόσσι, θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν ένα είδος «ενιαίου μετώπου», ενόψει της σκληρής αντιπαράθεσης με την πλειοψηφική (τουλάχιστον έως τώρα) πτέρυγα του Ρέντσι. Κύριο ερώτημα, βέβαια, στην φάση αυτή, είναι αν και πως θα μπορέσει να αποφευχθεί η διάσπαση του κόμματος, η οποία, με την πάροδο των ημερών, μοιάζει όλο και πιθανότερη.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!